Utsikterna svaga för guldpriset

Guldpriset är mer än 30 procent lägre än toppnoteringen i september 2011. Nedgången kom efter en uppgång på flera 100 procent då flera faktorer hjälpte till att elda upp priset.

”Vi kom ur den djupaste finanskrisen vi någonsin haft, vi hade kvantitativa lättnader och fallande räntor. Det funkade bra i den miljön när man var orolig för allting annat”, säger Magnus Strömer, råvarustrateg på Handelsbanken.

Minskad risk för inflation och att det finansiella systemet stabiliserades har gjort att guldpriset sjunkigt enligt Strömer. Man lyfter vidare fram att guldpriset i stort sett stått still trots geopolitiska kriser och oro kring Grexit, dvs att Grekland skulle lämna Euron. Trots finansiella obalanser och bubblor så förväntas guldpriset utvecklas svagt framöver.

I takt med att risken för inflation minskade och det finansiella systemet stabiliserades har guldpriset sjunkit. Sedan ett år tillbaka är guldpriset i princip oförändrat, trots geopolitiska kriser och oro kring Greklands medverkan i euron.

”Signifikansen är större av att USA börjar höja räntan, guldet handlas dessutom i dollar. Feds första höjning kommer kunna trigga ytterligare försäljningar av guld”, säger Strömer.

Svaga utsikter för guldet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top