Följ oss

Analys

SEB – Jordbruksprodukter, vecka 26 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - AnalysInledning

Utsikterna för årets skörd har drastiskt försämrats den senaste tiden och därför ändrar vi vår marknadstro till positiv för priserna på en rad grödor. Teknisk analys stödjer detta då vi noterar köpsignaler i flera marknader för grödor som skördas nu under sommaren på norra halvklotet.

Odlingsväder

Southern Oscillation Index, ett mått på intensiteten i graden av La Niña eller El Niño, sjunkit lägre. Aktuell notering är -9.5. Ett värde lägre än -8 innebär El Niño. El Niño är bra för globalt odlingsväder.

Odlingsväder - 30-dagars SOI

Det är däremot torrt i USA och i Ryssland just nu och det är det som påverkar priserna uppåt. Nedan ser vi nederbörden i Nordamerika den senaste veckan. Över stora områden har det inte kommit något regn alls.

Martell Crop Projections

Nedan ser vi avvikelsen från normal nederbörd för områden i Europa som är relevanta för höstvete.

Vintervete - Karta över Europa - Relativ fuktighet i markenKälla: Martell Crop projections

Vete

Matifvetet med novemberleverans gjorde ett nytt kliv uppåt från det tekniska stödet på ca 204 – 205 euros nivå. Vid 230 euro, där priset vände ner för ett år sedan, finns ett motstånd.

Vete - ett nytt kliv uppåt från det tekniska prisstödet

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Priset har skjutit iväg upp över motståndslinjen och vi har nu en köpsignal. Möjligen kommer en rekyl nedåt och då ska man nog tolka det som ett köptillfälle.

Chicagovetet med leverans i december 2012

Nedan ser vi hur terminspriserna på Matif och Chicago förändrats den senaste veckan. Det har varit mycket stora förändringar, uppåt. Matif är nu den blå kurvan. Den har gått ännu mer in i backwardation. Chicago är nu den oranga kurvan. Dess contango har minskat och för september 1014 är det till och med lite backwardation. Alla priser är så klart angivna i euro per ton. Vi ser också för övrigt att priserna för leverans i närtid har gått ihop mellan Chicago och Matif.

Contango och backwardation för vete-terminer

Som vi skrev om i förra veckans marknadsbrev så uppgår FAO’s senaste prognos för den globala vete produktionen 2012 till 680 mt, vilket är ca 5 mt högre än för en månad sedan, till följd av ökade estimat för Kina och Indien. Den första officiella prognosen i maj för den totala vete produktionen i USA, som baseras på tillståndet för höstvete och estimat för vårgrödorna, pekar på en högre produktion än vad som tidigare har uppskattats. Dessa uppjusteringar uppvägde mer än väl för nedjusteringar i Europa, däribland några EU-länder men i synnerhet för Ryssland.

Kommentarerna i bilden nedan hänvisar till situationen i juni:

Vete-situationen i juni

Prognoser / Tendens på jordbrukspriserEnligt den nya prognosen, skulle den globala vete produktionen minska med ca 3 procent jämfört med förra året, men fortfarande ligga långt över genomsnittet för de senaste fem åren. Produktionen av vete kvarstår som ett förhållandevis attraktivt alternativ för producenter i världen under 2012, som en följd av höga priser. Ogynnsamma väderförhållanden har dock skadat höstgrödorna i vissa större vete producerande områden och den genomsnittliga avkastningen beräknas bli lägre än förra årets rekord nivåer.

I Nordamerika visar de senaste indikationerna på en stark återhämtning från 2011 och reflekterar ökad sådd och generellt bättre väderförhållanden, som bör leda till högre avkastning, särskilt i de områden som drabbades av torka förra året. I Kanada visar de senaste prognoserna på en ökad produktion genom en ökning av sådd areal under våren i kombination med goda väderförhållanden.

Årets produktion av vete inom EU har äventyrats av en sträng vinter i många delar och prognosen för en genomsnittlig avkastning kan komma att försämras ytterligare om inte tillräckligt med regn kommer snart och lindrar torkan i de centrala EU-länderna, framförallt Ungern och Slovakien. I slutet av maj beräknades EU:s totala vete produktion 2012 att uppgå till 133 mt, en minskning med 3.6 procent jämfört med förra året.

Vete - Nordamerika och Europa

I Ryssland pekar de senaste indikationerna på en 4 procentig minskning av vete produktionen till 54 mt. Mer regn behövs i de södra delarna, i annat fall riskerar avkastningen att sjunka under nuvarande estimerade nivåer.

En kraftig nedgång i produktionen av vete förväntas i Ukraina, framförallt som en följd av ogynnsamma väderförhållanden denna säsong. Genom kraftigt minskad skördad areal och lägre avkastning beräknas produktionen uppgå till 14 mt, vilket är 40 procent lägre än förra årets rekordskörd och långt under genomsnittet för de senaste fem åren.

I Asien är man i slutskedet av 2012 års skörd och de senaste estimaten pekar på en rekordproduktion på 239 mt för Fjärran Östern, en ökning med 2.5 procent från förra årets höga nivåer. Rekordskördar av vete i Kina och Indien återspeglar höga priser för producenterna i kombination med gynnsamma förhållanden och tillräcklig tillförsel av vatten, gödning mm. I den asiatiska delen av OSS så förväntas vete produktionen i Kazakstan att minska kraftigt med ungefär en tredjedel från förra året till 14.7 mt på grund av lägre odlad areal tillsammans med torrt väder och höga temperaturer.

Far East cereal productionCIS in Asia cereal production

I Mellanöstern, bedöms den sammanlagda veteskörden att uppgå till 44 mt, en minskning med ca 5 procent från förra året. I Nordafrika kvarstår utsikterna som blandade, med sämre prognoser för Marocko där torka har minskat avkastningspotentialen kraftigt, medan det ser bättre ut i Algeriet och Tunisien.

Near East cereal productionNorth Africa cereal production

På det södra halvklotet, pågår sådden av höstgrödor i vissa delar av Australien men regn behövs i de nordöstra och östra områdena innan man kan börja. Tidiga indikationer pekar på en minskad vete areal efter förra årets höga nivå, och avkastningen förväntas återgå till genomsnittliga nivåer. I och med det beräknas produktionen preliminärt att sjunka med nästan 12 procent till 26 mt.

I Sydamerika pågår sådden av vete i de flesta länderna och tidiga prognoser pekar på en minskning med 7 procent från förra årets nivå till följd av lägre odlad areal hos de största producenterna, Argentina, Brasilien och Uruguay, där lantbrukare föredrar mer lönsamma grödor.

Latin America, Caribbean and Oceania cereal production

Karta över grödor i Sydamerika och Mellanamerika

Strategie Grains, har justerat upp sin prognos för Europas grödor, och höjer sitt estimat för produktionen av vete med 1.5 mt till 124.2 mt som en följd av gynnsamt väder. Revideringen inkluderar högre estimat för Frankrike (+900 000 ton), Tyskland (+500 000 ton), Litauen, (+300 000 ton) och Bulgarien (+300 000 ton), något som uppväger för nedjusteringar i Polen och Rumänien med 300 000 ton för respektive. Beroende på framtida väderförhållanden kan avkastningsprognosen fortfarande öka för länder i de västra och norra delarna av EU, och ytterligare regn kan också generera högra avkastningsprognoser för länder som Tjeckien, Slovakien och Ungern. Prognosen för durumvete höjdes också med 300 000 ton till 7.9 mt, efter rapporter om god kvalitet på i Spanien och södra Italien där skörden har börjat. Export av vete 2012/13 beräknas uppgå till 13.5 mt, en ökning med 2 mt, som en följd av förbättrad produktion samt högre konkurrenskraft gentemot export av amerikanskt vete.

Utsikterna för Rysslands spannmålsskörd justeras ned till följd av ogynnsamma väderförhållanden. Vädret, som fortfarande är varmt och torrt i många regioner, får analysfirman SovEcon att justera ned sin prognos, för andra gången på en månad, från 88.5 mt till 85 mt. Landets produktion av vete justeras ned med 3 mt till 50 mt. Rysslands jordbruksminister justerar också ner sin uppskattning av landets spannmålsproduktion med nästan 10% från 94 mt till 85 mt. Produktionen av vete justeras ned till 46-49 mt, mot tidigare 57 mt och jämfört med USDA’s prognos på 53 mt. Jordbruksministern gjorde ett uttalande häromdagen att det inte finns någon anledning för marknaden att oroa sig för ett ryskt exportstopp. Det är klart han säger det, eftersom det ser ut som det borde komma ett. Efter justeringen av skörden återstår bara 30 mt för inhemsk konsumtion och det brukar alltid konsumeras 38 mt. CNGOIC uppskattar Kinas vete produktion 2012 till 118 mt, en marginell ökning med 0.07% från 2011, men 2.3 mt lägre än deras tidigare prognos från maj och även 2 mt under USDA’s estimat. Produktionen av höstvete beräknas till 111.7 mt mot tidigare 114 mt.

ABARES har justerat ned sin prognos för landets vete produktion 2012/13 med 1.6 mt från tidigare estimat till 24.1 mt, vilket innebär en minskning med 18.3% från förra årets rekordskörd och den lägsta skörden på tre år. Minskningen beror på lägre spannmålspriser som får lantbrukare att avstå från sådd och istället ägna sig åt boskap (får), i kombination med torrt väder under april och maj som försenade sådden.

Den senaste tidens regn har varit gynnsamma men ytterligare nederbörd behövs för att underlätta sådden och grödornas tillväxt för att uppnå genomsnittlig avkastning.

USDA’s estimat från förra tisdagens WASDE-rapport låg kvar på 26 mt för Australien. Arealen för vete har justerats ned med 347 000 hektar till 13.4 miljoner hektar, medan prognosen för landets export av vete har reviderats ned med 500 000 ton till 20.5 mt jämfört med förra årets 22.3 mt.

Veteproduktion över åren

Buenos Aires Grain Exchange estimerar Argentinas vete areal 2012/13 till 3.8 miljoner hektar, en minskning med 17% från 2011/12, och en fjärdedel av sådden är klar vid det här laget. Argentinas regering har godkänt export av 6 miljoner ton vete under 2012/13. Landet, är världens sjätte största vete exportör och en viktig leverantör till grannlandet Brasilien, men under de senaste åren har lantbrukarna producerat mindre vete som en protest mot regerings export kvotsystem. Det inhemska behovet av vete uppskattas till 6.5 miljoner ton, vilket tyder på att regeringen förväntar sig en skörd på minst 12.5 miljoner ton i år.

USDA sänkte global skörd med 5 mt i junis WASDE och med det väder som varit nu och de rapporter som kommit från olika producentländer, borde julis WASDE innehålla ytterligare en sänkning med 5 mt. Det innebär att skörden ligger 30 mt under förra årets och torkan El Niño, som är positivt för Sydamerika, lär påverka Australien med torka, där det redan är torrt, under hösten.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har vaknat ur sin slummer och stigit över det prisintervall novemberkontraktet etablerat under våren. Det finns möjligheter för priset att söka sig högre, eventuellt efter en kortare rekyl efter den snabba prisuppgången.

Prisutveckling för maltkorn - 26 juni 2012

Strategie Grains höjer sin prognos för Europas produktion av korn med 500 000 ton till 53.2 mt, vilket är en ökning med 3% från förra årets 51.6 mt. ABARES justerar ned sitt estimat för Australiens produktion av korn med 1.7 mt från tidigare prognos till 7.3 mt som en följd av lägre förväntad sådd och avkastning.

Produktion av maltkorn över åren

Potatis

Potatispriset för leverans nästa år, som i slutet av maj var uppe på 17 euro per deciton och sedan såldes ner till 14, tycks vara på väg uppåt igen. Trenden är alltjämt uppåtriktad och vi tror att priset kommer att gå upp.

Prisutveckling på potatis - 26 juni 2012

Majs

Priset på decembermajs bröt den sjunkande trenden, passerade genom 550 cent och stängde ”limit up” ett par dagar i rad. Bakom prisrörelsen ligger den torka och värme som slagit till i USA just när majsen är i pollineringsfas. USDA skar ner crop ratings så att de ligger 10 enheter (good/excellent) under förra årets nivå. Samtidigt har USDA prognosticerat skörden med en avkastning som ligger 19 bushels per acre över förra årets. Nu har USDA väntat sig utgående lager nästa år om 1.88 miljoner bushels, men justerar vi avkastning per acre så att den bättre stämmer med crop ratings hamnar vi på en skörd som är 1.7 miljoner bushels lägre, vilket betyder att det är nära nollan i utgående lager. Vi tar naturligtvis både den ändrade fundamentala situationen och den tekniska styrkan till oss och ändrar vår vy till positiv för priset. På fredag kommer Stocks report från USDA.

Prisutveckling på majs - 26 juni 2012

Produktionen av majs i Europa beräknas uppgå till 66 mt, upp 400 000 ton sedan förra månaden, och är nästan i linje med förra årets produktion på 66.2 mt enligt Strategie Grains.

Regn under andra hälften av maj har gynnat Brasiliens majsgrödor och 2011/12 års skörd av majs som vintergröda (safrinha) ser mycket bra ut enligt Agroconsult, och beräknas uppgå till 38.8 mt (en ökning med 84% från förra året). Med den siffran beräknas den totala skörden av majs till rekordhöga 73.7 mt , 15 mt mer än det tidigare rekordet som sattes 2007/08 och en bra bit över USDA’s nuvarande prognos på 69 mt.

Buenos Aires Grain Exchange estimerar landets produktion av majs 2012 till 19.3 mt, och 67% procent av skörden är avklarad jämfört med 64.4% för en vecka sedan.

Rosario Grain Exchanges prognos på en produktion om 19 mt är oförändrad från förra månaden.

CNGOIC uppskattar Kinas produktion av majs 2012 till 197.5 mt, oförändrad från tidigare estimat och en uppjustering med 3% från 2011. Prognosen ligger 2.5 mt över USDA’s senaste uppskattning.

Sojabönor

Sojabönorna med novemberleverans bröt oväntat 14 dollar. Det är en stark köpsignal och vi har nu också ett starkt stöd i just 14 dollar.

Prisutveckling på sojabönor - 26 juni 2012

Buenos Aires Grain Exchange estimerar landets produktion av sojabönor 2011/12 till 39.9 mt, och 96.8% av skörden ör avklarad jämfört med 95% för en vecka sedan.

Rosario Grain Exchange justerar ned sin prognos för Argentinas produktion 2011/12 med 400 000 ton till 40.5 mt. CNGOIC’s senaste prognos för Kinas produktion av sojabönor 2012 är oförändrad och uppgår till 13.0 mt, en minskning med 7.14% från 2011.

ABIOVE uppskattar Brasiliens produktion av sojabönor 2011/12 till 66.2 mt, en ökning från 65.9 mt i april och högre än USDA’s senaste prognos på 65.5 mt. På grund av att den brasilianska valutan, realen, faller, noterar nu det kontantavräknade kontraktet på BM&F i Sao Paulo all-time-high. Nedan ser vi priserna på BM&F angivna i dollar per säck. Pga de höga priserna har bönderna redan säkrat 31% av vinterns kommande skörd. Vanligtvis är det ingen som ens börjat säkra så här års. Liksom med Matif-vetet hösten 2010, där lantbrukarna var snabba med att prissäkra i början på prisuppgången, redan i september, kan det bli brist på osåld vara längre fram på säsongen, som kan få priset att fortsätta stiga.

Diagram - Pris på sojabönor - 26 juni 2012

Raps

Priset på novemberterminen befinner har stigit upp till motståndet på 480 euro per ton. Om 480 euro per ton bryts är det möjligt att vi får se nya kontraktshögsta därefter. Helst skulle vi vilja se att 485.50 bryts som är tidigare kontraktshögsta från den 10 april.

Prisutveckling på raps - 26 juni 2012

Torka i Australiens östra delar påverkar prognoserna för landet canola produktion, men en ökad canola areal gör att ABARES justerat upp sin prognos för produktionen av canola till 2.94 mt från tidigare 2.93 mt.

Raps - Produktion och export

AOF (Australian Oilseeds Federation) höjer samtidgt sin prognos för landets canola skörd i år med 231 000 ton till 3.20 mt. Revideringen görs efter en omvärdering av odlingsarealen för canola i New South Wales (NSW), i kombination med att välbehövligt regn i många distrikt har höjt prognosen för areal och avkastning betydligt jämfört med förra månaden.

Siffror på raps - 2011 - 2013

CNGOIC’s uppskattar Kinas rapsproduktion 2012 till 12.8 mt, ner 4.66% från 2011.

Gris

Decemberkontraktet fortsätter att rekylera nedåt, men ligger nu på låga nivåer, där det bör finnas intresserade köpare.

Prisutveckling på gris - 26 juni 2012

Mjölk

Mjölkpriset fortsätter sin uppgång från början på maj. Nu ligger priset återigen på toppnivåer. Och gissningsvis finns det en del säljare kvar på den här nivån sedan förra gången priset var uppe här.

Prisutveckling på mjölk - 26 juni 2012

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

The ”normal” oil price is USD 97/b

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

The Dated Brent crude oil price ydy closed at USD 96/b. Wow, that’s a high price! This sensation however depends on what you think is ”normal”. And normal in the eyes of most market participants today is USD 60/b. But this perception is probably largely based on the recent experience of the market. The average Brent crude oil price from 2015-2019 was USD 58.5/b. But that was a period of booming non-OPEC supply, mostly shale oil. But booming shale oil supply is now increasingly coming towards an end. Looking more broadly at the last 20 years the nominal average price was USD 75/b. But in inflation adjusted terms it was actually USD 97/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Saudi Arabia’s oil minister, Abdulaziz bin Salman, yesterday stated that its production cuts was not about driving the price up but instead it was preemptive versus the highly uncertain global economic development. In that respect it has a very good point. The US 2yr government bond rate has rallied to 5.06% which is the highest since 2006 and just a fraction away of being the highest since December 2000. The Chinese property market is struggling and global PMIs have been downhill since mid-2021 with many countries now at contractive, sub-50 level. Thus a deep concern for the health of the global economy and thus oil demand going forward is absolutely warranted. And thus the preemptive production cuts by Saudi Arabia. But killing the global economy off while it is wobbling with an oil price of USD 110-120/b or higher is of course not a smart thing to do either.

At the same conference in Canada yesterday the CEO of Aramco, Amin H. Nasser, said that he expected global oil demand to reach 110 m b/d in 2030 and that talk about a near term peak in global oil demand was ”driven by policies, rather than the proven combination of markets, competitive economics and technology” (Reuters).

With a demand outlook of 110 m b/d in 2030 the responsible thing to do is of course to make sure that the oil price stays at a level where investments are sufficient to cover both decline in existing production as well as future demand growth.

In terms of oil prices we tend to think about recent history and also in nominal terms. Most market participants are still mentally thinking of the oil prices we have experienced during the shale oil boom years from 2015-2019. The average nominal Brent crude price during that period was USD 58.5/b. This is today often perceived as ”the normal price”. But it was a very special period with booming non-OPEC supply whenever the WTI price moved above USD 45/b. But that period is increasingly behind us. While we could enjoy fairly low oil prices during this period it also left the world with a legacy: Subdued capex spending in upstream oil and gas all through these years. Then came the Covid-years which led to yet another trough in capex spending. We are soon talking close to 9 years of subdued capex spending.

If Amin H. Nasser is ballpark correct in his prediction that global oil demand will reach 110 m b/d in 2030 then the world should better get capex spending rolling. There is only one way to make that happen: a higher oil price. If the global economy now runs into an economic setback or recession and OPEC allows the oil price to drop to say USD 50/b, then we’d get yet another couple of years with subdued capex spending on top of the close to 9 years with subdued spending we already have behind us. So in the eyes of Saudi Arabia, Amin H. Nasser and Abdulaziz bin Salman, the responsible thing to do is to make sure that the oil price stays up at a sufficient level to ensure that capex spending stays up even during an economic downturn.

This brings us back to the question of what is a high oil price. We remember the shale oil boom years with an average nominal price of USD 58.5/b. We tend to think of it as the per definition ”normal” price. But we should instead think of it as the price depression period. A low-price period during which non-OPEC production boomed. Also, adjusting it for inflation, the real average price during this period was actually USD 72.2/b and not USD 58.5/b. If we however zoom out a little and look at the last 20 years then we get a nominal average of USD 75/b. The real, average inflation adjusted price over the past 20 years is however USD 97/b. The Dated Brent crude oil price yesterday closed at USD 96/b.

Worth noting however is that for such inflation adjustment to make sense then the assumed cost of production should actually rise along with inflation and as such create a ”rising floor price” to oil based on rising real costs. If costs in real terms instead are falling due to productivity improvements, then such inflation adjusted prices will have limited bearing for future prices. What matters more specifically is the development of real production costs for non-OPEC producers and the possibility to ramp up such production. Environmental politics in OECD countries is of course a clear limiting factor for non-OPEC oil production growth and possibly a much more important factor than the production cost it self.  

But one last note on the fact that Saudi Arabia’s energy minister, Abdulaziz bin Salman, is emphasizing that the cuts are preemptive rather then an effort to drive the oil price to the sky while Amin H. Nasser is emphasizing that we need to be responsible. It means that if it turns out that the current cuts have indeed made the global oil market too tight with an oil price spiraling towards USD 110-120/b then we’ll highly likely see added supply from Saudi Arabia in November and December rather than Saudi sticking to 9.0 m b/d. This limits the risk for a continued unchecked price rally to such levels.

Oil price perspectives. We tend to think that the nominal average Brent crude oil price of USD 58.5/b during the shale oil boom years from 2015-19 is per definition the ”normal” price. But that period is now increasingly behind us. Zoom out a little to the real, average, inflation adjusted price of the past 20 years and we get USD 97/b. In mathematical terms it is much more ”normal” than the nominal price during the shale oil boom years 

The new normal oil price
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Is global oil demand about to peak 1: OECD and non-OECD share of global population

OECD and non-OECD share of global population
Source: SEB graph and calculations, UN population data

Is global oil demand about to peak 2: Oil demand per capita per year

Oil demand per capita per year
Source: SEB graph and calculations, BP oil data
Fortsätt läsa

Analys

USD 100/b in sight but oil product demand may start to hurt

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Some crude oil grades have already traded above USD 100/b. Tapis last week at USD 101.3/b. Dated Brent is trading at USD 95.1/b. No more than some market noise is needed to drive it above USD 100/b. But a perceived and implied oil market deficit of 1.5 to 2.5 m b/d may be closer to balance than a deficit. And if so the reason is probably that oil product demand is hurting. Refineries are running hard. They are craving for crude and converting it to oil products. Crude stocks in US, EU16 and Japan fell 23 m b in August as a result of this and amid continued restraint production by Saudi/Russia. But oil product stocks rose 20.3 m b with net draws in crude and products of only 2.7 m b for these regions. Thus indicating more of a balanced market than a deficit. Naturally there has been strong support for crude prices while oil product refinery margins have started to come off. Saudi/Russia is in solid control of the market. Both crude and product stocks are low while the market is either in deficit or at best in balance. So there should be limited down side price risk. But oil product demand is likely to hurt more if Brent crude rises to USD 110-120/b and such a price level looks excessive.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Crude oil prices have been on a relentless rise since late June when it became clear that Saudi Arabia would keep its production at 9 m b/d not just in July but also in August. Then later extended to September and then lately to the end of the year. On paper this has placed the market into a solid deficit. Total OPEC production was 27.8 m b/d in August and likely more or less the same in September. OPEC estimates that the need for oil from OPEC in Q3-23 is 29.2 m b/d which places the global market in a 1.4 m b/d deficit when OPEC produces 27.8 m b/d.

The proof of the pudding is of course that inventories actually draws down when there is a deficit. A 1.4 m b/d of deficit for 31 days in August implies a global inventory draw of 43.4 m b/d. If we assume that OECD countries accounts for 46% of global oil demand then OECD could/should have had a fair share of inventory rise of say 20 m b in August. Actual inventory data are however usually a lagging set of data so we have to work with sub sets of data being released on a higher frequency. And non-OECD demand and inventory data are hard to come by.

If we look at oil inventory data for US, EU16 and Japan we see that crude stocks fell 23 m b in August while product stocks rose 20.3 m b with a total crude and product draw of only 2.7 m b. I.e. indicating close to a balanced market in August rather than a big deficit. But it matters that crude stocks fell 23 m b. That is a tight crude market where refineries are craving and bidding for crude oil together with speculators who are buying paper-oil. So refineries worked hard to buy crude oil and converting it to oil products in August. But these additional oil products weren’t gobbled up by consumers but instead went into inventories.

Rising oil product inventories is of course  a good thing since these inventories in general are low. And also oil product stocks are low. The point is more that the world did maybe not run a large supply/demand deficit of 1.5 to 2.5 m b/d in August but rather had a more balanced market. A weaker oil product demand than anticipated would then likely be the natural explanation for this. Strong refinery demand for crude oil, crude oil inventory draws amid a situation where crude inventories already are low is of course creating an added sense of bullishness for crude oil.

On the one hand strong refinery demand for crude oil has helped to drive crude oil prices higher amid continued production cuts by Saudi Arabia. Rising oil product stocks have on the other hand eased the pressure on oil products and thus softened the oil product refinery margins.

The overall situation is that Saudi Arabia together with Russia are in solid control of the oil market. Further that the global market is either balanced or in deficit and that both crude and product stocks are still low. Thus we have a tight market both in terms of supplies and inventories. So there should be limited downside in oil prices. We are highly likely to see Dated Brent moving above USD 100/b. It is now less than USD 5/b away from that level and only noise is needed to bring it above. Tupis crude oil in Asia traded at USD 101.3/b last week. So some crude benchmarks are already above the USD 100/b mark.

While Dated Brent looks set to hit USD 100/b in not too long we are skeptical with respect to further price rises to USD 110-120/b as oil product demand likely increasingly would start to hurt. Unless of course if we get some serious supply disruptions. But Saudi Arabia now has several million barrels per day of reserve capacity as it today only produces 9.0 m b/d. Thus disruptions can be countered. Oil product demand, oil product cracks and oil product inventories is a good thing to watch going forward. An oil price of USD 85-95/b is probably much better than USD 110-120/b for a world where economic activity is likely set to slow rather than accelerate following large interest rate hikes over the past 12-18 months.

OPEC’s implied call-on-OPEC crude oil. If OPEC’s production stays at 27.8 m b/d throughout Q3-23 and Q4-23 then OPECs numbers further strong inventory draws to the end of the year.

OPEC's implied call-on-OPEC crude oil.
Source: SEB graph and calculations. Call-on-OPEC as calculated by OPEC in its Sep report.

Net long speculative positions in Brent crude and WTI. Speculators have joined the price rally since end of June.

Graph of net long speculative positions in Brent crude and WTI.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

End of month crude and product stocks in m b in EU16, US and Japan. Solid draw in crude stocks but also solid rise in product stocks. In total very limited inventory draw. Refineries ran hard to convert crude to oil products but these then went straight into inventories alleviating low oil product inventories there.

End of month crude and product stocks
Source: SEB table, Argus data

ARA oil product refinery margins have come off their highs for all products as the oil product situation has eased a bit. Especially so for gasoline with now fading summer driving. But also HFO 3.5% cracks have eased back a little bit. But to be clear, diesel cracks and mid-dist cracks are still exceptionally high. And even gasoline crack down to USD 17.6/b is still very high this time of year.

ARA oil product refinery margins
Source: SEB graph and calculations

ARA diesel cracks in USD/b. Very, very high in 2022. Almost normal in Apr and May. Now very high vs. normal though a little softer than last year.

ARA diesel cracks in USD/b.
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

US crude and product stocks vs. 2015-2019 average. Still very low mid-dist inventories (diesel) and also low crude stocks but not all that low gasoline inventories.

US crude and product stocks vs. 2015-2019 average.
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data feed

US crude and product stocks vs. 2015-2019 averages. Mid-dist stocks have stayed persistently low while gasoline stocks suddenly have jumped as gasoline demand seems to have started to hurt due to higher prices.

US crude and product stocks vs. 2015-2019 averages.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data feed.

Total commercial US crude and product stocks in million barrels. Rising lately. If large, global deficit they should have been falling sharply. Might be a blip?

Total commercial US crude and product stocks in million barrels.
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data feed, EIA data
Fortsätt läsa

Analys

USD 85/b or USD 110/b is up to Saudi/Russia to decide

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

The market is bewildered and cannot quite figure out whether the latest extension of Saudi Arabia’s unilateral cut to the end of the year is 1) A reflection of weakness to come and an effort to preemptively trying to avoid the oil price from falling below USD 85/b amid coming weakness, or 2) An effort do drive the oil price to USD 100-110/b by the end of the year. If the IEA’s latest calculations for global demand in Q3 and Q4 are correct and Saudi sticks to its cuts then global inventories will indeed decline by 250 million barrels by year end and Brent crude will rally to USD 100-110/b. And Saudi Arabia will get a lot of blame. One thing which is very clear though is that Saudi Arabia together with Russia is in comfortable control of the oil market and we’ll just have to accept the oil price they are aiming for.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

OPEC produced 27.8 m b/d in August. The IEA in its latest OMR has calculated call-on-OPEC to be 30 m b/d in Q3-23 and 29.8 m b/d in Q4-23. So on paper the global market is running a deficit of 2.2 m b/d or 15.4 m b per week. If so we should see a decline in US oil inventories as they are impacted by the global balance. Maybe on par with US oil demand share of the world being close to 20%. I.e. we should expect to see an inventory decline in the US of at least 3 m b per week. Maybe more. And indeed that is also what we have seen. Ydy the US API released partial US inventory data indicating that US crude inventories declined 5.5 m b last week while gasoline inventories declined 5.1 m b. That is big and a clear signal that the market today is running at a significant deficit. Other signs of a tight market is the elevated level of backwardation in crude and oil product forward curves, rising official selling prices by Saudi and also the fact that Dubai crude is trading at a premium of close to USD 1/b versus Brent crude rather than the usual discount of USD 1-2-3/b.

In this perspective the extension of Saudi Arabia’s unilateral production cut to the end of the year is shocking. If the IEA is correct in its assessments then we would get a global inventory draw of about 250 million barrels from now to the end of the year. And if so the Brent crude oil price would indeed move to USD 100 – 110/b by the end of the year. Speculators can then doubt the market as much as they want. But such a physical deficit would most definitely drive the price up, up, up.

This deliberate action of driving the oil price to USD 100 – 110/b can then squarely be blamed on Saudi Arabia’s unilateral production cuts. Together with Russian export curbs of 0.3 m b/d of course. Everyone can accept that the oil price rallies to USD 100/b and higher due to unforeseen events. But here we are talking about deliberate action of driving the oil price higher in the face of a western world fighting hard to curb inflation while the Biden administration is also preparing for a re-election in 2024. Gasoline prices higher and higher. Hm, that is not at all what the US consumers wants, what Biden wants or what the Fed wants. So the latest action from Saudi Arabia, if it drives the oil price to USD 100/b or higher must indeed lead to political heat from the US.

But there is a possible excuse. We know that interest rates have been lifted rapidly over the past 12-18 months and that this is leading to global economic cooling for the year to come. Add China’s struggling housing market to this. Western consumers are buying less stuff from China. Chinese consumers are buying less stuff because they fear the economic situation. Chinese exports are down 8.8% YoY and imports are down 7.3% YoY.

Saudi Arabia has one of the biggest physical oil books in the world. As such it can see the cards of its oil purchasing clients on a 1-2-3 months forward basis. It can see what they are booking and ordering for the coming 1-2-3 months. IEA’s calculations is the global balance on paper. It is a static snapshot. But the world is dynamic and changing all the time. So it is possible that the extension of Saudi Arabia’s unilateral cut is a counter to weakness to come and an effort to avoid the oil price from falling below USD 85/b rather than an effort to drive the oil price to USD 100/b or higher. It is impossible to know for sure. What we can be pretty confident about however is that Saudi Arabia together with Russia are comfortably running the show.

Another twist here is also that even if Saudi Arabia now has pledged to keep its production at 9 m b/d (vs. normal 10 m b/d) to end of December, it always has the option to change the course in October and November. I.e. if it turns out that the cuts are too deep and the market is overly short oil, then it can lift production November and December if need be.

Fortsätt läsa

Populära