Analys
Swede Resources – Från mygga till jätte?
I och med förvärvet av flera leaseområden på Texas Gulfkust har Swede Resources sadlat om helt; från producerande bolag till leaseägare. Chansen finns nu för en kraftig intäktsökning som bygger på andras investering i brunnar på leaseområdet. Detta är extremt lönsamt för Swede Resources då de teoretiskt sett kan undanhålla sig från egna investeringar på leaseområdet och passivt samla in leaseavgifter från investerare i brunnar på området. Upplägget ser ut som sådant att Swede Resources och övriga leaseägare har rätt till hela 25% av vinsten från eventuella brunnar på området, och i nuläget kontrollerar Swede Resources 83,2% av leaserna.
Vår prognos innebär en negativ EBITDA för 2012, ett år som emellertid bör ses som ett mellanår. Till följd av en höjd investeringstakt samt bortfall av avskrivningar stiger vinsten och EBITDA kraftigt 2013. Bolaget värderas till P/E 9,1 och 3,3 för 2013 respektive 2014. Potentialen kan tyckas liten sett till vinsten för 2013, men i förhållande till den kraftiga tillväxten, samt det faktum att bolaget bygger upp en relativt stadig intäktsbas som inte kräver några egna investeringar är bolaget en extremt intressant investering på lång sikt. Axiers DCF-analys av utdelningar 2012 och framåt ger ett motiverat värde på 1,63 SEK per aktie.
Beskrivning av verksamheten
Swede Resources är ett gas- och oljebolag verksamt i USA och Ungern. Bolaget grundades 2001, och vid denna tidpunkt varierade andelarna i de olika projekten mellan 0,25-0,5%. De senaste åren har andelarna vuxit till mellan 5% och 10 %. I USA har bolaget ett starkt kontaktnät, och det är följaktligen där bolaget har större delen av sin verksamhet. Verksamheten i Ungern utgörs främst av gasprojektet Péneszlek, med producerande brunnar PEN-101 och PEN-105. Emellertid är inte längre rena investeringar i brunnar den mest intressanta delen av Swede Resources. Under sommaren 2011 inledde bolaget förvärv av leaseområden vid Texas Gulfkust. Till en början förvärvades 5 leaseområden uppgående till 50 acres, och i dagsläget kontrollerar bolaget 312,5 acres. Den första borrningen på leaseområdet väntas börja under våren/sommaren.
Swede Resources har i nuläget inga anställda. Bolaget drivs istället på konsultbasis av Ulrich & Co – ett av VD Ulrich Andersson helägt bolag. I nuläget har Swede Resources därmed i stort sett obefintliga personalkostnader. Det krävs därför inget större genombrott för att bolaget ska redovisa en jämförelsevis hög vinst.
Axier Review
Rapporten för det fjärde kvartalet 2011 visade på en viss nedgång i intäkter för Swede Resources, något som till stor del består på tillfälliga faktorer. Delvis har gaspriset rasat i USA, men oljepriset och det ungerska gaspriset har hållit sig stabilt eller stigit under perioden. Det sjunkande gaspriset i USA har minskat bolagets viktning mot gasproduktion i USA, och större delen av bolagets intäkter beror i nuläget på oljepriset (det ungerska gaspriset baseras på historiska oljepris).
USA – leasområdena i fokus
Arbetet med Swede Resources leaseområden på High Island på Texas Gulfkust fortlöper och i slutet på 2011 tecknades bland annat ett operatörsavtal med CasKids Operating Company. Swede Resources har fortfarande en andel på 83,2% i leaserna, och väntas kunna bibehålla denna trots ökande kapitalbehov. Under 2011 avyttrades 16,8% av leaserna för ca 3,4 MSEK med en reavinst på 3,2 MSEK. Det innebär att leaserna i dagsläget innehar ett dolt övervärde på knappt 16 MSEK (totalt värde på ca 17 MSEK). Det är ett relativt lättrealiserat värde, vilket innebär en buffert mot kapitalbrist för bolaget.
Borrningar är extremt kostsamma och vid årsskiftet hade Swede Resources enbart 2,2 MSEK i kassan. Det ska emellertid sägas att Swede Resources kan göra en aktiv avvägning kring hur stor andel bolaget vill ha i brunnar på det egna leaseområdet. Bolagets kapitalbehov för leaseutvecklingen är således avhängigt hur stora andelar de väljer att ta i borrningarna på området, så länge intresse kan väckas för investering i borrningarna. Att ta steget från att vara investerare i enstaka brunnar till att agera leaseägare är ett stort steg för Swede Resources. Det kan dessutom bli en väldigt lönsam saga, som ändrar hela bolagets affärsupplägg. Ägare av leaserna har rätt till 25% av vinsten från eventuella borrningar på leaseområdet. Övriga 75% går till investerare i den specifika brunnen. Dessa investerare måste emellertid stå för 100% av kostnaderna.
I nuläget utgör borrstart på leaseområdena på High Island den största triggern i Swede Resources, men bolaget driver även en del amerikanska projekt vid sidan lease-projektena. Produktionstesterna från borrningen av brunnen Mc Kee #1 som genomfördes under sommaren 2011 är fortfarande inte klara, och kan tänkas dra ut på tiden. Arbetet har bland annat förskjutits till följd av ett operatörsbyte. Mc Kee #1 förväntades vid borrstart nå en produktion på 120 fat olja och 3000 mcf gas per dag. För Swede Resources med sin andel på 1% skulle detta innebära intäkter på ca 400 000 – 450 000 kronor per år. Det är ingen enorm summa, men skulle innebära ett relativt kraftigt lyft i förhållande till förra årets omsättning på 2,9 MSEK. Emellertid finns en risk för att hela projektet går i sank.
Tidigare var Swede Resources paradprojekt i USA investeringen i ett blandat olje- och gasprojekt i Cimarron County Oklahoma. Den första av borrningarna var Jenkins 1-14 vilken genomfördes under sommaren 2010. Efter mycket problem ligger denna brunn nu i startgroparna för att börja producera. Produktionstillstånd har skickats in till myndigheterna i Oklahoma och ett godkännande är allt som krävs för att starta produktionen. Tidigare har Swede Resources uttryckt höga förväntningar på Jenkins 1-14, och förhoppningsvis kommer ett godkännande för produktionsstart inom kort. Ägarandelen i brunnen är 2,5%. Faller allting väl ut kommer Jenkins 1-14 att följas av fler borrningar på området.
Ungern – temporärt produktionstapp
Mot slutet av 2011 började produktionen från Péneszlek-området i Ungern att falla. I slutet av året låg produktionen från fältet på 400-500 mcf/månad mot ca 1 000 mcf/månad vid årets början. Detta beror i hög grad på att en förkastning stängt in en gasreservoar i PEN-105, den ena av bolagets två brunnar på området. I slutet på mars inleddes borrningen av ett sidetrack till brunnen. Borrningen resulterade i frigörandet av en indikerad gasficka, vilket ökade produktionen samt förlängde livslängden på brunnen. Initialt producerade 982 mcf/dag efter borrningen av sidetracket, av vilket ca 600 mcf/månad tillfaller Swede Resources. Det innebär att produktionen bör kunna återgå till nivån som rådde under början av 2011. Till skillnad från gaspriset i USA har dito i Ungern dessutom fortsatt att stiga i slutet på 2011 och början på 2012, och ligger i nuläget på ca 14 USD/mcf. Detta är betydligt högre än de cirka 2 USD/mcf producenter erhåller för gas i USA, och beror på det faktum att gaspriset i Ungern är kopplat till oljepriset.
Ytterligare ett intressant projekt i Ungern är Swede Resources andel i det 1990 kvadratkilometer stora området Igal-II. Genom bolaget Pelsolaj kft kontrollerar Swede Resources hela 10% av projektet.
Stora dolda värden
Swede Resources är svårt att värdera utifrån oljereserver i och med att bolaget inte tillgängliggörs sådana siffror från sina projekt i USA. Bolagets oljeprojekt redovisas som materiella anläggningstillgångar, och är där enbart värderade till den investerade summan minus avskrivningar. Misslyckade investeringar skrivs av direkt vilket innebär att redovisade tillgångar generellt sett har ett verkligt värde över det investerade. Vid årsskiftet uppgick redovisade materiella anläggningstillgångar till drygt 18 MSEK, vilket trots dolda övervärden är en bit över dagens värdering av Swede Resources. Det dolda värdet i High Island-leaserna bör dessutom vid värdering av Swede Resources adderas till tillgångarna då avyttring av andelar i leaserna inte är ett alltför stort arbete. Enligt denna modell uppgick substansvärdet på bolagets tillgångar till drygt 36 MSEK vid årsskiftet. Substansrabatten i och med dagens värdering av Swede Resources på 13,6 MSEK ligger därmed på hela 63%. Swede Resources värderas till 0,62 gånger det egna kapitalet, vilket innebär att tillgångarna värderas lågt även med övervärdet i leaserna borträknat.
