Nyheter
Varför en investering i koppar är en satsning på infrastruktur

Att USAs infrastruktur är i behov av reparation och uppgradering var nog den enda större politiska fråga som Clinton och Trump var överens om. Många bedömare anser att breddande och omasfaltering av vägar, expansion av motorvägar och en utbyggnad av järnvägar och hamnar men också en utbyggnad av de digitala motorvägarna kommer att underlätta för affärslivet, vilket skulle kunna gynna BNP-tillväxten.
Sedan valet har marknaderna belönats med investeringar som förväntas dra nytta av Trumps förslag att spendera 1 000 miljarder dollar på att återuppbygga och utvidga USA:s åldrande infrastruktur.
Hur har basmetallerna utvecklats sedan det amerikanska presidentvalet?
Basmetaller har varit vinnare sedan det amerikanska presidentvalet, och fem av de sex stora basmetallerna har gett en positiv avkastning trots en stigande avkastning på de tioåriga statsobligationerna och en förstärkning av dollarn, som tenderar att ha en negativ inverkan på råvaror. Vissa bedömare har varit förvånade över att kopparpriset har varit den basmetall som har utvecklats bäst av basmetallerna, över sju procents värdeökning sedan den 8 november 2016. Samtidigt börjar kopparpriset närma sig 16-månadershögsta och i skrivande stund ser vi hur den öppna balansen i kopparterminer närmar sig sin högsta nivå någonsin.
Varför har koppar utvecklats bättre än andra basmetaller?
Koppar används vanligen i elektriska ledningar. Därför är efterfrågan på koppar är nära förbunden med tillväxten i tunga maskiner, sällanköpsvaror, elnät och telekommunikationer . Det är inte känt hur Trumps statligt stöd för ny infrastruktur kommer att se ut, men koppar kommer att beröras indirekt av många av dessa förbättringar:
- Att bygga nya broar, vägar och hamnar kräver stora maskiner.
- Dessa nya projekt kommer sannolikt att locka till sig investeringar i nya bilar, lastbilar, tåg, lastfartyg och flygplan, som i hög utsträckning använder koppar.
Slutsats
Medan handlarna på råvarumarknaderna väntar på mer specifika signaler om hur Trumps infrastrukturplan kommer att se ut – i synnerhet, hur mycket pengar och hur dessa kommer att spenderas – så framstår koppar som en av de råvaror som potentiellt gynnas av större infrastrukturinvesteringar anser analytiker, men denna politik måste slutligen förverkligas för att vi skall kunna se en störra uppgång i kopparpriset.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld