Analys
SEB – Råvarukommentarer, 17 februari 2014
Rekommendationer
Råolja – Brent
Oljepriset fick styrka i veckan av att El Sharara-fältet i Libyen fick stängas igen. Marknaden har till viss del räknat in att Iran och Libyen ökar sin produktion i år. Gör de det, så faller priset. Gör de inte det, så stiger priset. Stängningen av El Sharara var alltså inte positiv ur den aspekten.
Kinas import av råolja var på rekordnivå i januari (liksom importstatistiken var för en rad råvaror).
Tekniskt är det möjligt att den konsolidering av priset vi sett efter uppgången från 106 dollar till 109 är en så kallad ”vimpel”. Om det är det, ska vi vänta oss ett utbrott på uppsidan, som har potential att ta priset till 111 dollar.
Fundamentalt genomgår oljemarknaden ett paradigmskifte där fracking radikalt ökar utbudet av råolja och minskar OPEC:s monopolställning. På längre sikt är det svårt att se något annat än ett stort prisfall på olja och vi vill handla oljemarknaden från den korta sidan. Tekniskt och i det mycket korta perspektivet av en vecka är det dock inte uteslutet, rentav troligt, att priset bryter upp och testar den övre delen av det ”gamla” prisintervallet. Med den reservationen behåller vi säljrekommendation, men rekommenderar inte att man går in i nya korta positioner på den här nivån, utan avvaktar bättre säljtillfällen.
Elektricitet
Elpriset bröt bröt stödet på 28.50 i fredags, vilket innebär att marknaden säger att skyddet mot ytterligare nedgångar har brutits. Det innebär att marknaden med hög sannolikhet kommer att handla ner priset ytterligare. Samtidigt är priset på en mycket låg nivå, som vi ser nedan.
Det är omöjligt att säga var botten är. Det lägsta priset på Q2-kontraktet år 2007 var 25.8 euro per MWh, som vi ser i nedanstående diagram över det vid var tid kortaste Q2-kontraktets pris.
I diagrammet nedan ser vi prisutvecklingen på Q2-kontrakten under det första kvartalet varje år sedan 2006. Det andra kvartalets kontrakt är på den lägsta nivån sedan åtminstone 2006. I diagrammet nedan ser vi prisutvecklingen på Q2 2014 som den vita kurvan och Q2 2007 som den blå kurvan. Som vi ser, ser prisutvecklingen i år ut att röra sig snarlikt prisutvecklingen under 2007 sedan början av året. Om detta fortsätter kommer prisnedgången att fortsätta.
Prognosen för hydrologisk balans är enligt Markedskraft mer eller mindre oförändrad från förra veckan. Vädret i Norden är dock milt och nederbördsrikt just nu.
Terminspriset för leverans av kol nästa år har fallit från 87 dollar till 82.30. Priset är alltså tillbaka på bottennivåerna från oktober. Priset ligger under produktionskostnaden för gruvorna i Australien, Sydamerika och Kanada. Den australiensiska dollar har under samma period fallit med 8% mot US-dollarn, så där är en av förklaringarna till varför kolpriset inte har stigit i US-dollartermer. Som vi ser handlade kolpriset upp i fredags. Kanske är det en vändning?
Risken är stor att de stora kollagren (”kolhögar överallt”) i Europa och det milda vädret i Norden fortsätter att påverka elpriset nedåt resten av vårvintern. Tekniskt är stödet vid 28.50 brutet, vilket är en signal att ta stoppar. Rekommendationen kan inte bli annat än neutral som högst just nu. Man ska dock vara observant på om priset går tillbaka över 28.50 euro per MWh, med tanke på att priset är på absoluta bottennivåer i ett historiskt perspektiv.
Naturgas
Det har fortsatt att vara kallt i USA, men nu börjar man se en omsvängning. Naturgaspriset har faktiskt backat lite från förra veckans 4.60 till 4.52 i fredags.
Basmetaller
Vi har en mer eller mindre positiv pristrend i basmetallerna som helhet, men med svag tendens sedan början av året. Den nedgången ”borde” vara nära sitt slut (eller inte). Den väntade optimismen efter det kinesiska nyåret har inte infunnit sig. Marknadens aktörer väntar fortfarande på ny information om tillståndet i den kinesiska efterfrågan. En pusselbit delades ut den här veckan. Januari månads importstatistik visade ovanligt hög import (+10%) och export (+10.6%). Importen intresserar naturligtvis råvarumarknaden mest. Importen av koppar och järnmalm nådde rekordnivåer. Marknaden blev dock inte fullt så imponerad, eftersom den höga importen hänger ihop med årsskifteseffekter. Som vanligt byggs det lager innan året och en del tyder på att varor har bokats och registrerats tidigare, men levereras på det nya året. Det finns en klar risk att februari-statistiken inte kommer att vara lika imponerande. Marknaden behöver se februaristatstiken för att få ökat förtroende.
Från ett tradingperspektiv, föredrar vi fortfarande att handla nickel som om den var inom ett prisintervall, och inte i en trend, även om vi favoriserar den långa sidan mer än den korta.
Koppar
Som du kunnat läsa i inledningen till basmetallsegmentet här ovan, är vi lite oroade för kopparmarknaden. Risken för ökat utbud i kombination med skuldproblemen i Kina och risken för bankrutter inom den svarta banksektorn där, utgör en klar risk för nedsidan i kopparpriset. Just nu ser det dock inte ut att ske, i närtid i alla fall. Marknaden visar stark efterfrågan med backwardation i terminskurvan. Kinas import är extremt stark. Dessutom är vi just nu i de säsongsmässigt starka första och andra kvartalen. Vi skulle inte bli förvånade om kopparpriset testar de senaste toppnoteringarna någon gång de kommande månaderna.
Ur ett tradingperspektiv, gör osäkerheterna att vi inte vill ta någon position i metallen just nu. I vår fundamentala prognos för det genomsnittliga priset för året (7450), väntar vi oss en stark marknad under det första halvåret, sedan att priset handlar svagare i Q3 och med en möjlig återhämtning under Q4.
Vi rekommenderar neutral position i koppar.
Aluminium
Aluminium har handlat starkare sedan priset noterade femårslägsta den 3 februari vid 1671 dollar. Det är alltid riskabelt att vara kort råvaror som handlar så långt ner i förhållande till produktionskostnaden. Den fundamentala balansen visar äntligen på konstruktiva tendenser. Som väntat har blankarna börjat köpa tillbaka positioner.
Konsumenter har varit på köpsidan. De tar tillvara varje prisnedgång för att köpa ytterligare hedgar. Sammantaget har detta tagit tillbaka priset till den ”gamla” tekniska stödnivån vid ca 1750 dollar. Premierna i den amerikanska marknaden har planat ut vid de extrema nivåer kring 440 dollar per ton. Enligt våra källor i den fysiska marknaden skeppas nu aluminium från Mellanöstern till USA för att dra fördel av de höga premierna. CME har startat ett nytt terminskontrakt på den fysiska premien och det visar redan snabbt ökande öppen balans. LME planerar fortfarande att introducera ett kontrakt. De nya LME-reglerna för lagerhanteringen kommer på lite längre sikt att dämpa premierna. En annan effekt av den höga premien är att finansieringsaffärer inte rullas framåt, när contangot mellan cash + premium till termin (utan premium) på LME inte ger tillräckligt avans. Risken för högre räntor i och med att FED har inlett tapering och att klockan tickar för nästa räntehöjningscykel påverkar sannolikt också.
I vilket fall, finns ett behov för ytterligare minskning i produktionen av aluminium. Så länge detta inte materialiseras, finns risken att aluminiummarknaden går in i överskott igen, om vi inte får se starkare efterfrågan än förväntat.
Vi fortsätter med neutral rekommendation på aluminium.
Zink
Zink har gjort imponerande vinster de senaste veckorna. Samtidigt, som vi noterade för ett par veckor sedan, har styrkan mattats av oron i tillväxtländerna. Terminsmarknaden handlar fortfarande cash till 3-månaders på samma nivå och längre kontrakt med ett litet contango. Givet att balanserna på längre sikt förbättras från 2015 och framåt, tycker vi att kurvan är ganska billig.
Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X4 S.
Nickel
Nickel handlar mitt i prisintervallet, vid 14,200 dollar. Det återspeglar osäkerheten kring det indonesiska exportförbudet. Marknadens aktörer drar sig för att ta positioner i avvaktan på nyheter från den indonesiska regeringen. Värt att notera är att priset på nickelmalm från Malaysia, som delvis är ett alternativ för NPI-producenter, har gått upp i pris. Malm inom Kina blir också dyrare. Scenariot vi beskrivit tidigare för nickel är i stort sett fortfarande relevant och innebär att det finns en begränsad nedsida i nickelpriset. Risken är på uppsidan för resten av året.
Guld
Det är nu tydligt att guld verkligen noterade en botten vid 1200 dollar per uns. Fredagens handel var haussartad. Det är dock vanligt att det sista man ser av en prisuppgång i guld är en ”spik” av det slaget. Det känns inte rätt att så här sent i en uppgång som pågått i två månader, gå in och köpa. Vi tycker det är bättre att avvakta den rekyl som brukar följa.
ETF-statistiken visar infllöden i silver-ETF:er (svart kurva) men inte lika tydligt i ETF-er på guld (gul kurva).
Vi fortsätter tills vidare med neutral vy på guld.
Silver
Silver bröt motståndet i fredags och steg kraftigt. Prisrörelsen var mycket snabb och priset är nu nästan uppe vid nästa motstånd, vilket gör att det är för sent att rekommendera köp.
Vi fortsätter med neutral vy på silver.
Platina & Palladium
Platina, trots sin mycket lugnare utveckling än både guld och silver, har ett marknadsbeteende som i början av en trendvändning uppåt. Rekylen nedåt efter uppgången i början på året stannade på en högre nivå än botten i december. Det är ett positivt tecken. Trendlinjen för den fallande pristrenden bröts i början av januari. Även om det skulle komma en liten rekyl nedåt nu, skulle det inte förändra bilden av att en större trendvändning är på gång.
Palladium, där prisuppgången varit snabb seden botten för ett par veckor sedan, mötte säljare i fredags, vilket fick priset att stänga långt under dagens högsta notering. Palladium är alltså fortsatt ”cappad” på uppsidan och eftersom priset redan är ”högt” inom intervallet, rekommenderar vi neutral position.
Vi rekommenderar alltså köp av både platina och neutral i palladium.
Kaffe
Det har varit skyfall i Sao Paulo de senaste dagarna. Regnvädret rör sig norrut mot kaffeodlingarna i Minas Gerais. Prisuppgången stannade vid en nivå kring 140 cent per pund när väderleksprognoserna visade att regnvädret faktiskt var på väg norrut. Tekniskt har priset bildat en ”vimpel” vid 140 cent och en sådan formation brukar följas av antingen ett brott uppåt (mot 160 cent) eller ett fall tillbaka. Marknaden försöker nu som bäst få grepp om vad den långsiktiga effekten av torkan är på kaffeskörden i Brasilien. Det är möjligt att man kommer fram till att minskningen i skörd de kommande åren är så stor att priset borde gå upp. Vi ska komma ihåg att USDA genom en survey under hösten räknat ut att den genomsnittliga produktionskostnaden i Brasilien är 147 cent. Priset på 140 cent idag är alltså inte så högt att det skulle locka så många kaffeodlare att expandera. Bortfallen produktion kanske inte ersätts. Det talar för en fortsatt prisuppgång.
Vietnam rapporterade att exporten i januari var 36% lägre än förra året.
Vi fortsätter med köprekommendation.
Det finns nu också mini futures på kaffe, som erbjuder högre hävstång. Se SEB-bankens utbud.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Further US sanctions on Iran spark largest oil price surge in three weeks
Since yesterday morning, Brent crude prices have climbed by ish USD 2 per barrel, recovering to the current level of USD 73.9 per barrel. This represents a significant price movement over a short period and marks the largest such increase since mid-November.
Market whispers suggest that OPEC+ is likely to announce a deal to further delay the planned supply increase during their meeting scheduled for tomorrow (December 5th). Concerns about weaker global demand in the coming year leave little room for additional OPEC+ supply, compelling the cartel to exercise patience in its efforts to regain market share.
Adding to the upward pressure on crude prices, the U.S. has escalated its sanctions on Iran, targeting the country’s vital oil sector – a critical source of revenue.
Yesterday (December 3rd), the U.S. imposed sanctions on 35 entities and vessels associated with Iran’s ”shadow fleet,” which secretly transports Iranian oil. These operations rely on fraudulent practices such as falsified documentation, manipulated tracking systems, and frequent changes of ship names and flags. This move builds upon earlier sanctions, including those introduced in October this year, which restricted transactions involving Iranian petroleum and petrochemical products.
According to the U.S. Department of State, the latest measures aim to further disrupt Iran’s ability to finance activities deemed destabilizing in the Middle East, including its nuclear program and support for regional proxies.
From a market perspective, Iran’s crude oil and condensate exports reached roughly 1.7 million barrels per day in May 2024, the highest level in five years. China, as Iran’s largest importer, accounted for ish 490k barrels per day of these exports in 2023. The newly imposed sanctions could lead to a substantial reduction in Iran’s oil exports, potentially cutting up to 1 million barrels per day, depending on the enforcement’s strictness and global compliance.
Iranian crude exports to China have increased this year, but the sanctions may compel Chinese firms to reduce or halt purchases to avoid U.S. penalties. This would likely drive a search for alternative crude sources to sustain China’s refining operations, thereby adding further support to the current upward pressure on crude prices. This, together with the likelihood of OPEC+ continuing to delay their planned production increase, reinforces our view of limited downside risks to prices in the near term – caution remains reasonable, and we continue to favor a cautiously long position.
Analys
Crude prices steady amid OPEC+ uncertainty and geopolitical calm
Since last Friday’s opening at USD 73.1 per barrel, Brent crude prices have steadily declined over the weekend, with further losses on Monday afternoon following a brief recovery that saw prices approach USD 73 per barrel. As of this morning (Tuesday), Brent crude is inching upward again, currently trading at USD 72.2 per barrel. Over the past week, implied volatility has dropped to its lowest levels in roughly two months, as the upward momentum observed since mid-November has temporarily stalled.
On a bearish note, reduced geopolitical uncertainty in the Middle East has contributed to easing the risk premium in oil prices. Israel has signaled its intention to uphold the current ceasefire despite launching airstrikes in Lebanon in response to Hezbollah’s first attack under the truce. While this de-escalation has softened prices, the attacks during the ceasefire highlight that tensions in the region are far from resolved. This persistent instability will likely remain a source of uncertainty for oil markets in the weeks ahead.
On the bullish side, the OPEC+ supply meeting, rescheduled to Thursday, December 5th, looms. Additionally, expectations are building for increased Chinese stimulus measures, potentially to be unveiled at the Chinese Central Economic Work Conference next Wednesday. This closed-door meeting is expected to outline key economic targets and stimulus plans for 2025, which could provide fresh support for Chinese oil demand.
From a supply perspective, OPEC+ has added to market uncertainty by postponing its meeting, initially planned for Sunday, December 1st. The group will decide whether to reintroduce production cuts or proceed with a scheduled supply increase of 180,000 barrels per day. Current market sentiment suggests that OPEC+ is unlikely to rush into restoring production, reflecting cautiousness amid subdued global demand and concerns about a potential supply glut in 2024.
Market participants and traders widely anticipate that the cartel will maintain its wait-and-see approach to avoid worsening the fragile market balance. Such cautiousness could lend support to prices as the new year approaches. We believe OPEC+ is acutely aware of the risks associated with oversupplying the market and will likely act to stabilize prices rather than jeopardize them.
Looking ahead, fundamentals such as U.S. inventory levels, geopolitical developments, and OPEC+ decisions will remain key drivers of the crude oil market. These factors will shape the outlook as we move into the final weeks of 2024 and entering 2025.
Analys
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
Since last Friday’s close at USD 75.4 per barrel, Brent crude prices have experienced a steady decline over the week, bringing an end to the upward momentum observed since mid-November. Trading has been marked by volatility, highlighted by a sharp sell-off on Monday afternoon (CEST), which was driven by reduced geopolitical uncertainty. As of now, Brent crude has dropped USD 2.9 per barrel this week and is trading at USD 72.5 per barrel.
Geopolitical developments have played a pivotal role in shaping market sentiment this week. Israel and Lebanon have reached the terms of an agreement to end the Israel-Hezbollah conflict. The current cease-fire has alleviated some of the geopolitical tensions in the region, reducing some of the risk premium that had supported crude prices in recent weeks.
On the supply side, OPEC+ has introduced new uncertainties by delaying its upcoming meeting, which was originally scheduled for Sunday, December 1st. The group is set to deliberate on whether to revive production cuts by implementing a scheduled supply increase of 180,000 barrels per day (to begin with). However, signals from OPEC+ delegates earlier this week indicate ongoing discussions about postponing this move, potentially for several months. This delay aligns with a cautious market outlook, as global demand remains subdued, leaving little room for additional OPEC+ barrels in the market. The cartel appears acutely aware of the delicate balance, avoiding actions that could oversupply the market.
Meanwhile, speculation surrounding a potential surge in US oil production – up 3 million barrels per day – has gained attention. Such a ramp-up could drive crude prices below USD 50 per barrel but is considered unrealistic. US producers understand the strategic risks involved, particularly with OPEC+ holding an estimated 5–6 million barrels of spare capacity. A significant production increase by the US would likely provoke a strong response from OPEC+, potentially flooding the market to protect market share. Such a scenario would lead to sharp price declines, ultimately punishing US production rather than fostering growth. This dynamic makes the proposed ramp-up highly unlikely.
Inventory data from the US DOE further highlights the tight supply conditions in the market. Commercial crude inventories (excl. SPR) declined by 1.8 million barrels week-on-week, bringing total stocks to 428.4 million barrels. While smaller than the 5.9-million-barrel draw estimated by the API, inventories remain approximately 5% below the five-year average for this time of year.
Refined product inventories presented a mixed picture. Gasoline inventories increased by 3.3 million barrels (compared to API’s estimate of 1.8 million barrels), yet they remain 3% below the five-year average. Similarly, distillate inventories (diesel) rose by 0.4 million barrels but are still 5% below the five-year norm, contrasting with API’s estimate of a 2.5-million-barrel build. The modest crude draw continues to signal tight market conditions, particularly when combined with overall low inventory levels across petroleum products.
Refinery operations also provided important insights. US refinery inputs averaged 16.3 million barrels per day, with facilities operating at 90.5% capacity. Crude imports declined sharply, averaging 6.1 million barrels per day, down 1.6 million barrels compared to the previous week. Over the past four weeks, total product supply – a key indicator of demand – averaged 20.4 million barrels per day, representing a 1% year-on-year increase. Gasoline demand remained steady, while distillate fuel demand declined by 3.4%, and jet fuel demand rose by 3.3%.
Despite this week’s bearish price action, the decline in US crude inventories, albeit smaller than expected, signals that market fundamentals remain somewhat tight and capping the downside to prices. Additionally, the drop in total commercial petroleum inventories – down by 1.8 million barrels last week – further underscores this. US inventories, alongside ongoing geopolitical developments and OPEC+ decisions, will continue to dominate the crude oil narrative in the coming weeks.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter4 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Analys4 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction