Smugglingen av guld ökar kraftigt

Guldkursen gör tackor billigareDen officiella indiska importen av guld ser låg ut, endast sju miljarder USD för det andra kvartalet 2014, att jämföra med 16,5 miljarder USD under samma period 2013. Siffrorna tenderar emellertid att missa det faktum att smugglingen av guld ökar kraftigt. De statliga restriktionerna och ökade tullar har lett till att den indiska guldimporten funnit nya vägar.

Tulltjänstemän säger att beslagen av smugglat guld har ökat kraftigt under de senaste veckorna, strax inför festivalsäsongen. Metoder för smuggling håller på att ändras tack vare att allt bagage på ”känsliga” flygningar numera röntgas på flygplatserna. World Gold Council uppskattar att cirka 200 ton guld kommer att smugglas in i landet i år. Under festivalsäsongen beräknas efterfrågan uppgå till närmare 60 ton guld.

Det indiska bytesbalansunderskottet har sjunkit kraftigt i år och många förväntar sig att regeringen ska deklarera en reträtt från importrestriktionerna på guld någon gång i år, och mer än ett fåtal blev förvånade när den nya regeringen med Narendra Modi inte agerade kring denna fråga i sin första budget som publicerades för sex veckor sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top