Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 10 februari 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på råvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

Inledning

Prisuppgången på kaffe, drivet av torkan i Minas Gerais, som vi skrev om för två veckor sedan, har ökat priset på våra två mini futures med 103 respektive 129%.

Våg två av rapporter – om skadorna – börjar komma nu. Regn är på väg och det kan bli en anledning för marknadsaktörer att ta hem vinster och en rekyl nedåt i priset. Uttömd markfukt, skador på kaffeträden och skador på skörden, gör dock att det finns förutsättningar för en längre ”bull market” i kaffe. Läs mer under kaffe-avsnittet.

Amerikansk arbetsmarknadsstatistik, som publicerades i fredags, var oväntat svag. Antalet nyanställda var 113,000 personer, väsentligt under 180,000 som marknaden väntat sig. Förra månaden var det 75,000 mot väntade nästan 200,000. Medan januaris statistik sågs som en ”glitch”, kan man nu inte bortse från siffrorna. USA:s ekonomi växer inte alls som FED förutsatte när de inledde sin nedtrappning av penningmängdsexpansionen (tapering) strax före Jul. Marknaden tänker sig nu att FED ska minska takten på sin ”tapering” eller rentav ta tillbaka den minskning som gjorts. Vi ska dock komma ihåg att FED:s tro att mer pengar i cirkulation ska ha en effekt på realekonomin inte delas av alla ekonomer. Monetarister menar att mer pengar endast försämrar pengarnas köpkraft, förr eller senare. Non-Farm Payrolls statistiken fick WTI-oljan att stiga över 100 dollar för första gången i år och drog med sig brent-oljan upp. Guldet påverkades dock inte alls.

Basmetallerna koppar och zink börjar uppvisa positiva tecken. Lagren faller, terminsmarknaden går mer in i backwardation och tekniskt har de köpsignaler. Det ser inte lika positivt ut för aluminium, men nickel som är väl understödd tekniskt kan få draghjälp av koppar och zink.

Vi går över till köprekommendation på majs och går över till neutral på vete. Det amerikanska jordbruksdepartementet publicerar sina månatliga estimat på utbud och efterfrågan på spannmål och oljeväxter i USA och i resten av världen ikväll klockan 18. Analytiker väntar sig en ”bullish” rapport.

Råolja – Brent

Oljepriset steg kraftigt i fredags kväll. Marknaden gjorde tolkningen att FED kommer att vara mer expansiv och göra mindre ”tapering” än de tidigare annonserat, efter att arbetsmarknadsstatistiken återigen varit oväntat svag. Prisuppgången i fredags beror sannolikt på att några som satsat stort på ett trendbrott nedåt, valde att köpa tillbaka sina korta positioner. Fundamentalt i världen talar balanserna för ett trendbrott, men det blev inte nu. Det återigen ganska höga priset är dock en ny bra startpunkt för en kort position i oljepriset.

Amerikansk råolja ”WTI”, har de senaste veckorna haft stöd av den extrema kylan i landet, som gjort att diesellagren nu är på sin lägsta nivå på 10 år. I USA ställer raffinaderierna nu om för sommarproduktion. Det innebär att efterfrågan på råolja är låg fram till april. Råoljelagren kommer att öka under den här tiden, vilket gör att marknaden blir orolig. Nuförtiden finns en pipeline, Keystone South, som förbinder Cushing i Oklahoma med Gulfkusten. Lagren har inte ökat i Cushing, däremot har de ökat tre veckor i rad vid gulfkusten. När dessa lager nu är fulla, kommer överskottet att lagras i Cushing och hamna i den DOE-statistik som alla på marknaden följer.

Det har varit en bristsituation på diesel, inte minst pga efterfrågan på eldningsolja i USA. Under våren kommer ny dieselkapacitet i drift om 700,000 fat. Raffinaderikapaciteten ligger i Asien, men den ökade produktionen av diesel på global basis lättar ändå trycket på den amerikanska och europeiska marknaden.

Vi har sett WTI handla upp mot Brent, men med ovanstående kunskaper i bakfickan, tror vi att WTI kommer att falla. Gulf-crudes kommer under press och det sätter i sin tur brentoljan under press.

Teknisk analys på brentolja

Terminskurvorna har rört sig på ett mycket intressant sätt de senaste två månaderna. I diagrammet nedan ser vi att Brent (de två övre) har fått en flackare terminskurva. Den korta änden har fallit samtidigt som den långa gått upp. Det är ett tecken på större utbud av olja nu. Den amerikanska WTI-oljan har däremot hamnat ännu mer i backwardation. De längre kontrakten har fallit kraftigt, och i kontrast till brentoljan. Bakom ligger ökade förväntningar på att skifferoljan kommer att öka i betydelse. Samtidigt har inte spotpriset på amerikansk råolja rört sig alls. Orsaken är naturligtvis det kalla vädret, som hållit efterfrågan uppe. Priset för ett fat råolja i USA år 2019 (om fem år) är 15 dollar lägre än priset på ett fat Brent.

Fracking är till 99% en amerikansk företeelse, men USA har bara 9% av alla hittills kända skifferoljeresurser på jorden. Det är rimligt att tänka sig att den här tekniken kommer att sprida sig. Brent ser mot det perspektivet alldeles för dyrt ut. Fracking är idag lönsamt ner till ett oljepris på 45 dollar. Utvecklingen går snabbt. De tre senaste åren har producerad volym per borr rigg trefaldigats, vilket i princip är detsamma som att kostnaden minskat till en tredjedel. Teknikutvecklingen går rasande snabbt. Naturligtvis kommer takten i teknikutvecklingen att avta, men å andra sidan har den geografiska spridningen av tekniken börjat.

Priser på olja

Vi ser i månadsdiagrammet nedan, att ett brott nedåt (eller uppåt, också en möjlighet) inte är långt borta.

Månadsdiagram på olja

Vi rekommenderar en kort position i oljepriset, t ex med BEAR OLJA X2 S eller mini future ”MINIS OLJA B S”. ”MINIS OLJA B S” har stopp-loss vid 115 dollar per fat. Den ökar med 79% i värde om oljepriset faller med 10%.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Elektricitet

Elpriset bröt rekylen uppåt i slutet av januari och föll ner till årsskiftets bottennivå vid 28.50 euro för en vecka sedan. Därifrån en rekyl upp till 30 euro, där priset vände ner i fredags. Ett nytt test av stödet vid 28.50 verkar troligt ur teknisk synvinkel.

Elpriset med teknisk analys

Prognosen för hydrologisk balans har legat still den senaste veckan på -1.8 TWh. För Norden som helhet är magasinfyllnaden 55.1% och det ska jämföras med medianvärdet som är 58.1% för vecka 5. Elanvändningen i Sverige var åt det låga hållet i veckan som gick, 3.4 TWh där de senaste 20 årens intervall varit 3.2 – 3.8 TWh. Elproduktionen var 3.8 TWh. Kärnkraften gick på 95% av den installerade effekten i Norden. Det är endast Oskarshamn 2 som är avstängd, liksom tidigare.

Hydrologisk balans

Terminspriset för leverans av kol nästa år har fallit från 87 dollar till 82.30. Priset är alltså tillbaka på bottennivåerna från oktober. Priset ligger under produktionskostnaden för gruvorna i Australien, Sydamerika och Kanada. Den australiensiska dollar har under samma period fallit med 8% mot US-dollarn, så där är en av förklaringarna till varför kolpriset inte har stigit i US-dollartermer.

Electric market

Den 6 februari fattade EU beslut om att tillhandahålla utsläppsrätter för 400 miljoner ton mindre än tidigare planerade 300 miljoner ton. Det kallas för ”backloading”. Dels minskar utbudet av utsläppsrätter redan i år med 100 miljoner ton, vilket var oväntat mycket och dels är den politiska signalen till marknaden central. EU vill att marknaden ska finnas kvar och att priset ska vara signfikant. Ett pris på 5 euro per ton, där priset låg fram till mitten av januari var uppenbarligen för lågt för EU:s politiker. Vi tror inte att dagens pris på 6.59 euro per ton är den prisnivå som EU tänker på, utan snarare 10 euro och kanske 15 euro. Det är helt tydligt nu att marknaden för utsläppsrätter INTE är en fri marknad, utan en politiskt styrd marknad, där den politiska styrningen är avgörande för priset.

Allt annat lika skulle en fördubbling av priset på utsläppsrätter ge ett elpris som är 33% högre.

EU fattade också beslut om att slopa de nationella målen för minskningen i CO2-utsläpp. Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien har alla, liksom Sverige, förbundit sig att minska utsläppen med 40% till 2013 och 80% till 2050. Detta behöver de inte göra längre, utan minskningen ska ske på EU-nivå, heter det. EU politikerna i Bryssel kallar det för ”flexibilitet”. Det innebär i praktiken att det är fritt fram för dessa länder att brassa på med kolkraft, givet att man har utsläppsrätter. Den nye tyske finansministern Sigmar Gabriel har sagt att de förnybara energikällorna har blivit en ”albatross runt halsen på industrin” så att de kan leda till en ”avindustrialisering” av Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har tidigare sagt att en för stor andel förnybar elproduktion kan leda till problem med energitillförseln.

Vi tycker att priset på el kommit ner så långt att vi väljer att gå tillbaka till en köprekommendation. Då volatiliteten är hög och vi tror att den kommer att fortsätta att vara det, är inte BULL-certifikat bäst, utan EL S eller om man vill ta mer risk, en ”mini long” mini future. Bäst är att försöka köp om terminspriset kommer ner mot 28.50. Går priset under 28.50 måste man dock gå ur (stop loss).

Naturgas

Ordentligt kallt väder i USA har ökat efterfrågan på gas och minskat lagren, vilket får ytterligare kallt väder att direkt påverka priset. Sedan början på november har priset på maj-terminen gått upp med 1 hel dollar från 3.60 per MMBtu till 4.60.

Naturgaspriset analyserat

Koppar

Koppar, liksom andra basmetaller, köptes upp inför årsskiftet och det hotande exportstoppet av malm från Indonesien. Det var ett klassiskt fall av ”buy on rumour, sell on fact”. Priset föll tillbaka, men inte hela vägen ner. Tekniskt har vi en köpsignal sedan uppgången i december. Rekylen nedåt ska därför betraktas som ett köptillfälle.

Koppardiagram

Efterfrågan på koppar i världen är större än utbudet, vilket visar sig i de fallande lagren på LME. Lagret på 308,000 ton är på en nivå där det tidigare talats om brist på material. Även terminskurvan uppvisar tilltagande tecken på brist. Sedan den 10 januari, en månad sedan, ligger priserna visserligen lägre, men graden av backwardation har ökat. Det är ett ”bullish” tecken. Den som investerar i koppar nu via terminsmarknaden kan förvänta sig stigande pris och kan också göra investeringen i terminer som handlas till rabatt i förhållande till spotpriset. Vi ser detta i terminskurvorna nedan (10 januari och i fredags 7 februari).

Koppardiagram

Vi rekommenderar köp av KOPPAR S.

Aluminium

Aluminium, den svagaste bland basmetallerna, föll under den tekniska stödnivån under januari. Sedan dess har priset rekylerat upp, samtidigt som lagren sjunkit. Vi skulle ändå inte vilja köpa aluminium än.

Aluminiumgraf

Vi fortsätter med neutral rekommendation på aluminium.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Zink

Priset på zink rekylerade ner till stödnivån vid 1950 dollar och vände sedan uppåt i veckan. Lagren fortsätter att rasa i en skrämmande takt. Lagren är visserligen fortfarande stora, men i den här takten når de noll om drygt ett år.

Zinkgrafer

Vi rekommenderar köp av ZINK S eller BULL ZINK X4 S.

Nickel

Lagren av nickel fortsätter att öka, trots exportstoppet av malm från Indonesien. Priset verkar vara väl understött, men motståndet vid 15000 dollar per ton har inte brutits än och såsom lagersituationen utvecklar sig är nickel inte lika ”bullish” som koppar och zink. Just nu ligger dock nickelpriset på tekniskt stöd vid 14,140 dollar och bör kunna gå upp till 15,000 dollar. En köpt position i BULL NICKEL X4 S bör kunna ha goda möjligheter att bli en lönsam placering, givet detta.

Nickelpriset

Guld

Guldet borde ha reagerat med stigande pris efter Non-Farm Payrolls, som råoljepriset gjorde. Nu lyckades inte guldmarknaden handla positivt, när den borde det, och det är ett negativt tecken. Priset ligger precis under ett tekniskt stöd på 1270, som det inte lyckats ta sig över den senaste månaden.

Fysiska handlare av investeringsguld säger att de sålt lika mycket hittills i år som under hela förra året. Skrotningen av gamla smycken har helt torkat upp, dels för att priset är så lågt och dels antagligen för att reserverna hos folk har tömts. På den fysiska sidan, i alla fall i Sverige, är efterfrågan på fysiskt guld alltså stark, samtidigt som utbudet av skrot minskat kraftigt. För att par år sedan var skrotningen av smycken i Sverige mycket större än efterfrågan på guld, investeringsguld inräknat. Detta ser nu helt annorlunda ut.

Guldpriset

Det ökande intresset för att köpa investeringsguld syns även i ETF-statistiken. Fondernas innehav av guld har slutat minska från mitten av januari och kurvan har planat ut vid 56 miljoner uns.

ETF-statistik på guld och silver

Vi fortsätter tills vidare med neutral vy på guld. Tecknen på en vändning till det positiva har ökat, men det är negativt att priset inte steg på NFP-statistiken i fredags.

Silver

Silver fortsätter att ligga under ett tekniskt motstånd. Priset är har också gott stöd på nedsidan. Som vi sett ovanför fortsätter placerare att sälja andelar i börshandlade fonder på silver, men detta tycks inte ha någon negativ effekt på priset.

Silverpris

Vi fortsätter med neutral vy på silver, till dess vi får en tydlig teknisk signal.

Platina & Palladium

Platina orkade inte över det tekniska motståndet vid 1481 dollar och vände ner till det tekniska stödet, som hittills har hållit. Vi tycker att det här är ett köptillfälle.

Platina-diagram

Palladium föll också tillbaka och stängde i fredags på 708.8 cent. Vi tycker att palladium är köpvärt på den här nivån.

PA-diagram

Vi rekommenderar alltså köp av både platina och palladium.

Kaffe

För två veckor kunde du här läsa utförligt om torkan i de brasilianska delstaterna Minas Gerais och Espirito Santo, som är centrum för kaffeproduktionen i landet och därmed i världen. Torkan har fortsatt och det är klart att årets kommande skörd blir mindre än förväntat. Det talas också om att nästa års skörd också kommer att påverkas, i kanske ännu större utsträckning. I fredags kom dock de första väderleksrapporterna med nederbörd för området. Somar Meteorologia skrev i en emailad rapport i fredags att torkan kommer att bestå under den första halvan av februari. Därefter kommer de kallfronter som finns över Argentina och Uruguay att röra sig norrut och med kallare väder och nederbörd.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi ser skillnaden mellan prognosticerad nederbörd för perioden 10 – 12 februari respektive 14 – 22 februari. I den vänstra (fram till 14 februari) är det mycket blått över Minas Gerais och Espirito Santo, vilket betyder extremt lite nederbörd. I bilden till höger är det mer grönt och gult, som indikerar 1 – 3 tum nederbörd.

Kaffeodlingsväder

Förra årets skörd som var klar i oktober var enligt CONAB 49.2 miljoner säckar (om 60 Kg). Årets skörd har estimerats till 48.3 miljoner säckar, men det står klart att torkan kommer att minska det. Ett odlingskooperativ i Brasilien som heter Cooparaiso säger att deras skörd kan hamna på 2.7 – 2.8 miljoner säckar istället för 3 miljoner. Om vi överför den minskningen på 8.5% till hela Brasilien skulle det innebära att skörden blir 44.2 miljoner säckar istället för 48.3.

KaffeDet finns dock andra rapporter, som pekar på en ännu lägre skörd. I södra Minas Gerais finns rapporter om fenomenet som kallas ”Coracao Negro”, eller ”svart hjärta. När man delar på kaffebären finns där två små vissnade, torkade och svarta bönor, som inte duger för att göra kaffe av. En lantbrukare, intervjuad av Bloomberg, sade berättade att han trodde att skörden skulle bli minst 30% mindre än normalt. Förra året hade han sålt hela sin skörd – i år ingenting, eftersom han inte vet om han kommer att ha något att sälja. Nedanför ser vi en bild på ”Coracao Negro”.

Lantbrukarna hade ställt in sig på att priset skulle bli lågt. Därför beskar man träden innan blomningen i oktober. Torkan har dock gjort att de beskurna träden inte växer. I de fält som har nyplanterats har plantorna vissnat i.

Normalt sett är det regnperiod fram till april och därefter torrt fram till september. I Minas Gerais har det inte regnat sedan december och det är mycket ovanligt. Det innebär att markfukten, reserverna som behövs under april till september, inte finns där. För att återställa markfukten behöver det regna mycket mer än normalt fram till dess.

Nedan ser vi ett diagram på skörden i Brasilien i antal miljoner säckar. Arabica i Brasilien är en ”vartannatårsgröda”. Gröna år är de med hög skörd och röda de med lägre. Skörden i somras (mellan april och oktober) var en skörd som var lägre, men rekordhög för att vara en sådan. Det pressade priset på kaffe förra året. Årets skörd ska vara en hög, men förutspåddes i januari av CONAB att bli lägre än förra årets skörd. Det var innan torkans effekt uppmärksammades. Den blåa stapeln längst till höger, visar en 9% lägre skörd (som torkan kan medföra).

Conab - Kaffe

En skörd på 9% innebär att globala lager, allt annat lika, inte ökar som tidigare väntat, utan stannar på samma nivå. Blir skörden ännu lägre, som vi har sett att det finns indikationer på, blir lagren lägre. Effekten av torkan är inte heller begränsad till en skörd och ett år, utan kommer att ha en effekt på produktionen även nästa år.

Priset på kaffe rusade upp när informationen om torkan väl sjönk in (långt efter att du kunde läsa om det här för två veckor sedan). Priset gick från 113 cent den 27 januari till 144.15 i torsdags den 6 februari. Vi ska komma ihåg att produktionskostnaden ligger på 147 cent i år, enligt en rapport från USDA. Medan priset ännu ligger under produktionskostnaden är det trots allt så att det strukturellt råder överproduktion av kaffe på global basis. På kort sikt tycker vi att kaffepriset är fullvärderat och vi tror att marknaden kommer att ta hem vinster.

Kaffepris-analys

På lite längre sikt än det allra mest kortsiktiga, tror vi att kaffeprisets fallande trend är slut och att effekten av torkan i Brasilien har skyndat på vändningen i kaffemarknaden. På lite längre sikt rekommenderar vi köp av kaffe. I nedanstående diagram ser vi prisutvecklingen de senaste tio åren. Kan man köpa på ca

Kaffepris-diagram över 10 år

Vi rekommenderar att man tar hem sina vinster på mycket kort sikt och försöker köpa ner mot 130 cent. En rekyl nedåt kan vara förestående, föranlett av såväl kommande nederbörd som vinsthemtagningar och i så fall ta ner priset till 122 – 127 cent, men i en stark marknad kanske priset inte når ner dit. Generellt sett behåller vi köprekommendationen på kaffe.

Det finns nu också mini futures från SEB på kaffe, som erbjuder högre hävstång.

Se även analysbrevet på övriga jordbruksråvaror från SEB.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Easing a bit towards the 80-line this morning following recent strong gains. Brent crude gained another 1.3% last week with a close of USD 80.79/b. It reached a high of USD 82.63/b last Wednesday. This morning it is inching down 0.3% to USD 80.5/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Donald needs a higher oil price to get another US shale oil production boom. Donald Trump declaring an energy emergency with promises of opening up federal land for oil exploration +++, may sound alarmingly bearish for oil. But the days when US oil production (shale) was booming at an average oil price of USD 58/b (2015-19) are behind us. Brent has averaged USD 81/b through 2023 and 2024, and US shale oil is now moving towards zero growth in 2026.

Donald Trump (and the US oil industry) needs a higher oil price to drive US oil production significantly higher over the next 4 years. The US oil industry also needs to know that there will be a sustainable need for higher US oil production. So, someone else in the oil market needs to exit to make room for more oil from the US. Iran and/or Venezuela will be the likely targets for Donald Trump in that respect. But it is still not obvious that the US oil industry will go for another period of strong oil supply growth with natural doubts over how lasting a possible outage from Iran and/or Venezuela would be.

Strong rise in speculative positions increases the risks for pullbacks below the 80-line. The new sanctions on Russia have pushed crude oil higher over the past weeks, but speculators have also helped to drive flat prices higher as well as driving the front-end of the crude curves into steeper backwardation. Speculators typically buy the front-end of the crude curves and thus tend to bend the forward curves into steeper backwardation whey they buy. So, curve shapes are not fully objective measures of tightness. Net-long speculative positions (Brent +WTI) rose 52.4 mb over the week to last Tuesday. In total they are up 415 mb to 577 mb versus the low point in the autumn of 162 mb in early September.

Brent crude has now technically pulled back from overbought with RSI at 65.2 and back below the 70-line. But washing out some long-specs with Brent trading sub-80 for a little while is probably in the cards still.

But this does not look like just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. But do not forget that time-spreads have been tightening since early December and flat prices have risen higher along with them. Thus, this is not just a speculatively driven frothy flash-in-the-pan. The new sanctions on Russia are also having a tightening effect on the market both on Crude, LNG and middle distillates. Add also in that Donald Trump needs a higher oil price to drive US oil production higher. So even if we find it likely that Brent crude will make a pullback below the 80-line, it does not mean that this is the end of the gains.

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels

Net long speculative positions in Brent + WTI in million barrels
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.

52-week ranking of speculative positions in Brent + WTI and 52-week ranking of 1-7mth Brent time-spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread. The Dubai time-spread is probably less impacted by speculative positions and thus a better reflection of actual physical conditions. This is rising yet a little more this morning.

Brent crude 1mth vs. Dubai 1-3mth time spread.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: A little sideways with new tests towards the 80-line likely

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent moves into sideways trading around USD 81.5/b with new tests to the 80-line likely. Brent crude traded down 0.9% yesterday to a close of USD 81.29/b and traded as low as USD 80.39/b within the day. This morning it is gaining 0.3% to USD 81.6/b. No obvious major driver for that and the move in oil is well in line with higher industrial metals this morning. The technical picture for Brent 1M is still overbought in terms of RSI at 70.2. But as Brent now has traded a bit sideways for some days the overbought bearish calculus has started to ease a bit. But new tests towards the 80-line seems likely with current RSI at 70.2.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Scott Bessent says he fully supports harder sanctions on Russian oil exports if Donald Trump wishes to use such a tool in the coming negotiations with Russia over Ukraine. That may add some support to oil this morning. The latest US sanctions towards Russia clearly have an effect with one example being the tanker Bhilva which has made a U-turn back towards Russia after having been on course to India (Bloomberg).

US EIA projects US liquids growth of 538 kb/d/y in 2025. The US EIA released its monthly STEO report earlier this week. What is clear is that the boom-years in US oil production are behind us for now. But exactly pinning down at what level US oil production will grow in 2025 is hard. The EIA forecast for US hydrocarbon liquids looks the following:

Oil data

Estimated US crude oil production growth is projected to be virtually zero in 2026. But including all sources of liquids it still sums up to 312 kb/d y/y in growth. A lot or a little? If global oil demand in 2026 only grows with 1 mb/d in 2026, then the US will cover 30% of global demand growth. That is a lot. For 2025 the EIA expects a total growth in US liquids of 538 kb/d y/y. 

Smaller losses in existing shale oil production. If we instead look at EIA estimates for US shale oil production right here and now and how its components are changing, we see that 1) New monthly production is 666 kb/d, 2) Losses in existing production is 622 kb/d and thus 3) Net monthly growth is 44 kb/d m/m which equals 4) A net marginal annualized growth of 12*44 of 523 kb/d/y. What stands out here is that the EIA in its December report estimated that this marginal annualization only equated to 378 kb/d/y. So, it has been lifted markedly in the latest report. It is however on a downward trajectory and as such the EIA estimate in the table above of y/y growth for US crude oil of 331 kb/d/y may be sensible.

US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.

US shale oil new production, losses in existing production, net new production and marginal, annualized production growth in kb/d/y.
Source: SEB calculations and graph, EIA data

Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25. What stands out is that estimated losses in existing production is adjusted lower by 16.8 kb/d since November. That is the marginal monthly change. In other words, production in existing production is falling less agressively than estimated in December. But a monthly decline of 622 kb/d/m is of course still massive.

Change in EIA STEO forecast from Dec-24 to Jan-25.
Source: SEB calculations and graph, EIA data
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: The rally has legs, but it takes time to wash out ingrained bearish sentiment from H2-24

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude jumped jet another 2.7%. Brent crude jumped 2.7% yesterday to USD 82.03/b following a pull-back on Tuesday. Intraday it reached USD 82.63/b and its highest level since 26 July last year. Bullish US oil inventory data was a key reason for the jump higher yesterday coming on top of a steady tightening market since early December and fresh US sanctions on Russia last week.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US crude stocks down 17.6 mb since mid-November and total US commercial stocks down 65 mb since mid-July. US crude stocks fell 2 mb last week to its lowest level since April 2022. US crude stocks have declined every week since mid-November with a total of 17.6 mb. Total US commercial oil inventories fell 3.4 mb last week and have been in steady decline of close to 300 kb/d since early July. These declines in US oil stocks are the proof of the pudding in terms of the balance of the global oil market and explains well the rising oil prices since early December.

The IEA estimates a 400 kb/d deficit in H2-24. If so, then all global draws took place in the US. The IEA released its monthly Oil Market Report (OMR) yesterday with an estimate that the global oil market ran a deficit of about 400 kb/d through H2-24. If so, then close to all inventory draws in the whole world solely took place in US inventories which drew down by around 300 kb/d. That is hard to believe.

If we assume that US inventory draws were proportional to the US demand share of the world (about 20%), then global inventory draws in H2-24 probably was closer to 0.3/20% which equals 1.5 mb/d. Maybe a bit high but estimates by FGE indicates that global inventory draws were close to 1.0 mb/d in H2-24 depending on whether you equate on apparent demand or real demand. Higher if equated on real demand.

IEA surplus in 2025 is adjusted down by 200 kb/d. In reality it is now only a surplus of 400 kb/d. We think this surplus estimate will erode further as demand will be adjusted yet higher and supply will be adjusted yet lower going forward. The IEA adjusted 2024 demand higher by 100 kb/d with base effect to 2025 with the same. It also adjusted its non-OPEC production estimate for 2025 down by 100 kb/d. The effect was that call-on-OPEC rose by 200 kb/d for 2025. The IEA still estimates that OPEC must reduce its production by 0.6 mb/d in 2025 to keep market balanced and prices steady. But within that estimate it assumes that FSU increases production by 200 kb/d as if it is not a part of OPEC+. IEA estimate for call-on-OPEC+ thus only declines by 400 kb/d y/y in 2025. We think that this surplus will evaporate as: 1) US production will likely deliver a bit lower than expected. 2) Supply will also disappoint here and there around the world. 3) Global demand estimates will be revised higher for 2024 and 2025.

The rally thus has legs, but the technical picture is still in overbought territory so there will be some pullbacks on the way higher. Unless of course we rally all the way to USD 95/b and THEN we get the technical pullback. The market still seems to have bearish skepticism deeply ingrained in its back following H2-24 doom and gloom and is partially reluctant to trade higher. But that is attitude and not fundamentals.

The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.

The Dubai 1-3 mth time-spread is going through the roof as Asian buyers scrambles for supply from the Middle East.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b

The average 1-3 mth time-spread of Dubai, Brent and WTI is now way up. Lots of room for Brent 1M to move USD 90-95/b
Source: Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.

US crude stocks declined by 2 mb last week and total commercial stocks by 3.4 mb.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data feed, US EIA

US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.

US commercial crude and product stocks in steady decline since June/July last year. Down 65 mb since mid-July.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data feed, US EIA

US crude stocks at lowest level since 2022.

US crude stocks at lowest level since 2022.
Source: Bloomberg graph and data. SEB highlight

Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.

Brent 1M still overbought with RSI at 72.5. So, pullbacks will happen but from what level. On the upside the next targets are probably USD 87.95/b and USD 92.18/b.
Source: SEB highlights, Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära