Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 16 december 2013

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

Allmän uppföljning och bakgrund

Olja och el föll i veckan som gick, medan amerikansk naturgas steg. Soja, majs och vete föll efter den serie av höjda produktionsestimat som kommit. Socker föll, men kaffe steg. Basmetallerna steg alla. Guld och silver rörde sig sidledes, i avvaktan på veckans FED-möte, som allt fler tror kommer att ge besked om att ”tapering” av QE inleds.

Vi har några rekommendationsändringar också. Vi går över till neutral på aluminium från den kortsiktiga köprekommendationen. Vi går över till neutral på olja från sälj och vi gör över till sälj på vete från neutral. Silver går över från neutral till en kortisktig säljrekommendation på. Kaffe går vi efter lång väntan över till köprekommendation på. Mars-terminen stängde över tidigare toppar på 115 cent i fredags och vi går över till köprekommendation med målkursen 130 cent.

Nästa veckobrev kommer ut i januari och vi önskar alla läsare en God Jul och Gott Nytt År 2014!

Råolja – Brent

Oljepriset sjönk förra veckan från 111.6 dollar till drygt 108 dollar. Den tekniska stödlinjen bröts och det borde finnas ytterligare lite till att hämta på nedsidan innan det är dags att gå ur BEAR OLJA X2 S, som vi rekommenderade förra veckan. Snart är det dags att återgå till OLJA S, som är en långsiktig position som tjänar pengar huvudsakligen på rabatten i terminsmarknaden för olja. Dock har backwardation minskat den senaste tiden och är nu endast 3% på årsbasis. Man bör alltså avvakta med köp av OLJA S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys av råolja (brent)

I måndags fattade Mexikos parlament det väntade beslutet om att liberalisera och modernisera sin petroleumlagstiftning, inklusive en sänkning av produktionsskatten. Presidenten väntar sig en produktionsökning från dagens 2.5 mbpd till 3.5 mbpd inom några år, men det låter i våra öron orealistiskt.

Libyens regering har meddelat att alla landets oljehamnar ska vara öppna från och med den 15 december. Libyen producerar idag (utan alla oljehamnar i drift) 250,000 bpd. Maxproduktionen är 1.5 mbpd och det är regeringens målsättning att nå dit. Vi tror att landet visserligen kommer att göra sitt bästa, men man har inte löst några strukturella problem, det som legat bakom produktionsbortfallet. Libyen är fortfarande ett klan-samhälle, där människors lojalitet i första hand är till den egna klanen.

Iran har en ”interrim deal” med världssamfundet, men uppgörelsen måste ratificeras av USA:s kongress och av högste ledaren i Iran. Produktionen har hittills i år legat på 2.6 mbpd och exporten på 1.1 mbpd och kommer förmodligen att göra det en bit in på nästa år. USA är naturligtvis oroligt för att Iran ska producera och exportera mer, samtidigt som landet inte avvecklar sitt kärnvapenprogram. Iran var det första land som engelsmännen hittade olja i, vid början av 1900-talet. Anglo Persian var starten till det som idag är BP. Fortfarande finns stora reserver och resurser i landet.

Primus motor på efterfrågesidan, Kina, väntas öka sin oljekonsumtion med 0.5 mbpd nästa år. Samtidigt ser vi alltså att länder som Mexico, Libyen och Iran var och en för sig har potential att mätta den efterfrågeökningen, även om det inte är sannolikt att någon av dem faktiskt gör det. Men tillsammans har de goda möjligheter att göra det.
Det mest iögonfallande med Kinas ekonomi just nu är att osäkra fordringar ökar i Kinas banksystem. Det finns en risk för en krasch i Kina. Vi ser i och för sig, som nämnt ovan, att konsumtionen växer, inte minst oljekonsumtionen.

Exxon Mobile publicerade nyligen sin långsiktiga energy outlook. De är positiva till möjligheterna att kraftigt öka produktionen av olja, men fram emot 2030 tror de att OPEC-oljan återigen växer i betydelse, eftersom OPEC sitter på så stora reserver av olja. Vi noterar dock att den här prognosen inte i det avseendet skiljer sig från en mycket stor mängd tidigare prognoser om framtida produktion. Nästan alla sådana prognoser har förutspått en minskning av produktionen någonstans inne i framtiden, men det har aldrig blivit så. Ny teknik har sänkt kostnaderna och gjort tidigare olönsamma resurser till utvinningsbara reserver.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

En sak som inte påverkar oljepriset, men som kommer att prägla marknaden, framförallt i Europa de närmaste åren, är en närmast total utslagning av raffinaderier i Europa. En stor del av kostnaden för ett raffinaderi är energin som går åt vid processen. USA har därvid tillgång till gas till en tredjedel av priset i Europa och billig elektricitet. För Sveriges del är detta bekymmersamt, eftersom en av Sveriges största exportprodukter är petroleumprodukter. Raffinaderierna i EU är dessutom gamla och enkla, medan de nya stora raffinaderierna i Asien är väsentligt mycket mer effektiva.

Ser vi till DOE-statistiken i veckan, ser vi att USA kom över 7000 mbp per konsumtion i november för första gången sedan 2008.

I onsdagens DOE-rapport föll råoljelagren fortsatt och ligger nu på samma nivå som för ett år sedan.

Onsdagens rapport om oljelager i USA

Anledningen till de lägre lagren i veckan var dock inte ökad konsumtion, utan väsentligt lägre import. Importen var på den lägsta nivån i år. Därmed var den på den lägsta nivån på åtminstone 7 år (sannolikt på mycket längre tid än så, men jag har inte kollat upp den saken).

Importstatistik på olja i usa

Vi lutar fortsatt åt att det kan finnas potential för ytterligare nedgång i oljepriset, men man bör inte dra sig för att gå ur BEAR OLJA X2 S och lägga sig neutral.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Elektricitet

Elpriset klappade ihop fullständigt i veckan som gick, i en handel där få aktörer vågade köpa och andra stängde långa positioner med stor besvikelse. Vinterpremien har helt gått ur terminsmarknaden och det är ovanligt. Den enda fundamentala orsaken till prisnedgången är det oväntade omslaget i väder i det nordiska börsområdet till milt och blött.

Elpriset gick ner

Nedanför ser vi prognoser på avvikelsen från det normala. Till vänster är det väntad avvikelse i temperatur. Vi ser att Sverige och Norge väntas vara 4 – 6 grader varmare än normalt 22 – 30 december. Vi ser också att Finland väntas vara 6 -10 grader varmare än normalt. I kartbilden till höger ser vi nederbördens avvikelse från det normala. Vi ser att det väntas regna mycket mer än normalt i Sverige, Norge och Finland under perioden 15 december till 30 december.

Karta över Europa med väderprognos

Priset på nordisk el har fallit med nästan 15% i förhållande till tysk eller kontinental på en vecka. SEB har index som följer avkastningen på en investering i kvartalskontrakt på el. Indexen beräknas av NasdaqOMX. Vi ser kvoten mellan SEBCNPOW (nordiska terminer) och SEBCEPOW (kontinentala elterminer) nedan och det kraftiga fallet i veckan.

Kontinentala elterminer

Långsiktigt ges elpriset i Norden av det tyska, kontinentala, priset på el, som i sin tur ges av marginalkostnaden för kolkraft. Priset på kol har faktiskt gått upp i veckan, liksom priset på utsläppsrätter. Utsläppsrätterna gick upp från 4.92 till 5.03 euro.

Nedan ser vi priset på energikol, den närmaste månadens leveranstermin.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priset på energikol, den närmaste månadens leveranstermin

Ett så kraftigt fall som vi haft på andra kvartalets terminskontrakt, kan följas av fler likadana dagar. Ett problem med positioner som tas med hänvisning till att något är ”fundamentalt” billigt, är att om priset faller, så blir det bara ”ännu billigare” och alltså ännu mer köpvärt. ”Stop loss” idén blir inte riktigt tillämpbar i sådana situationer.

Vi anser alltjämt att elpriset på ett par års sikt kommer att vara högre än det är idag, därför att det ytterst styrs av kolpriset och detta ligger under produktionskostnaden. Inget har förändrat detta och därför tycker vi egentligen att elpriset är ännu mer köpvärt idag än det var tidigare.

Men det ser fortsatt svagt ut. Vi har 2.5 gånger normal nederbörd i prognosen och 6 grader över normal temperatur över 10-dygnsprognosen. Dessutom kommer allt detta med vind – lagom stark för att vindkraften ska producera på hög kapacitet. Spotpriset, sys, är nere på 31.5, också lägre än marknadens tro i fredags. Stor utmaning för systemet kommande veckor med ”körpress” i samband med låg helgkonsumtion. Under Julhelgen kan spotpriset bli lågt, mycket lågt. Men vi vet dock att om det blir ett plötsligt väderomslag, kan prisuppgången bli plötslig och stark.

Långsiktigt tycker vi elpriset är billigt och köpvärt, men vi skulle inte köpa (mer) idag, utan vara beredd på att köpa när vädret slår om.

Vår vy är därför att EL S är rätt placering, men avvakta med köp.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Naturgas

Naturgaspriset i USA har handlats upp på det kalla vädret. Det har varit mycket kallt i USA i veckan.

Naturgaspris i USA

Koppar

Som vi nämnde förra veckan, karaktäriseras den fysiska marknaden av stabil efterfrågan, till den grad att det finns en bristsituation på raffinerad metall för omedelbar leverans. Bristen återspeglas i frontkontrakten och har blivit ännu tydligare den här veckan på LME. 3-månaders terminer handlas med 15 dollars rabatt i förhållande till spotpriset. De flesta marknadsobservatörer gör bedömningen att detta är ett tillfälligt fenomen. De väntar sig högre produktion av raffinerad metall i framtiden.

Kinesisk produktionsstatistik publicerades i veckan. Den visade att produktionen i november låg på en ny rekordnivå. Produktionen var 28% högre än förra året, på 654 kt. Trots detta uppvisade kopparmarknaden en imponerande styrka i veckan.

Som vi nämnt tidigare, har kopparproduktionen i Indonesien kommit in i nyhetsflödet. Tidigare har fokus helt varit på nickelmalmen. Freeport McMoRan är i diskussioner med den indonesiska regeringen att “clarify the situation surrounding a ban on unprocessed raw-material exports”. Bara det faktum att den enorma Grasberg-gruvan, kan komma att omfattas av exportförbudet, kan ha bidragit till prisuppgången på koppar i veckan. Den generella uppfattningen bland marknadsaktörerna verkar dock vara att exporten (koppar och guld) från gruvan inte berörs, eftersom den arbetar under ett ”Contract of Work” (COW). De flesta andra producenter i landet arbetar under ”Local Business Licenses” (IUP).

Kopparpriset med teknisk analys

Vi tycker att prisfallet har gett en möjlighet att komma in på den långa sidan till bra pris och rekommenderar köp av KOPPAR S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Aluminium

Aluminium, som till skillnad från de andra basmetallerna, befinner sig prismässigt i fallande trend och inte i en konsolidering, följde med de andra metallerna uppåt på generellt täckning av korta positioner i marknaden. Handeln inleddes på 1774 dollar i måndags och nådde högsta noteringen i onsdags på 1824. Det var tillräckligt för att attrahera nya säljare. Aluminium är den metall med störst produktionsöverskott och vi är inte förvånade över marknadens bedömning. Vi tror dock att återhämtningen kan fortsätta ett par veckor till, men inte med någon styrka. Om priset faller tillbaka, kan 1750 dollar vara en stödnivå att ta fasta på.

LME-lagren har börjat minska (röd linje), med 40 kt i veckan. Annullerade warrants (lagerbevis vid LME) uppgick till 200 kt. Den allmänna uppfattningen är att detta material flyttas till andra lagerhus och alltså inte konsumeras. LME:s lagerhus är dyrare än lagerhus utanför LME. Det kan till och med vara i samma lagerlokal, men flyttad till en annan del, som inte ingår i LME:s lager. Detta lager fortsätter att hedgas med terminer på LME, där terminerna idag alltjämt erbjuder ca 7% intäkt, som ska täcka finansieringskostnad (låg) och lagerkostnad, vilket det med lätthet gör när intäkten är 7% på en metall, som aluminium.

Aluminiumpriset

Vi har haft kortsiktigt köp på aluminium, men går över till neutral nu.

Zink

Zinkpriset har visat imponerande styrka och priset testar nu den övre delen av prisintervallet som varit rådande sedan vårvintern. Tendensen till högre bottnar, vilket indikerar en styrka i marknaden gör att vi tror att topparna kring 2000 dollar / ton kommer att tas ut, om inte vid den här gången, så vid nästa uppgång. Zinkrpiset steg med 3.8% i veckan. Terminskurvan visar tecken på brist. Cash till tre-månders spreaden har gått från 20 dollar i contango till samma pris på en vecka. Det är ett tecken på att placerare täcker korta positioner. De köper 3-månders termin och justerar positionen i datum nära cash (spreaden blir då en ”borrow”).

Marknaden ser ut att ha gått lite för långt med nio uppgångsdagar i följd! Föregående topp på 1980 dollar kommer förmodligen att innebära en anledning för vissa att ta hem vinster. Men som nämnt ovan, finns möjligheter för ytterligare uppgång. Zink är den bästa metallen i år, då den bara gått ner med 5% sedan året började.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Som vi ser fortsätter lagren av metall vid LME att rasa (röd kurva).

Vi rekommenderar köp av ZINK S.

Köpläge i zink

Nickel

Som väntat, intensifierades spekulationerna om att Indonesien verkligen ska införa sitt sedan länge beslutade förbud mot export av nickelmalm / koncentrat. Öppen balans steg också på LME, vilket kan innebära att nya terminsköpare har kommit in i marknaden. Stigande öppen balans och stigande priser innebär också vanligtvis att momentum är på köpsidan. På optionsmarknaden stiger handlade volatiliteter, vilket innebär att folk köper optioner för att skydda sig mot risken för kraftigt stigande pris på nickel. Det är en vanlig strategi att köpa optioner, istället för terminer, när det finns en asymmetri i möjliga utfall. Om det blir ett exportstopp, kan priset stiga kraftigt. Om det inte blir det, faller priset, men inte mycket. I sådana digitala situationer är det bra att vara ägare av köpoptioner, i alla fall om man kan få dem så billigt som man kunde för en vecka sedan.

Vår tolkning av marknadsläget är att marknaden inte är säker på att exportförbudet verkligen kommer att genomföras fullt ut. Om det införs, kommer det att ha en stor och avgörande påverkan. Indonesien producerar 15% av världens nickelmalm. Nickelinnehållet är 450 kt. Det här materialet är avgörande för Kinas nya lågkostnadsproducenter av Nickel Pig Iron, för rostfritt stål. Alternativet till Indonesiens lateritmalm / ferronickel, är malm från Filippinerna, som har lägre nickelhalt. 450 kt ska jämföras med överskottet i nickelmarknaden som är 50 – 100 kt på årsbasis. LME-lagret uppgår till 250 kt. Kina sägs ha 6 månaders lager av nickelmalm. Så om det blir ett totalt exportförbud, finns det lager att ta av till dess exporten av metall kommer igång, men bufferten och lagren försvinner.

Tekniskt noterar vi att stödet som bottennivån från juli höll. Det är fritt upp till 15,000 dollar per ton, den övre delen av prisintervallet som priset har handlats inom sedan sommaren.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nickelpriset och LSNI Index

Vi rekommenderar köp av NICKEL S.

Guld

Guldpriset (i dollar) fann stöd på samma nivå som vårens prisfall hejdades vid, alltså vid 1200 dollar per uns. Certifikatplacerare har hållit sig borta från köpsidan sedan i våras, men i veckan kom de tillbaka. Priset steg som mest upp mot det tekniska motstånd som gavs av bottennoteringarna i augusti och i oktober. Att marknaden inte orkade över den nivån, ser vi som negativt. Vi tror att marknaden kommer att vilja testa 1200 igen. Det talas om att FED eventuellt kommer att fatta beslut om ”tapering” av QE på sitt möte i veckan som kommer. Om de gör det kan det få guldpriset att falla.

Guldprist (XAU)

I termer av kronor, är priset på guld strax över botten-noteringen. Trenden är fallande. Gissningsvis fortsätter priset att sjunka.

Guldpriset i SEK

Finansiella placerare har fortsatt att i stadig takt överge guld som investering, som vi ser i diagrammet över ETP-ers guldinnehav. Även innehaven i silver likvideras, i veckan accelererade likvideringen av silver-ETP-er.

Hur mycket ETF-fonder äger av guld och silver

Priset på guld är nere på en nivå där många gruvbolag inte kan redovisa vinst långsiktigt och det gör att vi trots allt inte är beredda att gå kort, men det troliga är ändå att priset går ner ytterligare lite och risken är att FED-mötet i veckan ger en anledning att sälja på guldet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi fortsätter tills vidare med neutral vy på guld.

Silver

Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Det ser faktiskt tydligt negativt ut, med en rekyl upp mot den tidigare genombrutna stödlinjen, avklarad. Vi går över till säljrekommendation, kortsiktigt. Vi tänker att målkursen kan vara 18 dollar och BEAR SIlLVER X2 S kan kanske vara att föredra med lägre risknivå än X4:an.

Teknisk analys på silverpriset ger bear-rekommendation

Vi gör alltså en kortsiktig rekommendation av BEAR SILVER X2 S – eller för den som vill ta mer risk – BEAR SILVER X4 S.

Platina & Palladium

Gruvarbetarna i NUM-facket vid Northam-gruvan röstade häromdagen om att fortsätta strejken. Dessutom fick Lonmin-anställda rätt att gå i strejk i tisdags, av den statliga medlaren. Platina-priset har trots detta fallit tillbaka. Den tekniska analysen indikerar sälj.

Tekniskt har platinapriset brutit en triangelformation på nedsidan, nu på klassiskt vis gått upp till strax under nedre delen av den triangeln och detta brukar följas av ett nytt prisfall. Enligt den tekniska analysen skulle ett test av 1300 dollar vara att vänta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Platinaprist i ett tekniskt perspektiv

Priset på palladium föll tillbaka från uppgången till över 740 dollar och ligger nu på 720. Notera dock det starka stödet vid 710 dollar.

Starkt tekniskt stöd för palladiumpriset

Vi behåller våra neutrala rekommendation på palladium och platina.

Kaffe

Kaffepriset tycks ha etablerat en botten strax över 100 cent. Det är det lägsta priset på sju år. Sedan tidigt 1970-tal har kaffepriset vänt upp från 100 cent inte mindre än sju gånger (beror lite på hur man räknar). Vi går nu över till köprekommendation, men vi ska samtidigt ha i minnet att det fortfarande råder ett produktionsöverskott i världen. De kaffebönder som reagerade på rekordpriserna för tre år sedan och planterade nya kaffebuskar, började få skörd två år efter planteringen. Kaffebuskarnas ekonomiska livslängd är ca 15 år. Kaffebönderna drar sig nog i det längsta för att byta ut dem till sockerrör, i synnerhet som det priset inte utvecklat sig så mycket bättre. Produktionskostnaden i Brasilien väntas enligt USDA uppgå till 147 cent / pund – i genomsnitt. I den här köprekommendationen tror vi dock att det är bra att ta sikte på 130 cent. Det är en nivå med tekniskt motstånd. Naturligtvis måste man utvärdera hur marknaden går, men 130 cent kan vara en bra målkurs just nu.

Kaffepriset vänder

Vietnam håller inne med försäljning, trots att man fått en rekordskörd. Det har gjort att terminerna på robusta i London har stigit kraftigt den senaste tiden – och dragit ifrån den dyrare arabican. Robusta handlas i dollar / ton och arabican i cent / pund. I diagrammet nedan, ser vi hur spreaden mellan de två gått isär – vilket eftersom priserna hänger ihop på lång sikt – innebär att sannolikeheten är stor att spreaden går ihop igen. Dt kan i och för sig ske genom att robustan faller i pris, och inte enbart genom att arabican stiger i pris.

Diagram över kaffepriset

Vi rekommenderar alltså köp av KAFFE S, eller BULL KAFFE X4 S för den som vill ta mer risk.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För fler analyser på jordbruksråvaror se SEBs analysbrev om jordbruksråvaror.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Brent crude inching higher on optimism that US inflationary pressures are fading

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude price inching higher on optimistic that US inflationary pressures are fading. Brent crude closed up 1.1 USD/b ydy to a close of USD 86.39/b which was the highest close since the end of April. This morning it is trading up another half percent to USD 86.9/b along with comparable gains in industrial metals and Asian equities. At 14:30 CET the US will publish its preferred inflation gauge, the PCE figure. Recent data showed softer US personal spending in Q1. Expectations are now high that the PCE inflation number for May will show fading inflationary pressures in the US economy thus lifting the probability for rate cuts later this year which of course is positive for the economy and markets in general and thus positive for oil demand and oil prices. Hopes are high for sure.

Brent crude is trading at the highest since the end of April

Brent crude is trading at the highest since the end of April
Source: Blbrg

The rally in Brent crude since early June is counter to rising US oil inventories and as such a bit puzzling to the market.

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

Actual US crude oil production data for April will be published later today. Zero growth in April is likely. Later today the US EIA will publish actual production data for US crude and liquids production for April. Estimates based on US DPR and DUC data indicates that there will indeed be zero growth in US crude oil production MoM in April. This will likely driving home the message that there is no growth in US crude oil production despite a Brent crude oil price of USD 83/b over the past 12 mths. The extension of this is of course rising expectations that there will be no growth in US crude oil production for the coming 12 months either as long as Brent crude hoovers around USD 85/b.

US production breaking a pattern since Jan 2014. No growth at USD 83/b. What stands out when graphing crude oil prices versus growth/decline in US crude oil production is that since January 2014 we have not seen a single month that US crude oil production is steady state or declining when the Brent crude oil price has been averaging USD 70.5/b or higher.

US Senate looking into the possibility that US shale oil producers are now colluding by holding back on investments, thus helping to keep prices leveled around USD 85/b.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Scatter plot of data starting Jan 2014. Large red dot is if there is no change in US crude oil production from March to April. Orange dots are data since Jan 2023. The dot with ”-1.3%” is the March data point. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Data starting Jan 2014. The last data point is if there is no change in US crude oil production from March to April.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA
Fortsätt läsa

Analys

Price forecast update: Weaker green forces in the EU Parliament implies softer EUA prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

We reduce our forecast for EUA prices to 2030 by 10% to reflect the weakened green political agenda in the EU Parliament following the election for the Parliament on 6-9 June. The upcoming election in France on 7 July is an additional risk to the political stability of EU and thus in part also to the solidity of the blocks green agenda. Environmental targets for 2035 and 2040 are most at risk of being weakened on the margin. EUA prices for the coming years to 2030 relate to post-2030 EUA prices through the bankability mechanism. Lower post-2030 climate ambitions and lower post-2030 EUA prices thus have a bearish impact on EUA prices running up to 2030. Actual softening of post-2030 climate ambitions by the EU Parliament have yet to materialize. But when/if they do, a more specific analysis for the consequences for prices can be carried out.

EUA prices broke with its relationship with nat gas prices following the EU Parliament election. The EUA price has dutifully followed the TTF nat gas price higher since they both bottomed out on 23 Feb this year. The EUA front-month price bottomed out with a closing price of EUR 50.63/ton on 23 Feb. It then reached a recent peak of EUR 74.66/ton on 21 May as nat gas prices spiked. Strong relationship between EUA prices and nat gas prices all the way. Then came the EU Parliament election on 6-9 June. Since then the EUA price and TTF nat gas prices have started to depart. Bullish nat gas prices are no longer a simple predictor for bullish EUA prices.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data

The EU Parliament election on 6-9 June was a big backlash for the Greens. The Greens experienced an euphoric victory in the 2019 election when they moved from 52 seats to 74 seats in the Parliament. Since then we have had an energy crisis with astronomic power and nat gas prices, rampant inflation and angry consumers being hurt by it all. In the recent election the Greens in the EU Parliament fell back to 53 seats. Close to where they were before 2019.

While green politics and CO2 prices may have gotten a lot of blame for the pain from energy prices over the latest 2-3 years, the explosion in nat gas prices are largely to blame. But German green policies to replace gas and oil heaters with heat pumps and new environmental regulations for EU farmers are also to blame for the recent pullback in green seats in the Parliament.

Green deal is still alive, but it may not be fully kicking any more. Existing Green laws may be hard to undo, but targets for 2035 and 2040 will be decided upon over the coming five years and will likely be weakened.

At heart the EU ETS system is a political system. As such the EUA price is a politically set price. It rests on the political consensus for environmental priorities on aggregate in EU.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The changes to the EU Parliament will likely weaken post-2030 environmental targets. The changes to the EU Parliament may not change the supply/demand balance for EUAs from now to 2030. But it will likely weaken post-2030 environmental targets and and thus projected EU ETS balances and EUA prices post-2030. And through the bankability mechanism this will necessarily impact EUA prices for the years from now to 2030.

Weaker post-2030 ambitions, targets and prices implies weaker EUA prices to 2030. EUA prices are ”bankable”. You can buy them today and hold on to them and sell them in 2030 or 2035. The value of an EUA today fundamentally rests on expected EUA prices for 2030/35. These again depends on EU green policies for the post 2030 period. Much of these policies will be ironed out and decided over the coming five years. 

Weakening of post-2030 targets have yet to materialize. But just talking about it is a cold shower for EUAs. These likely coming weakenings in post-2030 environmental targets and how they will impact EUA prices post 2030 and thus EUA prices from now to 2030 are hard to quantify. But what is clear to say is that when politicians shift their priorities away from the environment and reduce their ambitions for environmental targets post-2030 it’s like a cold shower for EUA prices already today.

On top of this we now also have snap elections in the UK on 4 July and in France on 7 July with the latter having the potential to ”trigger the next euro crisis” according to Gideon Rachman in a recent article in FT.

What’s to be considered a fair outlook for EUA prices for the coming five years in this new political landscape with fundamentally changed political priorities remains to be settled. But that EUA price outlooks will be lowered versus previous forecasts is almost certain.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

We reduce our EUA price forecast to 2030 by 10% to reflect the new political realities. To start with we reduce our EUA price outlook by 10% from 2025 to 2030 to reflect the weakened Green agenda in the EU parliament.

SEB’s EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh

SEB's EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh
Source: SEB graph and highlights and forecast, BNEF data and forecasts
Fortsätt läsa

Analys

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US crude oil production has been booming for more than a decade. Interrupted by two setbacks in response to sharp price declines. The US boom has created large waves in the global oil market and made life very difficult for OPEC(+). Brent crude has not traded below USD 70/b since Dec-2021 and over the past year, it has averaged USD 84/b. US shale oil production would typically boom with such a price level historically. However, there has been zero growth in US crude oil production from Sep-2023 to Mar-2024. This may be partially due to a cold US winter, but something fundamentally seems to have changed. We recently visited a range of US E&P and oil services companies in Houston. The general view was that there would be zero growth in US crude oil production YoY to May 2025. If so and if it also is a general shift to sideways US crude oil production beyond that point, it will be a tremendous shift for the global oil market. It will massively improve the position of OPEC+. It will also sharply change our perception of the forever booming US shale oil supply. But ”the proof is in the pudding” and that is data. More specifically the US monthly, controlled oil production data is to be published on Friday 28 June.

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June. The US EIA will then publish its monthly revised and controlled oil production data for April. Following years of booming growth, the US crude oil production has now gone sideways from September 2023 to March 2024. Is this a temporary blip in the growth curve due to a hard and cold US winter or is it the early signs of a huge, fundamental shift where US crude oil production moves from a decade of booming growth to flat-lining horizontal production?

We recently visited a range of E&P and oil services companies in Houston. The general view there was that US crude oil production will be no higher in May 2025 than it is in May 2024. I.e. zero growth.

It may sound undramatic, but if it plays out it is a huge change for the global oil market. It will significantly strengthen the position of OPEC+ and its ability to steer the oil price to a suitable level of its choosing.

The data point on Friday will tell us more about whether the companies we met are correct in their assessment of non-growth in the coming 12 months or whether production growth will accelerate yet again following a slowdown during winter.

The US releases weekly estimates for its crude oil production but these are rough, temporary estimates. The market was fooled by these weekly numbers last year when the weekly numbers pointed to a steady production of around 12.2 m b/d from March to July while actual monthly data, with a substantial lag in publishing, showed that production was rising strongly.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The real data are the monthly, controlled data. These data will be the ”proof of the pudding” of whether US shale oil production now is about to shift from a decade of booming growth to instead flat-line sideways or whether it will drift gradually higher as projected by the US EIA in its latest Short-Term Energy Outlook.

US crude oil production given by weekly data and monthly data. Note that the monthly, controlled data comes with a significant lag. The market was thus navigating along the weekly data which showed ”sideways at 12.2 m b/d” for a significant period last year until actual data showed otherwise with a time-lag.

US crude oil production given by weekly data and monthly data.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, EIA data

If we add in Natural Gas Liquids and zoom out to include history back to 2001 we see an almost uninterrupted boom in supply since Sep 2011 with a few setbacks. At first glance, this graph gives little support to a belief that US crude oil production now suddenly will go sideways. Simple extrapolation of the graph indicates growth, growth, growth.

US crude and liquids production has boomed since September 2011

US crude and liquids production has boomed since September 2011
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

However. The latest actual data point for US crude oil production is for March with a reading of 13.18 m b/d. What stands out is that production then was still below the September level of 13.25 m b/d.

The world has gotten used to forever growing US crude oil production due to the US shale oil revolution, with shorter periods of sharp production declines as a result of sharp price declines.

But the Brent crude oil price hasn’t collapsed. Instead, it is trading solidly in the range of USD 70-80-90/b. The front-month Brent crude oil contract hasn’t closed below USD 70/b since December 2021.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Experiences from the last 15 years would imply wild production growth and activity in US shale oil production at current crude oil prices. But US crude oil production has now basically gone sideways to lower from September to March.

The big, big question is thus: Are we now witnessing the early innings of a big change in US shale oil production where we shift from booming growth to flat-lining of production?

If we zoom in we can see that US liquids production has flat-lined since September 2023. Is the flat-lining from Sep to Mar due to the cold winter so that we’ll see a revival into spring and summer or are we witnessing the early signs of a huge change in the global oil market where US crude oil production goes from booming growth to flat-line production.

US liquids production has flat-lined since September 2023.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

The message from Houston was that there will be no growth in US crude oil production until May 2025. SEB recently visited oil and gas producers and services providers in Houston to take the pulse of the oil and gas business. Especially so the US shale oil and shale gas business. What we found was an unusually homogeneous view among the companies we met concerning both the state of the situation and the outlook. The sentiment was kind of peculiar. Everybody was making money and was kind of happy about that, but there was no enthusiasm as the growth and boom years were gone. The unanimous view was that US crude oil production would be no higher one year from now than it is today. I.e. flat-lining from here.

The arguments for flat-lining of US crude oil production here onward were many.

1) The shale oil business has ”grown up” and matured with a focus on profits rather than growth for the sake of growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

2) Bankruptcies and M&As have consolidated the shale oil companies into larger, fewer public companies now accounting for up to 75% of total production. Investors in these companies have little interest/appetite for growth after having burned their fingers during a decade and a half of capital destruction. These investors may also be skeptical of the longevity of the US shale oil business. Better to fully utilize the current shale oil infrastructure steadily over the coming years and return profits to shareholders than to invest in yet more infrastructure capacity and growth.

3) The remaining 25% of shale oil producers which are in private hands have limited scope for growth as they lack pipeline capacity for bringing more crude oil from field to market. Associated nat gas production is also a problem/bottleneck as flaring is forbidden in many places and pipes to transport nat gas from field to market are limited.

4) The low-hanging fruits of volume productivity have been harvested. Drilling and fracking are now mostly running 24/7 and most new wells today are all ”long wells” of around 3 miles. So hard to shave off yet another day in terms of ”drilling yet faster” and the length of the wells has increasingly reached their natural optimal length.

5) The average ”rock quality” of wells drilled in the US in 2024 will be of slightly lower quality than in 2023 and 2025 will be slightly lower quality than 2024. That is not to say that the US, or more specifically the Permian basin, is quickly running out of shale oil resources. But this will be a slight headwind. There is also an increasing insight into the fact that US shale oil resources are indeed finite and that it is now time to harvest values over the coming 5-10 years. One company we met in Houston argued that US shale oil production would now move sideways for 6-7 years and then overall production decline would set in.

The US shale oil revolution can be divided into three main phases. Each phase is probably equally revolutionary as the other in terms of impact on the global oil market.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

1) The boom phase. It started after 2008 but didn’t accelerate in force before the ”Arab Spring” erupted and drove the oil price to USD 110/b from 2011 to 2014. It was talked down time and time again, but it continued to boom and re-boom to the point that today it is almost impossible to envision that it won’t just continue to boom or at least grow forever.

2) The plateau phase. The low-hanging fruits of productivity growth have been harvested. The highest quality resources have been utilized. The halfway point of resources has been extracted. Consolidation, normalization, and maturity of the business has been reached. Production goes sideways.

3) The decline phase. Eventually, the resources will have been extracted to the point that production unavoidably starts to decline.

Moving from phase one to phase two may be almost as shocking for the oil market as the experience of phase 1. The discussions we had with oil producers and services companies in Houston may indicate that we may now be moving from phase one to phase two. That there will be zero shale oil production growth YoY in 2025 and that production then may go sideways for 6-7 years before phase three sets in.

US EIA June STEO report with EIA’s projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
US EIA June STEO report with EIA's projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.
Source: SEB graph and calculations, US EIA data

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth. 

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

But if there instead is zero growth in US crude oil production in 2025 and the US liquids production only grows by 0.25 m b/d YoY due to NGLs and biofuels, then suddenly there is room for OPEC+ to put some of its current production cuts back into the market. Thus growth/no-growth in US shale oil production will be of huge importance for OPEC+ in 2025. If there is no growth in US shale oil then  OPEC+ will have a much better position to control the oil price to where it wants it.

US crude production
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US crude oil production and drilling rig count

US crude oil production and drilling rig count
Source: SEB graph, Blbrg data, EIA data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära