Nyheter
Temperaturen styr priset på naturgas under december månad
Veckans prognoser för det kommande vädret i USA som NOAA lämnade under veckan var mindre baissartade än de som gavs under helgen. En förklaring ligger i att helgens prognoser är datorgenererade, och anges utan hjälp av någon analytiker som tolkar den data som kommer in. De senaste prognoserna är fortfarande bearish, men inte fullt lika negativa som de tidigare angivna prognoserna. Den korta prognosen visar fortfarande på en temperatur som överstiger medeltemperaturen i USA, med undantag för Florida och den sydvästra delen av den nordamerikanska kontinenten där prognoserna visar på en temperatur som starkt överträffar medeltemperaturen. Dessa prognoser är negativa för priset på naturgas.
Prognosen för den kommande tvåveckorsperiodens temperatur varierar litet mer än den som angavs i helgen och ligger något högre än medeltemperaturen i den västra halvan av USA. Resten av landet, med undantag av Florida, kan se fram mot normalt till något kallare än medeltemperaturen vilket gör två veckors prognosen något mindre baissig än tidigare, men det är långt ifrån en haussestämning för naturgasen.
Naturgaspriset styrs i hög utsträckning av aktuella och förväntade temperaturer och kommer så att förbli under resten av vintersäsongen. Ett visst stöd i priset på naturgas finns i stängda kärnkraftverk eftersom flera av dessa fortsätter att vara stängda för underhåll i en högre omfattning än såväl det senaste året som under den senaste femårsperioden. För närvarande är 21.900 MW kärnkraftskapacitet avstängt i USA att jämföra med 10.500 MW respektive 12.600 MW under 2011 och den senaste femårsperioden.
Naturgaspriset ur ett tekniskt perspektiv
Ur ett tekniskt perspektiv ser vi att januarikontraktet på naturgas som handlas på NYMEX kortsiktigt befinner sig i en uppåtgående trend vilket syns i nedanstående diagram. Den närmast kanalen har ett stödområde på 3,84 USD per mmbtu. Om kanalbotten bryter igenom ligger nästa stödnivå på 3,60 USD per mmbtu vilket gör att den uppåtgående rörelsen som vi sett i naturgaspriset sedan mitten av november är på väg att avta.
Marknadssentimentet för naturgas förändras lika snabbt som väderprognoserna. Om de aktuella temperaturerna på den nordamerikanska kontinenten synkroniserar med de senaste temperaturerna under den första halvan under december kan vi förvänta oss att kanalgolvet bryts och testar 3,60 USD per mmbtu. Det kommer att krävas en stark våg av kallare temperaturen än vanligt och under en lång tid för att marknaden återigen skall arbeta sig tillbaka till den övre delen av trendkanalen.
Nyheter
De tre bästa aktierna inom olja och gas
Eric Nuttall på Ninepoint Partners presenterar de tre bästa aktierna inom energi, närmare bestämt tre bolag inom olja och gas.
Meg Energy ignoreras av investerare som inte ser bolagets tillgångar. Marknaden missar att bolaget återköper aktier, varje år. Den kumulativa effekten av detta är stor. Antingen kommer investerare övertid upptäcka aktien och vi får en kursuppgång av den anledningen. Eller så kommer bolaget att ha köpt upp nästan alla sina aktier och de som inte sålt kan realisera hela värdet själva. Bolaget klarar att fortsätta betala sin nuvarande utdelning hela vägen ner till ett oljepris (WTI) på 45 USD, så det finns en stor säkerhetsmarginal i en investering.
Tamarack Valley Energy har haft en stabil oljeproduktion och klarar sig mycket bra vid ett oljepris på 70 USD. Bolaget köper aktivt tillbaka aktier och har levererat bra resultat tre kvartal i rad. Det är ett midcap-bolag som kan upptäckas av marknaden.
Freehold Royalties är ett defensivt alternativ som ger 8,5 procent i direktavkastning. Den här aktien är inte för de som vill investera i något spännande, detta är en stabil aktie.
Nyheter
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
Guldprospekterings- och utvecklingsföretaget Northgold, som sedan 2022 är noterat på Nasdaq First North Growth Market, prospekterar med framgång i det underinvesterade mellanösterbottniska guldbältet i mellersta Finland. Northgold har under de senaste två åren lyckats fördubbla resurserna i sitt flaggskeppsprojekt Kopsa till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter. Under perioden 10 till 24 september genomför bolaget en företrädesemission. [sponsrad artikel]
Guld är en viktig internationell handelsvara och Finland är en av de mer attraktiva jurisdiktionerna med den högsta koncentrationen av guldmineralisering i Europa. En av de aktörer som för närvarande prospekterar i mellanösterbottniska guldbältet är Northgold, som har flera parallella projekt i området. Sedan noteringen våren 2022 har Northgold ökat sina resurser till över 1 miljon uns guldekvivalenter, varav 0,99 miljoner uppfyller NI 43-101 eller JORC-kraven.
–Vårt flaggskepp är Kopsa guld-kopparprojektet, som även inkluderar en villkorligt godkänd gruvkoncession. Våra två andra guldprojekt är Kiimalatrenden med de största fyndigheterna, Ängesneva och Vesiperä. Under 2023 förvärvade vi dessutom Hirsikangas guldprojekt, säger Seppo Tuovinen, vd på Northgold.
Northgolds flaggskepp Kopsa är en av Finlands största outvecklade guldfyndigheter. Här är potentialen hög och bolagets fokus sedan noteringen för två år sedan har varit att genomföra borrprogram, främst på Kopsa, där ytterligare 6 200 meter har borrats. Borrningen har resulterat i en fördubbling av resurserna till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter.
Ny strategi upprätthåller befintlig tillgångsbas
Parallellt med den pågående emissionen har Northgold, med utgångspunkt från dialoger med befintliga aktieägare och det rådande marknadsklimatet, valt att uppdatera sin strategi.
–De mindre och mer juniora prospekteringsbolagens aktiekurser har på senare tid inte rört sig nämnvärt uppåt, trots att guldpriserna har nått nya rekordnivåer. Vår nya strategi innebär att vi kommer att behålla de nuvarande tillgångarna på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt fortsätta att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten såväl som strukturaffärsmöjligheter. Inga nya borrprogram kommer att initieras i nuläget. Vi avvaktar i stället och ser hur marknaden utvecklas framöver, säger Seppo Tuovinen.
Enligt den nya strategin kommer Northgold att upprätthålla den nuvarande tillgångsbasen på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt fortsätter bolaget att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten samt strukturaffärer och möjligheter.
–Den nya strategin skapar de bästa möjligheterna att maximera värdet för aktieägarna under rådande omständigheter, säger Seppo Tuovinen.
Goda förutsättningar för ett fortsatt högt guldpris
Guldpriset är självklart en viktig faktor för Northgold. De senaste fem åren har guldpriset på världsmarknaden dubblerats och Seppo Tuovinen betraktar förutsättningarna för fortsatt höga prisnivåer som goda.
–Några faktorer som kan fortsätta påverka guldpriset i positiv riktning är ihållande inflation, risk för recession, geopolitisk osäkerhet och avtagande globalt beroende av den amerikanska dollarn, säger han.
Några parametrar som talar för Northgold som en attraktiv investering för presumtiva aktieägare är det faktum att de infrastrukturella förutsättningarna i det mellanösterbottniska guldbältet är mycket goda med närhet till tågförbindelser, hamnar och ett väletablerat vägnät. Området är dessutom topprankat och ett attraktivt prospekteringsområde för internationella prospekterings- och utvecklingsföretag. En erfaren ledning och styrelse är ytterligare en styrka för Northgolds del.
–Vi har under de senaste åren dessutom bevisat vår förmåga att öka resurserna med effektiv borrning på Kopsa, säger Seppo Tuovinen.
Nyheter
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.
Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.
-
Nyheter6 dagar sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD