Analys
SEB – Jordbruksprodukter, vecka 18 2012
Sådden av majs går framåt mycket fort i USA. Nu är mer än hälften sått. Höstvetet är i mycket gott skick och det brukar leda till en stor skörd. På torsdag nästa vecka är det dags för WASDE-rapport igen. Den väntas vara ”bullish” sojabönor och ”bearish” vete och majs.
International Grains Council (IGC) skriver i sin senaste rapport att de globala marknaderna för spannmål och oljeväxter har påverkats kraftigt av en rad olika bedömningar av grödorna under april, där osäkerheten kring grödornas tillstånd har hjälpt till att upprätthålla en period av hög prisrörlighet.
Mestadels goda utsikter för den kommande amerikanska vete- och majsskörden tyngde marknaderna, medan resultaten var mer osäkra på andra håll och där det ogynnsamma vädrets effekter och dess påverkan på grödor i Europa och OSS fortfarande håller på att identifieras. Sojabönskomplexet har hållit sig fortsatt starkt allteftersom produktionsestimaten i Sydamerika successivt har justerats ned.
För vete, har nedgången i priserna i USA framförallt triggats av gynnsamma växtförhållanden, men det negativa, ”bearish”, sentimentet har mildrats av nedjusteringar i prognoserna för EU’s produktion samt en stark efterfrågan på gammal skörd, speciellt till foder. Den kraftiga ökningen i majspriserna i slutet på förra månaden har urholkats av en ökad optimism över att nästa skörd i USA kommer att bli mycket stor. Nedjusterade estimat över produktionen av i Sydamerika har gett stöd och drivit sojabönsmarknaden högre, med frontkontraktet på CBOT som nu närmar sig 4-års högsta.
Arealen för spannmål under 2012/13 förväntas öka med 1.6% till 539 miljoner hektar, den högsta på 16 år. Den totala vetearealen kommer sannolikt inte att förändras så mycket jämfört med 2011/12, medan arealen för majs och korn kommer att öka, framförallt i Nordamerika och OSS. Baserat på de senaste siffrorna över sådd areal och med hänsyn till visst bortfall av höstvete, justeras prognosen ned för spannmålsproduktionen under 2012/13 med 7 mt till 1 869 mt, vilket dock är en ökning med 1.5% sedan förra året. Veteproduktionen förväntas minska medan produktionen av majs, korn, durra, havre och råg förväntas öka. Den globala konsumtionen av spannmål beräknas öka med 1.5% jämfört med förra året, till rekordhöga 1865 mt, där användning av spannmål som foder beräknas stiga jämförelsevis snabbare än användningen till livsmedel eller till industriell bearbetning. En stigande efterfrågan på kött i utvecklingsländer förväntas vara en bidragande orsak till ökad användning av foder, men det kan däremot komma att bli ett litet skifte från vete till majs. Den globala efterfrågan på industriprodukter, såsom stärkelse, förväntas öka, medan efterfrågan från den amerikanska etanolsektorn kan komma att minska. Utgående lager i slutet på 2012/13 förväntas stiga något till 383 mt, en ökning för andra året i rad, och hos de största exportörerna förväntas den uppgå till 139 mt, främst pga högre amerikanska majslager.
Den globala handeln förväntas öka med 1% till 263 mt, till följd av ökad efterfrågan på kvarnvete och foder. Men en del av foderefterfrågan beräknas skifta tillbaka till majs, och handeln med den grödan förväntas stiga för fjärde året i rad – inklusive en ökad import till Kina – och en ökad konkurrens från majs förväntas begränsa den globala handeln med fodervete. Efter en stark ökning under 2011/12, förväntas inga större förändringar i handeln med korn.
Vi ser i ovanstående tabell, att IGC justerar upp utgående lager. Sammantaget är rapporten alltså ”bearish”.
CME förlänger öppettiderna för spannmåls- och oljeväxt-terminer och optioner. Nuvarande öppettider är från 18:00 – 07:15 och från 9:30 till 13:15 från söndag till måndag, Chicagotid. Från den 14 maj blir öppettiden på söndag till måndag från 17:00 till 16:00 och under måndag till fredag från 18:00 till 16:00. Det är alltså stängt bara två timmar varje dygn. Detta betyder också att det kommer att vara öppet för handel på CBOT när WASDE-rapporterna kommer. Tidigare var det bara Matif som var öppet.
Odlingsväder
UK Met Office förutspådde för drygt en månad sedan en onormalt torr aprilmånad, med allvarliga konsekvenser “…drought impacts in the coming months are virtually inevitable.” Sedan visade det sig att april blev den blötaste aprilmånaden på 100 år. Met Office har gjort sig känt för sina simuleringsmodeller körda genom en superdator som förbrukar lika mycket elektricitet som 1000 normala villor. Även solen har fläckar, som en del ”skeptiker” kanske skulle ha sagt. Så över till andra sidan jorden, till Australiens Met Office: ENSO-förhållandena är fortsatt normala. Southern Oscillation Index (SOI) har hållit sig mellan -7 och -8 den senaste veckan. SOI-värden mellan -8 och +8 indikerar neutrala ENSO-förhållanden.
ENSO går det faktiskt att göra tillförlitliga prognoser på, som sträcker sig upp till sex månader framåt i tiden. Dessa pekar, som vi tidigare sett, på neutrala förhållanden (bra) eller El Niño (bra). I Sydamerika förbereder man sig på att kunna inleda vårbruket om några månader under fuktiga och ideala förhållanden för att skapa en rekordskörd.
Vete
Matifvetet med novemberleverans har som stigit från 170 euro per ton i november till 201.75 euro nu, har tappat momentum i sprisuppgången. Stödet för uppåttrenden ligger nu strax under. Antingen bryts stödet eller så måste uppgången fortsätta. Med så mycket positiva nyheter om väder, stor areal för majs och crop conditions, vore det konstigt om priset fick för sig att stiga ytterligare.
Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Vi skrev för en vecka sedan att det tycks finnas ett tekniskt stöd på 650 cent. Att det nu hållit, kan möjligtvis tolkas som en något ”bullish” indikation.
Nedan ser vi hur terminspriserna på Matif och Chicago förändrats den senaste veckan. Det har varit obetydliga förändringar den senaste veckan. Contangot har ökat i Chicagovetet, men på Matif är det nästan ingen förändring alls.
Crop condition för höstvetet i USA, som rapporterades i måndags kväll klockan 22, ligger på 64% good / excellent. Ratings över 60% har (nästan) alltid lett fram till stora skördar.
IGC:s prognos för den globala vete produktionen under 2012/13 justeras ned med 5 mt till 676 mt, ungefär 19 mt lägre än förra årets estimerade rekordproduktion. Prognosen för EU sänks kraftigt på grund av rapporter om värre skador än väntat på Europas grödor som en följd av det kalla vädret i februari och den senaste tidens torka, som samtidigt som den lindras på kontinentens västra delar ökar som ett växande hot för grödorna i öster. Lägre skördar innebär också att prognosen för globala lager i slutet på 2012/13 justeras ned med 2 mt till 206 mt från den historiskt höga nivån 210 mt som förväntas uppnås i slutet på denna säsong.
Tillväxten inom livsmedel, industriell användning och ökat antal vete-baserade etanol anläggningar förväntas uppvägas av en minskad foderanvändning, men den totala globala konsumtionen förväntas endast visa en begränsad nedgång. Efter att ha nått en ny topp om 140 mt under föregående år, kan en minskad import till foder användning komma att minska den globala handeln med vete med ca 5 mt, men mycket kommer att bero på prisnivån för fodervete i förhållande till majs.
Den senaste prognos för 2012 års veteproduktion i OSS Europa från FAO ligger på 73.7 mt, en nedgång med ca 10 procent från förra årets rekordskörd och under genomsnittet för de senaste fem åren. Detta beror främst på dåliga utsikter för Ukraina, där en skarp nedgång i produktionen av vete väntas reflektera ogynnsamma förhållanden denna säsong: vissa större spannmålsproducerande delar av landet har drabbats hårt av torka sedan sådden förra hösten, samtidigt som utvintring har varit högre än normalt på grund av den stränga kylan i kombination med begränsat snötäcke. De värst drabbade områdena förväntas ersättas med andra grödor under våren. Med en kraftigt förväntad minskning av skördad areal och lägre avkastning förväntas produktionen av vete i Ukraina att uppgå till 14 mt, nästan 40 procent under förra årets rekordskörd och väl under genomsnittet de senaste fem åren.
I Ryssland däremot, pekar de senaste indikationerna på en marginell ökning av produktionen av vete under 2012 till följd av ökad sådd areal som ett svar på fortsatt höga priser. De flesta grödorna i Ryssland skyddades också av ett fullgott snötäcke under vintern. Den utvintring som drabbat vissa grödor förväntas vara genomsnittlig, trots perioder av sträng kyla. Utifrån ett antagande om normala förhållanden under resten av växtsäsongen förväntas produktionen uppgå till 56.8 mt, en ökning med ca 1 procent från förra årets skörd.
I Vitryssland är utsikterna också gynnsamma för årets veteproduktion, där vetet står för en fjärdedel av landets årliga spannmålsproduktion.
I Moldavien är utsikterna för höstvete och korn fortfarande osäkra på grund av torka i vissa delar av landet under hösten och sträng kyla under vintern. Sådden av majs förväntas öka under våren för att kompensera bortfallet av vete.
I Ryssland och Ukraina har exportpriserna på kvarnvete stigit med 13 procent under de senaste 4 månaderna, främst på grund av oro för det torra vädrets påverkan på 2012 års vete grödor i Ukraina. På dessa nuvarande nivåer är priserna fortfarande höga, trots ett fall under förra årets andra halva i samband med 2011 års skörd, och påverkar inhemska priser i importländer inom OSS regionen, i synnerhet Kaukasus-länderna som är starkt beroende av import av spannmål från Ryssland och Ukraina.
I OSS Asien är vete den huvudsakliga grödan. Kazakstan är den största producenten och merparten av grödan sås i april och maj. Sådden pågår nu för fullt i de södra regionerna och i mitten av april var 29 procent avklarad. Sådd areal beräknas officiellt till 13 500 hektar, en liten minskning mot föregående års nivå. Den siffran kan dock komma att minska ytterligare på grund av dålig jordfuktighet efter det torra vädret under hösten och otillräcklig med snö under vintern, framförallt i landets viktiga spannmålsproducerande centrala delar och vissa delar i norr, särskilt oblasterna Akmola, Karaganda och Pavlodar. Det slutliga utfallet kommer dock att bero på regn under de kommande månaderna. Minskad sådd i kombination med en återgång till en mer genomsnittlig avkastning efter förra årets höga nivåer, kommer sannolikt att resultera i en betydligt lägre produktion den här säsongen.
På andra håll i regionen visar tidiga prognoser att, trots en lång vinter, att spannmålsproduktionen kommer att öka från förra årets nivåer i nästan alla länder och särskilt i Armenien där spannmålsproduktionen beräknas bli 13 procent högre. Sammantaget så har spannmålsproduktionen under de senaste åren i Kaukasus länderna (Azerbajdzjan, Armenien och Georgien) fått politiskt stöd och gynnats av relativt goda väderförhållanden men trots detta är länderna starkt beroende av import av spannmål, främst vete.
ADAS rapporterar att Storbritanniens vetegrödor överlag är i ”mycket bra skick”, tack vare regnet under april. Svalare temperaturer fick grödornas tillväxt att avta något under samma månad och utvecklingen är nu ”normal” för denna tid på året jämfört med slutet av mars när grödorna låg långt före.
Maltkorn
Novemberkontraktet på maltkorn har fortsatt att inte röra sig mycket. Priset håller sig över 220 euro, en nivå som köpare tidigare tyckt varit ”för billigt”.
Tillståndet för Storbritanniens höstkorn är mycket bra enligt ADAS och sådden av vårkorn är klart till 96% och ser lovande ut. Nedan ser vi utvecklingen / takten i sådden av vårkorn i Storbritannen. Grön stapel är 2012. Som vi ser såddes det mesta i mars. Det fick sedan en ordentlig rotblöta och lite kallare väder i april.
Potatis
Potatispriset för leverans nästa år, steg oväntat idag. Den senaste veckan har priset stigit från 14 euro per deciton till 14.70 euro.
Majs
Priset på decembermajs har inte haft någon vidare fart nedåt efter andra besöket uppe på 550 cent. Vi noterar också stigande bottnar, som bildar ett stöd. Igår (onsdag) föll priset stadigt ner mot det här stödet. Det drar ihop sig till ett test av det de närmaste dagarna.
Den 27 april var sådden till 53% klar, vilket är en ökning från 28% för en vecka sedan.
Nedan ser vi hur långt sådden nått per i måndags i olika delstater i USA:
IGC skriver i sin nya rapport att en ökad sådd under 2012 förväntas bidra till att global majsproduktion ökar med 4% till 900 mt. Viktigaste faktorn bakom detta är större skördar i USA och Ukraina, den största producenten utanför USA.
Räknar man in de globala (små) majslagren som förväntas uppgå till 129 mt i slutet på innevarande säsong kan det globala utbudet komma att toppa 1 miljard ton för första gången någonsin, med tillhörande goda exportmöjligheter.
Även med en ökad foderanvändning kommer produktionen att vara tillräcklig för att utöka lagren till 3-års högsta på 135 mt, vilket inkluderar en återhämtning i USA. Ingen större förändring förväntas inom industriell användning på grund av minskad efterfrågan i den amerikanska etanolsektorn. Den globala handeln förväntas öka med 6%.
Sojabönor
Marknaden testade mycket riktigt 1400 cent igen i veckan som gick. Men därefter föll priserna tillbaka under onsdagen (igår). Priset ligger nu precis på stödlinjen. Om den bryts på nedsidan signaleras att den stigande trenden från botten i december är över. Detta återstår att se bekräftas.
Sådden går fort framåt i USA. Den 20 april var 12% sått i USA. Förra veckan var det 6%. Vi ser noteringarna i diagrammet nedan som med blå kvadrater. Hittills ser det tidigt och bra ut.
Till följd av ytterligare nedjusteringar i Sydamerika, estimerar IGC den globala produktionen av sojabönor för 2011/12 till 238.4 mt, en minskning med 11% från föregående års rekord. Efter en dramatisk tillväxt under tidigare år, förväntas den globala handeln med sojabönor att minska för andra året i rad, om än marginellt, eftersom ökad export till Asien – framförallt Kina – uppvägs av minskad import från andra länder, inklusive EU. Den globala handeln med sojamjöl förväntas öka med ungefär 1% till en historisk högsta nivå om 57.6 mt. Buenos Aires Grain Exchange har återigen sett över sin prognos för Argentinas produktion av sojabönor. De justerar ned den till 43 mt från förra veckans 44 mt, då torkan tidigare under säsongen har skadat grödorna och därmed minskat avkastningen. Nedan ser vi en tabell med de olika prognosmakarnas prognoser för skördarna i Argentina. USDA ligger nu högt, som vi nämnde förra veckan, och väntas justera ner Sydamerikas skörd, i WASDE-rapporten nästa vecka.
Raps
Priset på novemberterminen har stabiliserat sig strax under 480 euro per ton. Flera försök har gjorts att pressa priset över 480 euro, men säljare har kommit in varje gång.
Rapsproduktionen i EU är på väg att falla till ett 6-års lägsta på 17.6 mt under 2012 efter att de svåra väderförhållandena under vintern har skadat grödorna, och på så sätt ökat farhågorna för ett begränsat utbud samt gett priserna på oljeväxten en rejäl skjuts uppåt, enligt StrategieGrains. Den stränga kylan har skadat grödorna i flera EU-länder. Torkan i år samt svängningar i temperaturen under april kan ge upphov till ytterligare problem.
Den genomsnittliga avkastningen för årets skörd beräknas uppgå till 2.95 ton per hektar (2.85 ton 2011), men arealen förväntas falla till ett 6-års lägsta på 6 miljoner hektar, en minskning från 6.8 miljoner hektar förra året. OilWorld justerar också ned sin prognos ytterligare för EU’s raps produktion under 2012 till 18.21 mt mot den tidigare uppskattningen på 18.48 mt och jämfört med 19.1 mt under 2011. Imorgon torsdag lanserar Matif ytterligare en kontraktsmånad, november 2014, på raps. Både futures och optioner noteras.
Gris
Majkontraktet fick inte någon rekyl uppåt, utan fallet utlöste rena panikförsäljningen. Priset har nu på bara två månader fallit från nära 100 cent till 81 cent.
Nedan ser vi terminspriserna på Eurex i euro per kilo och på CME omräknat till euro per kilo. Vi ser att priserna ligger mycket lägre i USA. Det är framförallt de korta terminskontrakten i USA som fallit. En liten effekt av det amerikanska prisfallet har som vi ser flyttat över till Tyskland och påverkat majkontraktet på Eurex. Ytterligare prisfall i Europa ”borde” följa.
Mjölk
Mjölkpriset föll som för en vecka sedan hade fallit under 16 cent, fortsatte fallet i veckan och har nu temporärt i alla fall, stabiliserats på 15.50 ungefär. Senast betalt för decemberleverans är 15.68 cent per pund. Hittills i år har priset fallit från 17:20 cent till 15.68 cent.
För några dagar sedan var det en artikel i ATL om ”det höga mjölkpriset”. Det verkar som om dagspressen skriver om saker som hände i marknaden för flera månader sedan. Om några månader kanske vi får läsa en artikel om hur det låga mjölkpriset slagit. Vill man hänga med när det händer och innan andra fattar det, bör man kanske hellre läsa det här veckobrevet.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
After gaining USD 2.6 per barrel from Tuesday until midday Wednesday, Brent crude prices lost momentum yesterday evening, plunging by USD 2 per barrel to the current level of USD 72.3 per barrel. This marked a significant and counterintuitive move just hours ahead of today’s OPEC+ meeting at 12:00 PM CEST, where the market largely anticipates a rollover agreement. OPEC+ is expected to maintain its current supply cuts, refraining from adding additional volumes to the market for now.
The USD 2 per barrel drop was partly driven by a single market player – a U.S. bank – that sold a massive volume of U.S. oil futures during the evening (CEST), pushing prices lower and leaving traders scrambling to interpret the rationale. According to Reuters, the unidentified bank sold over USD 270 million worth of U.S. oil futures.
The market consensus is now that OPEC+ is likely to extend its most recent round of production cuts by at least three months starting in January. This move would provide additional support to the oil market, even though OPEC+ had hoped to gradually phase out supply cuts next year. For now, there appears to be little room for additional OPEC+ volumes in a market still grappling with weak demand.
At 16:30 CEST yesterday, the oil market received a bullish U.S. inventory report. Commercial crude oil inventories (excl. the SPR) fell by a substantial 5.1 million barrels to 423.4 million barrels, about 5% below the five-year average for this time of year. This decline was a stark contrast to the API’s earlier forecast of a 1.2-million-barrel build in crude inventories.
For gasoline, inventories increased by 2.4 million barrels (API forecast: +4.6 million) but remain 4% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories rose by 3.4 million barrels (API forecast: +1 million) but are still 5% below the five-year average.
U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day, up 615,000 barrels per day from the previous week. While refineries operated at 93.3% of their capacity. Gasoline production declined to 9.5 million barrels per day, while distillate fuel production increased to 5.3 million barrels per day.
Over the past four weeks, total products supplied – a proxy for implied demand – averaged 20.4 million barrels per day, a 4.0% increase compared to the same period last year. Key metrics include gasoline demand at 8.8 million barrels per day, up 2.8%; distillate demand at 3.7 million barrels per day, consistent with last year; and jet fuel demand up 7.1% year-over-year.
Overall, the report was bullish, reinforcing expectations of a tightening market.
Attention now shifts to OPEC+, geopolitics (including the Russia-Ukraine conflict, Middle East tensions, and Iranian sanctions), and global demand, particularly in China. Weak demand in China throughout 2024 pushed global oil prices downward, especially in the second half of the year. However, we believe the narrative is shifting(!)
China appears to be stabilizing and showing signs of recovery. Manufacturing PMI has ticked higher, and the economic surprise index has also improved. As the world’s largest oil importer, China turning the corner is a significant positive development. This strengthens our view of limited downside risks to oil prices as we head into 2025. While caution remains warranted, we continue to favor a long position on Brent crude.
Analys
Further US sanctions on Iran spark largest oil price surge in three weeks
Since yesterday morning, Brent crude prices have climbed by ish USD 2 per barrel, recovering to the current level of USD 73.9 per barrel. This represents a significant price movement over a short period and marks the largest such increase since mid-November.
Market whispers suggest that OPEC+ is likely to announce a deal to further delay the planned supply increase during their meeting scheduled for tomorrow (December 5th). Concerns about weaker global demand in the coming year leave little room for additional OPEC+ supply, compelling the cartel to exercise patience in its efforts to regain market share.
Adding to the upward pressure on crude prices, the U.S. has escalated its sanctions on Iran, targeting the country’s vital oil sector – a critical source of revenue.
Yesterday (December 3rd), the U.S. imposed sanctions on 35 entities and vessels associated with Iran’s ”shadow fleet,” which secretly transports Iranian oil. These operations rely on fraudulent practices such as falsified documentation, manipulated tracking systems, and frequent changes of ship names and flags. This move builds upon earlier sanctions, including those introduced in October this year, which restricted transactions involving Iranian petroleum and petrochemical products.
According to the U.S. Department of State, the latest measures aim to further disrupt Iran’s ability to finance activities deemed destabilizing in the Middle East, including its nuclear program and support for regional proxies.
From a market perspective, Iran’s crude oil and condensate exports reached roughly 1.7 million barrels per day in May 2024, the highest level in five years. China, as Iran’s largest importer, accounted for ish 490k barrels per day of these exports in 2023. The newly imposed sanctions could lead to a substantial reduction in Iran’s oil exports, potentially cutting up to 1 million barrels per day, depending on the enforcement’s strictness and global compliance.
Iranian crude exports to China have increased this year, but the sanctions may compel Chinese firms to reduce or halt purchases to avoid U.S. penalties. This would likely drive a search for alternative crude sources to sustain China’s refining operations, thereby adding further support to the current upward pressure on crude prices. This, together with the likelihood of OPEC+ continuing to delay their planned production increase, reinforces our view of limited downside risks to prices in the near term – caution remains reasonable, and we continue to favor a cautiously long position.
Analys
Crude prices steady amid OPEC+ uncertainty and geopolitical calm
Since last Friday’s opening at USD 73.1 per barrel, Brent crude prices have steadily declined over the weekend, with further losses on Monday afternoon following a brief recovery that saw prices approach USD 73 per barrel. As of this morning (Tuesday), Brent crude is inching upward again, currently trading at USD 72.2 per barrel. Over the past week, implied volatility has dropped to its lowest levels in roughly two months, as the upward momentum observed since mid-November has temporarily stalled.
On a bearish note, reduced geopolitical uncertainty in the Middle East has contributed to easing the risk premium in oil prices. Israel has signaled its intention to uphold the current ceasefire despite launching airstrikes in Lebanon in response to Hezbollah’s first attack under the truce. While this de-escalation has softened prices, the attacks during the ceasefire highlight that tensions in the region are far from resolved. This persistent instability will likely remain a source of uncertainty for oil markets in the weeks ahead.
On the bullish side, the OPEC+ supply meeting, rescheduled to Thursday, December 5th, looms. Additionally, expectations are building for increased Chinese stimulus measures, potentially to be unveiled at the Chinese Central Economic Work Conference next Wednesday. This closed-door meeting is expected to outline key economic targets and stimulus plans for 2025, which could provide fresh support for Chinese oil demand.
From a supply perspective, OPEC+ has added to market uncertainty by postponing its meeting, initially planned for Sunday, December 1st. The group will decide whether to reintroduce production cuts or proceed with a scheduled supply increase of 180,000 barrels per day. Current market sentiment suggests that OPEC+ is unlikely to rush into restoring production, reflecting cautiousness amid subdued global demand and concerns about a potential supply glut in 2024.
Market participants and traders widely anticipate that the cartel will maintain its wait-and-see approach to avoid worsening the fragile market balance. Such cautiousness could lend support to prices as the new year approaches. We believe OPEC+ is acutely aware of the risks associated with oversupplying the market and will likely act to stabilize prices rather than jeopardize them.
Looking ahead, fundamentals such as U.S. inventory levels, geopolitical developments, and OPEC+ decisions will remain key drivers of the crude oil market. These factors will shape the outlook as we move into the final weeks of 2024 and entering 2025.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter4 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter4 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset kan bara gå upp