Prognoser och värdering
EBITDA och resultat var som väntat negativt under det fjärde kvartalet 2011, och kommer troligtvis att ligga på liknande nivåer fram till det tredje kvartalet i år. Siffrorna för det sista kvartalet 2011 ser dessutom ovanligt dystra ut till följd av ett tillfälligt fall i nettomarginalen för bolagets produktion. Delvis har ett kraftigt fallande gaspris i USA påverkat marginalerna negativt, men till stor del beror marginalfallet på sådant som det tillfälliga produktionstappet i Ungern, oväntade underhållsarbeten och dylikt. Vi har inte gjort några större justeringar i våra prognoser baserat på rapporten för det fjärde kvartalet 2011. En viss justering har gjorts för det temporära produktionsfallet i Ungern. Utöver en viss justering för återhämtning av produktionen i Ungern bygger våra prognoser enbart på utveckling av leaseområdena på High Island.
Inledningsvis väljer vi att vara relativt försiktiga i våra prognoser (se tabell ovan). Vi har valt att anta enbart en borrning på leaserna per kvartal jämfört med väntade 1-2. Sker borrningarna i en snabbare takt kommer våra prognoser att behöva revideras upp kraftigt. Det bör även nämnas att Swede Resources på sikt kan belåna investeringarna och på så vis nå högre avkastning.
Prognos 2012 – 2015
Något som inte kommer att förbättra kassaflödet men däremot resultatet efter skatt kraftigt är den slutförda avskrivningen av ägarandelen i det ungerska bolaget Petro Pequnia. Tillgången skrivs av under en treårsperiod och kommer att vara fullt avskriven i mitten på 2012. Denna avskrivning har belastat resultatet med knappt 2 miljoner årligen. I förhållande till dagens värdering av Swede Resources på 13,6 miljoner kronor kommer detta avskrivningsbortfall att ha betydande effekt på resultatet, något som syns tydligt i 2013 års siffror.
2012 kommer att bli ett mellanår för Swede Resources i och med att borrprogrammet på leaseområdet High Island tar fart först under årets andra halva. 2013 lyfter resultatet, men det är på sikt den stora potentialen finns i Swede Resources. Att bolaget bygger upp ett stadigt intäktsflöde från andras investeringar på det egna leaseområdet har potential att skapa en snöbollseffekt. Intäktsbasen kommer att öka kontinuerligt, med förbehåll för eventuella mekaniska problem eller ett sjunkande oljepris. Att de ökande intäkterna i teorin inte kräver investeringar från Swede Resources sida ger potential till stora utdelningar när snöbollen väl har satts i rullning.
Swede Resources har ännu inte beslutat om framtida utdelningar. Ovan har vi räknat med att 40% av vinsten delas ut från och med 2014 (2013 års vinst), och beräknad WACC är 15%. Vår riktkurs sätts till 1,63 SEK vilket innebär en potential på drygt 90%. Notera att detta enbart är baserat på potentiell utdelning och inte fritt kassaflöde.
TO 4B
Under 2011 gav Swede Resources ut vederlagsfria teckningsoptioner, vilket innebär att det idag finns två sätt att investera i bolaget. 5 teckningsoptioner ger rätt till att teckna 1 ny aktie i Swede Resources till genomsnittskursen under 2012-02-01 – 2012-04-27 minus 20%.
Teckningsperioden är 1 – 31 maj 2012. Totalt kan 3 226 214 B-aktier komma att tecknas för, vilket ytterligare innebär en kapitalbuffert för bolaget. I nuläget kostar en teckningsoption 3 öre, vilket innebär att kostnaden för rätten att teckna en aktie är 15 öre.
Axiers bedömning
Swede Resources värderas i nuläget till en rabatt på eget kapital på knappt 40%. Detta trots betydande övervärden i bolagets projekt – framförallt i bolagets nyförvärvade lease där det dolda övervärdet ligger på cirka 16 MSEK, enbart detta en bit över dagens värdering av Swede Resources. Vår DCF-värdering av utdelningar från 2012 och framåt ger oss en riktkurs på 1,63 SEK per aktie, en bra bit över dagens kurs. Det ska emellertid sägas att någon utdelning med högsta sannolikhet inte kommer att bli aktuell förrän i början på 2014, således om två år.
Brunnar i närliggande områden till Swede Resources lease i Texas håller i stort sett en konstant produktionsnivå vilket innebär att en relativt stadig intäktsbas från leaseintäkter kommer att byggas upp under kommande år. Intäkter från leaseägandet medför dessutom knappt några kostnader för Swede Resources. Att bolaget kan välja att ta små andelar i de första borrningarna på leaseområdet stärker vår tro på att Swede Resources kommer att klara hela utvecklingsarbetet utan kapitaltillskott, och Swede Resources bör till och med kunna vidmakthålla sin nuvarande andel i leaserna.
Med dagens höga oljepris har brunnar på leaseområdet på High Island en återbetalningstid på 3-5 år samt relativt stabil avkastning under 20 år, vilket innebär att investeringsviljan inte torde vara något problem. Faller den första borrningen på området väl ut kommer resten att flyta på av sig självt för Swede Resources. Den lilla oljemyggan har på några års sikt möjlighet att bli en etablerad oljeaktör. Axier rekommenderar köp delvis på kort sikt då borrningsstart på leaseområdet kommer att innebära en skjuts upp för aktien, men framförallt kan Swede Resources bli en exceptionellt bra investering på lång sikt.
[hr]
Axier Equities har av styrelsen i Swede Resources anlitats för att underlätta kommunikationen med svenska kapitalplacerare och nyhetsmedier. En av de uppgifter som Axier Equities har är att vara styrelsen behjälplig att kommunicera nyheter och rapporter till placerarkollektivet, bland annat i form av denna analys.
Vare sig Axier Equity eller någon av Axiers anställda eller frilansande analytiker äger aktier i Swede Resources. Samtliga eventuella förändringar av innehav i Swede Resources kommer att rapporteras löpande.
Analys
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check

Brent crude prices have risen for three consecutive days, gaining USD 1.7 per barrel since last Thursday’s close. On Friday afternoon, prices briefly dipped to USD 69.9 per barrel before rebounding to a high of USD 71.8 per barrel yesterday morning. As of this morning, Brent crude is trading at USD 71.67 per barrel, up USD 0.77 per barrel since midnight.

Why?
1. Chinese economic data
Two days ago, China released better-than-expected consumption, investment, and industrial production data for the start of the year, signaling economic resilience despite the need for further stimulus. With Donald Trump’s tariffs posing a risk to growth, China has responded by committing to policies aimed at boosting incomes, stabilizing equity and real estate markets, and reviving economic consumption – all of which naturally support crude and refined product demand.
2. U.S. strikes on Yemen’s Houthis
The U.S. airstrikes on Yemen’s Houthis on Sunday, March 16 served as a stark reminder of geopolitical risk, a factor that has not been fully priced into the market recently.
3. Rising tensions in the ME
Escalating tensions in the Middle East are currently (short-term) overshadowing concerns about a potential global oversupply. Overnight, Israel launched a series of military strikes on Gaza, breaking a nearly two-month ceasefire.
4. U.S. sanctions on Iran
Iran’s Oil Minister stated over the weekend (March 15) that Iranian oil exports are “unstoppable” and that Iran will not relinquish its share in the global oil market. The new U.S. administration has already imposed sanctions on Iranian crude, but these have yet to impact production levels significantly.
As of February 2025, Iran’s crude production stood at 3.23 million barrels per day (bpd), remaining above 3 million bpd since September 2023 (Platts data). Of this, Iran exports approximately 1.7 million bpd. For comparison, under Trump’s previous presidency, the U.S. withdrew from the Iran nuclear deal, and Iranian crude production fell to 1.95 million bpd by August 2020, significantly reducing its export capacity.
If the Trump administration reintroduces maximum pressure sanctions on Iran, the market impact could be substantial. In a worst-case scenario, where Iran loses its entire 1.7 million bpd of exports, and if Saudi Arabia or other major producers do not immediately compensate for the loss, global oil prices could theroretically see an upside of as much as USD 10 per barrel (Platts).
Bearish fundamentals still loom:
Despite these bullish factors, crude remains on track for a quarterly loss due to fundamental market weaknesses. Escalating global trade tensions threaten oil demand. OPEC+ is set to increase production from April, adding additional supply to a market already at risk of oversupply.
As a result, while geopolitical risks and bullish headlines provide short-term support to prices, SEB: forecasts that fundamental market conditions limit the potential for sustained price rallies.
Analys
Chinese stimulus measures drive Brent up and out of the USD 69-71/b trading range

A tight sideways range last week. Bearish equities on tariff fears. Brent crude rose 0.3% last week with a close of USD 70.58/b. It traded in a range of USD 68.63 – 71.25/b. Closing wise it held well within the USD 69 – 71/b band, held down by S&P 500 moving into correction mode and the Russel 2000 index moving into bear territory. Brent is up 0.6% this morning at USD 71/b with a high so far today of USD 71.8/b. That is the highest intraday price point since 3 March. Brent crude is thus pushing towards the upper boundary of the trading range over the past 8-9 days.

Chinese stimulus measures feed some optimism back in crude. The upwards move this morning is driven by news that politicians will boost people’s income, revive consumption and stabilize the stock and real estate market. The Chinese economy has been struggling for a while following Covid-lockdowns and a tanking real estate market. The tariffs from Donald Trump are now an additional challenge making it even more imperative to support the Chinese economy. While the signaled measures are supportive and positive, words like ”reasonable” growth in wages are used. There isn’t any sense of ”bazooka” stimulus measures as of yet.
Moving up with the negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about. The oil market is thus in a balance between the negative effects of Trump’s tariffs versus the positive effects of Chinese stimulative measures. The global oil market isn’t in surplus yet if we look at the 1-3mth time-spreads as a measure. The bearish downwards pressure on oil has come from the forceful selloff in US equities with natural fears that the tariffs from Trump will give both the US and the global economy a hard, negative kick. But today it seems that the positive political signals from China on stimulus there is set to lift Brent crude up and out of the depressed range it has traded in over the past 8-9 trading days. The negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about it seems.
Brent crude 1mth has traded in a tight range over the past 8-9 trading days when it has closed between USD 69-71/b. Today it looks set to move up and out of that range.

Analys
Large drop in total commercial petroleum inventories

Brent crude prices have risen by USD 0.8 per barrel so far this week since Monday’s opening. However, prices touched a weekly low of USD 68.6 per barrel on Tuesday before reaching a weekly high of USD 71.20 per barrel this morning.

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.7 million barrels per day, up by 321 thousand barrels per day compared to the previous week. Refineries operated at 86.5% of their total operable capacity during this period. Gasoline production declined to an average of 9.6 million barrels per day, while distillate fuel production also fell, averaging 4.5 million barrels per day.
U.S. crude oil imports averaged 5.5 million barrels per day, a decrease of 343 thousand barrels from the prior week. Over the past four weeks, imports have averaged 5.8 million barrels per day, reflecting a 10.6% year-on-year decline compared to the same period last year.
Total commercial petroleum inventories fell by a large 6.0 million barrels, contributing to some positive price movements observed yesterday evening and this morning. Although commercial crude oil inventories (excluding the SPR) increased by 1.4 million barrels, this was notably lower than the 4.3-million-barrel build forecasted by the API on Tuesday. With the most recent build included, U.S. crude oil inventories now stand at 435.2 million barrels, down by 12 million barrels compared to the same week last year.
Gasoline inventories decreased by 5.7 million barrels, exceeding the API’s reported decline of 4.6 million barrels. Despite this, gasoline stocks remain 1% above the five-year average. Distillate (diesel) inventories dropped by 1.6 million barrels, compared to the API’s forecast of a 0.4-million-barrel increase, and are currently about 5% below the five-year average.
Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.7 million barrels per day, a 3.9% increase compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.7 million barrels per day, showing a modest increase of 0.1% year-on-year. Diesel supplied averaged 4.1 million barrels per day, up by 9.5% from the same period last year. Additionally, jet fuel supplied saw a 1.5% year-on-year increase.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april