Analys
SEB – Jordbruksprodukter vecka 8, 2012
Den senaste veckan har det varit små rörelser på marknaderna för jordbruksprodukter. Det betydande fallet i vetepriset efter den ”key reversal day” vi berättade om för två veckor sedan följdes av en liten rekyl uppåt i veckan som gått, men överlag står marknaderna för spannmål och väger, utan att vare sig köpare eller säljare har fått övertaget.
USDA:s Outlook Forum går av stapeln idag torsdag och på fredag och det väntas komma ny information från USDA från denna på fredag. Konferensen sänds som ”webinar” och mer om detta kan läsas på: www.usda.gov/oce/forum .”Plantings” väntas uppgå till 94 miljoner acres för majs, 74 miljoner acres för sojabönor och 56.5 miljoner acres för vete.
Informationen väntas allmänt av marknaden att vara ”bearish” för spannmål. Enligt USDA väntas amerikanska bönder så mest majs sedan 1944. Mer finns att läsa på Bloomberg.
Detsamma gäller sojabönor, men minutiösa gissningar om arealen för USAs areal om 1-2 miljoner acres måste förstås ställas mot skördeestimaten för Argentina som ligger på mellan 43 och 48 mt. Den skillnaden motsvarar nästan 5 miljoner acres.
Vete
Vi har haft en negativ tro på vetets prisutveckling framöver, främst baserat på att La Niña väntas klinga av. En stor del av ”marknaden” tycks dela vår negativa syn. Till bilden av betydande lager hör Australiens lagernivå som i januari uppgick till 25.6 mt. Kanada som de senaste två åren drabbats av översvämningar väntas i år inte råka ut för detta, eftersom det tvärtom är torrt.
Algeriet har annonserat en tender för leverans i maj på 125,000 ton. Frankrike väntas ta hem denna, men det är sannolikt den sista för säsongen och vi är bara i februari månad. Algeriet väntas importera 6.1 mt under 2011/12-säsongen som slutar i juni. Inköpen görs av Algeriets statliga Office Algerien Interprofessionnel de Cereales (”OAIC”).
Trots att det ännu är tidigt och därmed svårt att uttala sig om och bedöma konsekvenserna för grödor utsatta för den extrema kylan som drabbade Europa, med temperaturer under -30 grader i vissa delar, gör franska Strategie Grains ett försök och säger att köldknäppen inte kommer att orsaka någon allvarligare skada utan enligt deras första analys ”så kommer kylan inte att leda till större bortfall än vid ett normalår” men att en viss risk kvarstår. Där skador uppstått kommer dessa dock att ersättas med vårgrödor och de justerar upp sitt estimat för majsproduktion med 300 000 ton till 62.6 mt, vilket fortfarande är en minskning med 4 procent jämfört med 2011. Estimatet för korn ökades med 100 000 ton till 54.6 mt vilket återspeglar förhoppningar om en ökad sådd av vårgrödor i Tjeckien och Slovakien. Prognosen för EU’s ”mjuka” veteproduktion i år justeras ned med 600 000 ton till 132.7 mt vilket fortfarande är en ökning med 3 procent jämfört med förra året och lägger man till durumvete så estimeras den totala veteproduktion till 141.5 mt. Nedjusteringen beror huvudsakligen på förändringar i areal.
Produktionen av spannmål och oljeväxter i Kanada 2012/13 förväntas bli något lägre än vad som estimerades för en månad sedan, men kommer att överstiga produktionen för 2011/12 enligt uppdaterad statistik från Ag Canada.
Produktionen avser de åtta huvudsakliga spannmålen och oljeväxterna och beräknas uppgå till 70.12 mt under 2012/13, en nedjustering från 70.32 mt i januari och en jämförelse med 65.85 mt 2011/12. I detta inkluderas canola, linfrö, sojabönor, vete, havre, korn, majs och råg.
Utgående lager för 2012/13 justeras ned till 11.70 mt (från 13.28 mt i januari) och den totala exporten för samma period estimeras till 33.27 mt, en liten ökning från förra månadens 33.04 mt.
Egyptens GASC har återigen köpt vete från USA, denna gång 180 000 ton. USA:s vete är just nu billigare än franskt, även med frakten beaktad.
Det amerikanska vetet har haft svårt att hävda sig under 2011/12 och förlorat marknadsandelar till i första hand Ryssland, eftersom ryskt vete flödat in på marknaden efter att exportförbudet hävdes förra sommaren, men har även haft svårt att konkurrera prismässigt med både Argentina och Frankrike.
I den senaste budgivningen fanns dock vare sig Ryssland eller Argentina med och det franska vetet som erbjöds var betydligt dyrare, trots högre fraktkostnad från USA till Egypten. Rysslands frånvaro denna gång kan troligtvis härledas till väderrelaterade logistik problem. Det är fruset i hamnarna och till och med lastade fartyg rapporteras ha svårt att segla ut.
Rysslands spannmålsexport har avtagit och uppgick endast till 250 000 ton under de två första veckorna i februari, en klar skillnad från en tidigare exporttakt på ungefär 2.8 mt per månad under 2011/12 fram till slutet på januari. Landet ska dock ha tillräckligt med spannmål för att täcka sitt eget behov och planerar därför att fortsätta med sin export som förväntas uppgå till 25 mt. Fram till idag har Ryssland exporterat ca 19.8 mt.
Ukraina har exporterat ca 600 000 ton spannmål, framförallt majs, de 15 första dagarna i februari till följd av den ovanligt stränga kylan och efter att regeringen bett handlare att vara restriktiva i sin export av vete. Det kan jämföras de 1.9 mt som exporterades under januari. Exporten av vete under första halvan av februari var lägre än 100 000 ton, jämfört med 540 000 ton under månaden innan.
Det sägs också att regeringen och landets spannmålshandlare nu har kommit överens om ett inofficiellt tak på 1.7 mt för export av vete under perioden februari till juli till följd av den svåra torkan i höstas. Med den begränsningen skulle den totala veteexporten komma att uppgå till 4.8 mt (jämfört med USDA’s prognos på 6.0 mt). Kazakstan räknar med en möjlig halvering av sin spannmålsskörd i år med en estimerad genomsnittlig nivå på 13-15 mt enligt landets jordbruksminister. Ett sådant resultat skulle ligga långt under de 27 mt spannmål som landet skördade förra året till följd av ett utmärkt väder under hela växtsäsongen, men det skulle fortfarande vara i linje med det 20-åriga genomsnittet. Vi har lite svårt att tolka detta påstående, eftersom Kazakstans jordbruksminister samtidigt påstår att arealen kommer att vara högre i år än förra året…. (Låter lite som ”Vremja” har återuppstått).
Pakistan kan komma att exportera upp till 1.5 mt vete i år, vilket matchar förra årets rekord, delvis tack vare en förväntad rekordskörd för tredje året i rad. Skörden förväntas uppgå till 24 mt ton i år, i stort sett oförändrad från förra året. Pakistan har en geografisk fördel i att exportera vete till Sydostasien och där kostnaderna för containerfrakt är försumbara. Landet var också en stor exportör förra året eftersom dess vete var bland det billigaste i världen under perioden maj-juli men exporten avtog efter att Ryssland hävde sitt exportförbud.
Nedan ser vi kursdiagrammet för marskontraktet på Matif. Uppgången den senaste veckan lyckades inte notera en ny toppnotering (över 225) och det får tolkas som ett svaghetstecken.
Nedan ser vi novemberkontraktet, som inte lyckats ta sig över huvudmotståndet på 205 euro per ton. Priset står och väger. 190 euro ser ut att utgöra ett förhållandevis starkt stöd och på ovansidan finns motståndet på 205. Just nu finns inga tecken på att marknaden på ett förestående utbrott från det här intervallet.
Maltkorn
Maltkornet har handlats ner kraftigt. Tekniska stöd är brutna och nästa finns först nere på 220 euro för novemberleverans. Terminen handlas just nu i 234 euro.
Potatis
Priset på industripotatis steg upp till 14.50 euro för leverans i april 2013, men rekylerade sedan ner till 14 euro per deciton. Pristrenden är uppåtriktad.
Majs
Nederbörden i norra Argentina, Paraguay och södra Brasilien ligger på en normal nivå för den här årstiden. Torkan är historia och odlingsförhållandena har stabiliserats. Uruguay är dock fortfarande torrt.
Kina importerade 750 kt majs i januari och det är den högsta noteringen för månaden på 12 år. Spreaden mellan kinesiska priser och importpriser ligger på rekordnivåer. Det finns ett sug efter majs in mot Kina.
Nedan ser vi decemberkontraktet på majs på CBOT, där priserna bildat en klassisk ”triangelformation”. När priserna lämnar den, brukar detta vara starten på en större kursrörelse. Vi har trott och tror på fallande priser, men vill inte ta några positioner just nu, utan vill avvakta utbrottet ur triangeln. I synnerhet Kinas efterfrågan är ett stort frågetecken.
Sojabönor
Sojabönorna gynnas av att vädret i Sydamerika har stabiliserats, eller rättare sagt, priset missgynnas. Priset har segat sig upp, efter att ha brutit en motståndslinje (den gröna i diagrammet nedan), men har inte på ett övertygande sätt gått över den röda motståndslinjen i diagrammet. Uppgången har förlorat momentum de senaste dagarna och det skulle kunna förebåda en kortsiktig rekyl nedåt.
Raps
Novemberkontraktet har visat exceptionell styrka. Vi ser dock i diagrammet att priset nu ligger ganska nära 440 euro per ton. Detta är toppnoteringen från maj förra året och också en jämn siffra. Folk brukar hänga upp sina ”take profit” ordrar på jämna siffror. Av denna anledning tycker vi att det är ett utmärkt tillfälle att sälja terminer på novemberraps på dagens kursnivå om 435 euro.
Mjölk
För två veckor sedan skrev vi att vi ansåg att prisfallet endast nått halvvägs och antog att fallet kunde nå 16. Det visade sig vara lite för försiktigt när vi nu ser att priset ligger på 15.37. Ser vi priset falla under februaris lägsta notering på marskontraktet finns potential att nå 15, men lejonparten av kursfallet bör vara över.
Gris
Priset på lean hogs som för majkontraktet nått 98.95 cent per pund, ligger precis under en motståndslinje (röd i diagrammet nedan). 100 cent borde vara ett hårt motstånd för priset att ta sig igenom. Det finns alltså gott om motstånd ansamlade precis ovanför dagens kurs. Om man måste välja, så väljer vi att vara sålda lean hogs här. Skulle priset bryta 100 måste vi omvärdera detta, naturligtvis.
Priset i Europa har för majleverans stigit sedan i oktober och ligger nu på 1.69 euro per kilo. Bakom ligger bland annat eurons svaghet, men det förklarar inte allt. För ett år sedan var priserna så låga att bland annat svensk produktion inte bar sig. Med dagens priser är branschen vid vattenytan. Det fundamentala ”golvet” för priset ligger alltså bara precis under eller vid den här prisnivån, trots prisuppgången. Med det sagt, så är det ovanligt med en så lång prisuppgång utan rekyl och tyska priser ligger långt över amerikanska.
Valutor
EURSEK
En ”triangelformation” har bildats sedan mitten av januari. Man bör invänta riktningen på utbrottet från den för att fatta beslut om att köpa eller sälja eursek.
8.70 har tidigare varit ett starkt ”golv” för växelkursen.
EURUSD
Kursen ligger inom ett intervall på 1.30 och 1.33.
USDSEK
Dollarn ligger för närvarande i sjunkande trend.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent rises on prospect of Middle East flare-up
Brent crude prices have extended their recent rally, reaching USD 74.3 per barrel this morning, marking a gain of USD 1.25 per barrel since last evening.
Earlier in the week, signals pointed towards a potential de-escalation in Middle East tensions, with Israel reportedly considering a US-led initiative to address the conflict in Lebanon. However, as noted in yesterday’s crude oil comment, Israel’s military chief issued a strong warning, vowing a significant response should Iran attempt further aggression.
Fueling the recent surge in oil prices are reports from Axios (an American news outlet) suggesting that Iran is preparing to launch a retaliatory strike on Israel from Iraqi territory in the coming days. This heightens the likelihood of additional hostilities potentially erupting before the US election on November 5th.
According to the source, the anticipated attack would likely involve drones and ballistic missiles, with Iran potentially relying on allied militias in Iraq to carry it out. This approach may be a strategic effort by Tehran to avert a direct potential Israeli re-re-retaliation on Iranian soil.
While the situation in the Middle East could escalate sooner than expected, both Israel and Iran seem reluctant to ignite a full-scale regional war. Thus, any additional responses from Iran might remain restrained, similar to Israel’s limited strike last weekend, hence primarily intended as a demonstration of strength rather than an invitation to open warfare.
Analys
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
Brent crude oil prices have rebounded from a low of USD 70.7 per barrel on Tuesday to USD 72.7 per barrel currently. Since Friday, the market experienced a significant nosedive, with prices collapsing by almost USD 6 per barrel. This drop was triggered by the long-awaited Israeli attack on Iran, which was milder than anticipated and did not target any oil infrastructure. The market’s reaction – a textbook example of ”buy on rumors, sell on news” – reflected this.
In the past two days, however, prices have rebounded, driven by tightening US crude stockpiles (reported yesterday), ongoing potential for further unrest in the Middle East, and rumors that OPEC+ may delay its planned oil output hike, originally scheduled for December. Currently, Brent crude is nearing USD 73 per barrel.
Geopolitically, there are both potential risks and reliefs: An Israeli minister suggested that hostilities with Hezbollah might end by the year’s end. Nevertheless, Israel’s military chief has issued a stern warning, promising a severe response against Iran if it launches further attacks on Israel.
The market’s recent ”geopolitical relief” seems premature, with oil prices swiftly dropping 3-4 USD per barrel from last Friday’s close of approximately USD 76. The threat of further escalations with Iran persists, indicating possible future volatility without any immediate diplomatic solutions.
Much depends on Iran’s reaction. Will their responses escalate tensions, or will they seek to de-escalate, considering the limited damage inflicted? The drop in oil prices suggests that Israel’s attacks did not cause substantial damage, reassuring the market temporarily by not affecting oil installations.
However, it is uncertain if this was Israel’s final move. There could be additional minor and targeted attacks, potentially leading to repeated assaults to diminish Iran’s military capabilities. i.e., there could be more rounds of such attacks from Israel before Iran manages to do anything. Israel lives in constant fear and is tired of getting rockets from left, right, and center, and likely wants to eliminate Hezbollah, Hamas, the Houthis, and Iran’s ability to continue with this.
Further influencing oil prices, recent US DOE data showed a reduction in US crude inventories by 0.5 million barrels last week, slightly less than the API’s reported 0.6-million-barrel drop but significantly less than Bloomberg’s consensus forecast of a 1.4-million-barrel increase. Moreover, reductions were also observed in gasoline and distillate (diesel) inventories, exceeding market expectations and offering bullish signals at a drawdown of 2.7 and 0.97 million barrels respectively.
Looking forward, attention is on OPEC+’s plans to gradually increase production starting this December. The market is split, with rumors suggesting potential delays in OPEC+’s output increase. These delays, along with the ongoing drawdown in US inventories, could further bolster Brent prices fundamentally. However, we believe OPEC is likely to stick to a production increase in December to maintain integrity.
As of now, the OPEC+ production hike of 2.2 million barrels until December 2025 together with a weakened macroeconomic picture and fears of a long-lasting economic slowdown in China is holding a lid on global oil prices. Yet, during 2025 we believe the cartel will likely continuously evaluate the planned production increase, to see if its room for those volumes. We don’t see them going for full punishment and flooding the oil market like they did in 2014/15 and 2020. With oil prices, over time, in the low 70-dollar range we see that OPEC will reconsider the volumes that are to enter the market every single month.
In the current short-term market environment, an oil price of below USD 73 per barrel is still a buying opportunity. Yet, the oil price is not going to shoot up over USD 80 per barrel any time soon, but there is more upside than downside and it pays to be secured.
Additionally, the historical average oil price over the last 20 years is around USD 75 per barrel. Adjusted for inflation, the actual average price would be about USD 90-95 per barrel. Given the current macroeconomic and geopolitical climate, which is far from normal, securing prices on the upside and being cautious about betting on a significant price drop is prudent.
Key events next week include the US election and a legislative session in China, the world’s largest crude importer. China’s economic policies are crucial, significantly influencing global demand growth each year.
In conclusion, while US inventory data offers some bullish signs, the overarching impacts of OPEC decisions and Middle Eastern geopolitical tensions are significant factors that will drive prices higher.
Analys
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
The oil market has experienced a retreat in bullish sentiment over the last few weeks, as shifts in geopolitical tensions have influenced the market. Notably, the anticipation of Israeli military actions, which are now expected to avoid critical Iranian oil infrastructure (though not with 100% certainty), has led to a recalibration of risk assessments.
Despite these geopolitical developments, underlying market fundamentals, including inventory levels and production rates, continue to influence price movements. There appears to be a balancing act between the continuously uncertain geopolitical landscape and concerns over an oil surplus in 2025.
Recent IEA reports suggest that OPEC must cut an additional 0.9 million barrels per day next year to balance the market. This is in contrast to the cartel’s strategy of gradually regaining market share and increasing production by 180,000 barrels per month starting December 2024, culminating in an increase of 2.2 million barrels per day by December 2025.
OPEC will continue to closely monitor market conditions and perform monthly evaluations of their planned production increase, adjusting the production scale as needed to stabilize prices within the mid-70-to-80-dollar range.
We anticipate the planned OPEC December 2024 production increase of 180,000 barrels will occur, which is likely looming in the consciousness of market participants trying to balance the bulls and bears.
However, even though Brent prices have retreated from their largest peaks during the height of the Middle East unrest in early to mid-October, we now see Brent crude prices trading in positive territory since opening on Monday this week, climbing by USD 3 per barrel over the last four days and currently trading at a strong USD 76.2. This returns to the September peaks before the worst escalation in the Middle East.
As zero Israeli retaliation has materialized and with less focus on vital Iranian oil infrastructure, investor sentiment has been impacted, with hedge funds and money managers reducing their long positions in major petroleum contracts. Specifically, there was a notable decrease in positions across Brent (down 28 million barrels) and WTI (down 12 million barrels), reflecting a, so far, relaxed approach to potential supply disruptions.
Yesterday evening, we also received a slightly bearish US inventory report from last week’s data. There was a sizeable increase in US commercial crude oil inventories, which rose by 5.47 million barrels. However, keep in mind that total inventories remain about 4% below the five-year average for this time of year, totaling 426.0 million barrels.
Notably, gasoline inventories also experienced a rise, increasing by 0.88 million barrels, yet still tracking approximately 3% below the five-year average. In contrast, distillate (diesel) inventories saw a decrease of 1.14 million barrels yet remain a very bullish 9% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories experienced an upward movement, adding 5.9 million barrels over the week. This is slightly bearish indeed, but likely not enough to counter the geopolitical uncertainties ahead.
As market participants monitor the fundamentals, the potential for a hard Israeli retaliation remains an important risk, with possible impacts on Iranian oil facilities still on the table. Such geopolitical risks are juxtaposed with fundamental calculations, such as the enforcement of sanctions and adjustments in OPEC+ production strategies.
In summary, while current market conditions suggest a greater stabilization of prices and concerns for a surplus in 2025 are holding back Brent prices from spiraling, the underlying risks related to geopolitical actions should weigh heavier. The more time that passes without any Israeli retaliation, the more likely the risk premium will fade. Yet, more time also means more Israeli preparation, and the retaliation will likely be well-planned with significant consequences for Iran. In essence, it takes courage to maintain a short position in the current market. Again, the continuous potential for upside risks outweighs the downside risks.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här