Följ oss

Analys

SEB Jordbruksprodukter, 1 november 2012

Publicerat

den

SEB Veckobrev Jordbruksprodukter - Prognoser

På vetemarknaden hopar sig orosmolnen för Argentinas och Brasiliens skörd. Lokala estimat ligger på 1 mt efter sänkningar i veckan, mot 11.5 mt i USDA:s senaste prognos. Det torra vädret som fortsätter att behålla sitt grepp om USA:s och Kanadas odlingsområden, i Ryssland och i Kina, ökar oron för nästa års skörd. På grund av detta har priset för leverans november 2013 fortsatt att stiga över tekniska motståndsnivåer på Matif i Paris.

Tendens för jordbrukspriserSojabönorna och rapsen ser inte alls lika hausse-aktiga ut som vetet. Det är nu lite drygt en vecka kvar till nästa WASDE-rapport från USDA. Möjligen får vi se ytterligare en uppjustering i den amerikanska sojaskörden, i spåren av förbättrat väder. Vädret i Brasilien har varit bra, men sådden går inte framåt mycket snabbare än normalt, trots att lantbrukarna har sålt skörden redan i mycket större utsträckning än vanligt. Kinas senaste importsiffror var förvånande låga. Möjligen finns frågetecken också om efterfrågan. Det var länge sedan efterfrågan spelade en roll. Vi har ju vant oss vid en efterfrågan vid eller nära maximum de senaste åren.

Odlingsväder

Det torra vädret fortsätter i de centrala delarna av USA, trots stormen Sandy vid östkusten. Väderleksprognosen för South Plains innehåller ingen nederbörd de kommande två veckorna. I Kanada finns även en viss oro nu för att det torra vädret ska påverka vårsådden. Detta gäller även den norra delen av prärien i USA. Kinas veteodlingsområden i norra delen av landet fortsätter att vara torra. Nederbörden i Europa ser ut att bli normal i den senaste väderleksrapporten. Vi har noterat att NOAA förutspår att den Nordatlantiska Oscillationen (NAO) kommer att gå in i sin negativa fas. Detta innebär att sjok av kall och torr ishavsluft drar in norrifrån och blockerar den vanliga västliga vinden i norra Europa. En typisk sådan vinterdag/natt är stjärnklar, iskall och vindstilla. Ryssland missar nederbörden i Europa. Med ett El Niño borta ur leken ser Australien ut att få god nederbörd. Den kommer dock för sent i odlingssäsongen och kan snarare göra skada. Argentina och Brasilien har haft mycket varmt väder. Kraftiga skyfall väntas komma över i synnerhet veteodlingsområdena i Argentina och södra Brasilien, vilket gör att man kan vänta sig försämrad kvalitet.

SOI har hållit sig inom neutrala värden under den senaste veckan och ligger nu på +2.2.

SOI håller sig inom neutrala värden

Vete

Nedan ser vi kursdiagrammet för marskontraktet på Matif. I denna har kursen brutit över en av de två viktiga motståndsnivåerna.

Kursdiagrammet för marskontraktet på Matif

Ser vi till kontraktet med leverans efter nästa års skörd, november 2013-kontraktet, har det brutit över alla nivåer och passerade till och med 240 euro igår onsdag. Med den information vi hade förra veckan såg 240 ut som målkursen för uppgången. Nu har vi en konsolideringsnivå strax under 240. I och med att priset bröt upp från den, bör priset kunna gå upp till 245 euro per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisutveckling på kvarnvete - CAX3 Comdty

Nedan ser vi Chicagovetet för marsleverans. Marknaden befinner sig fortfarande i samma konsolideringsfas som den gjort sedan juli månad.

Chicagovete för marsleverans - Diagram

International Grains Council (IGC) fortsätter att justera ned sin prognos för den globala spannmålsproduktionen och i sin senaste rapport gör de bedömningen att produktionen kommer att minska med ytterligare 6 mt för säsongen 2012/13 till 1 761 mt. Den globala konsumtionen beräknas också falla, vilket är första gången på 14 år, samtidigt som nedjusteringen av produktionen också innebär en ytterligare minskning av utgående lager med 4 mt till 328 mt vid säsongens slut. För de största exportländerna (Argentina, Australien, Kanada, EU, Kazakstan, Ryssland, Ukraina och USA) noterades en minskning med 3 mt till 96 mt.

Världsestimat

Världsestimat för sojabönor

Den globala produktionen av vete justeras ned från 657 mt till 655 mt som en följd av lägre avkastning i EU och Kazakstan, liksom försämrade utsikter för grödan i Argentina och Australien. För majs, justeras den globala produktionen ned med 3 mt till 830 mt, vilket är långt under USDA’s senaste prognos på 839.02 mt, pga att utsikterna för produktionen på det norra halvklotet mestadels har försämrats. IGC är dock positiva till produktionen av sojabönor och höjer där sin prognos för den globala produktionen med 8 mt till 264 mt, men säger samtidigt att prognosen bygger på gynnsamt väder för de viktiga sydamerikanska grödorna.

Egyptens GASC är återigen aktiva i marknaden och har köpt ytterligare 300,000 ton vete för leverans 21-31 december med fördelning enligt nedan:

(60 000 ton rumänskt vete från Ameropa för 355.88 usd/ton – 120 000 ton ryskt vete från Glencore för 356.50 usd/ton – 60 000 ton franskt vete från Bunge för 353.61 usd/ton – 60 000 ton franskt vete från Glencore för 353.61 usd/ton)

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sydkoreanska Daehan Flour Mills Co Ltd har köpt 64,800 ton vete från Australien och USA med leverans i februari-mars 2013.

Vetetabell

 

I Ukraina fortsätter de inhemska vete priserna att stiga på grund av starkt efterfrågan från exportörer. Per den 25 oktober var spannmålsskörden avklarad till 92 procent (40.76 mt) med en genomsnittlig avkastning på 2.98 ton/hektar, en minskning med 14 procent.

Ukrainas export av vete under oktober har intensifierats inför det befarade exportstoppet i mitten av november. Under perioden 1-25 oktober steg exporten till 1.4 mt, en ökning från 1.3 mt under hela september. Per den 25 oktober så hade Ukraina exporterat 8.08 mt spannmål, varav 3.99 mt vete.

Ryssland kommer att utöka försäljningen från statliga interventionslager till samtliga regioner och samtidigt öka försäljningsmängden från 110 000 ton till 130 000 ton per vecka. Trots försäljningarna så fortsatte de inhemska priserna på ryskt vete att stiga under förra veckan. Priserna på ryskt vete för export steg med ca 40 procent mellan juni och september, men har fallit tillbaka sedan börjar på oktober och nu nått en mer konkurrenskraftig nivå. Per den 26 oktober var skörden av vete till 99 procent klar och uppgick till 39.6 mt, vilket motsvarar en minskning med ca 33 procent, och avkastningen sjönk till 1.85 ton per hektar från 2.38 ton per hektar året innan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sådden av vete i Ryssland går också framåt med 92 procent avklarad, men det torra vädret fortsätter att orsaka problem i den södra regionen.

Vete i södra Ryssland

Argentinas lantbrukare har påbörjat skörden av höstvete, vilken nu är avklarad till endast 4 procent som en följd av kraftig nederbörd som kan komma att påverka både avkastning och kvalité i år. Regnfallen har orsakat översvämningar i många områden och ökat risken för sjukdomar hos grödorna, men förhållandena är dock goda i de viktiga veteproducerande områdena i södra och sydöstra delarna av Buenos Aires-provinsen enligt Buenos Aires Grain Exchange, vars prognos för landets vete produktion kvarstår vid 10.12 mt vilket är en minskning från förra årets estimerade skörd på 13.2 mt, och lägre än USDA’s estimat på 11.5 mt. Statliga export restriktioner för vete har drivit ned priserna och lett till att många lantbrukare väljer att odla andra grödor istället, främst majs.

Rosario Grain Exchange i Argentina följde BAGE:s prognossänkning häromdagen till 10 mt (USDA hade senast 11.5 mt). Den nederbörd som väntas i prognosfönstret 10-14 dagar innebär att kvaliteten och kanske storleken på skörden blir lägre.

Prognoser för Argentinas veteproduktion 2012/13 i miljoner hektar eller miljoner ton:

B.A. Grain Exch  10.1 mt
Rosario Grain Exch  3.6 ha
USDA  11.5 mt
Ag Ministry  11.5 mt

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I Australien pågår också skörden av vete, men avkastningen sägs vara ganska så mager. De flesta analysfirmor estimerar landets veteproduktion i intervallet 19-21 mt, jämfört med förra årets 29.5 mt. Informa estimerar produktionen till 21.2 mt, vilket är en nedjustering från den tidigare prognosen på 23.5 mt.

Det rapporteras att Irans statliga GTC (Government Trading Corporation) har köpt minst 50,000 ton tyskt vete för november/december leverans. En dålig skörd har drivit upp landets behov av import av vete, och under de senaste tio månaderna har Indien och Iran utbytt officiella delegationer för export av indiskt vete men så här långt har man haft svårt att nå en överenskommelse, framförallt pga av kvalitetsproblem. Det sägs dock att Iran nu tillfälligt har gått med på att köpa 200,000 ton. Indiens förslag om att ingå ett långsiktigt avtal med Iran om att exportera 1-2 mt per år under minst tre år ligger ännu så länge på is, dels pga kvalitetsproblem men också eftersom Iran insisterar på ett schablonbelopp, medan Indien vill att priset ska kopplas till internationella index-baserade terminer.

Indien ser också sin chans att fylla gapet efter ett eventuellt införande av Ukrainas exportförbud av vete. Globala vete priser har stigit med 10-15 usd/ton under den senaste medan de indiska vetepriserna ligger 10-15 usd/ton lägre än CBOT. Överbelastningen i indiska hamnar förväntas dock begränsa kapaciteten i viss utsträckning då det kan ta allt från 15 till 60 dagar bara för att lasta ett fartyg i de olika hamnarna.

Maltkorn

November 2013-kontraktet har tagit rygg på vetet och ligger nu på 258.50 euro per ton.

Maltkorn november 2013-kontraktet

Potatis

Potatispriset har fortsatt att stiga och noterade igår onsdag 31.40 euro per deciton. Det betyder att priset för årets skörd mer än fördubblats sedan början på augusti.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Potatispriset har fortsatt att stiga

Majs

Majspriset (mars 2012) rekylerade uppåt i oktober. Igår steg priset ganska kraftigt, men detta ändrar inte den tekniska bilden, som ser ganska svag ut.

Majspriset (mars 2012) rekylerade uppåt i oktober

Sådden av majs i Argentina är avklarad till 36.8 procent, jämfört med 55 procent vid denna tid förra året, som en följd av de kraftiga regnfall som har drabbat landet. Trots detta är prognoserna för landets majs grödor goda. Argentina är världens näst största exportör av majs efter USA, och det blöta vädret i kombination med ökad areal och ökad användning av gödningsmedel förväntas ge en rekord produktion under 2012/13 på 28-30 mt, vilket skulle överstiga det tidigare rekordet på 24 mt under 2010/11. Detta är alltså negativ information för majspriset.

Majs i Argentina

Prognoser för Argentinas majs produktion 2012/13 i miljoner hektar eller miljoner ton:

B.A. Grain Exch  3.4 ha
Rosario Grain Exch  4 ha
USDA  28 mt
Ag Ministry  4.97 ha

Analysfirman UkrAgroConsult justerar ned sin prognos för Ukrainas majs produktion med 1 procent som en följd av lägre avkastning efter att mer än hälften av landets majs grödor nu är skördade. Prognosen justerades ned till 18.8 mt från 19.0 mt, och detta är den andra nedjusteringen från analysfirman denna månad. Exporten av majs förväntas uppgå till 12 mt den här säsongen, vilket är en halv miljon ton mindre än USDA’s prognos och 25 procent lägre än föregående år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sojabönor

Januarikontraktet på sojabönor har påtagliga svårigheter att stiga i pris. Möjligen handlar de senaste två veckornas avbrutna prisfall om en konsolidering inför ytterligare prisfall. Det återstår att se, om priset faller under 1485 cent / bushel. Om priset faller under den nivån signaleras ytterligare prisfallspotential.

Om priset faller under den nivån signaleras ytterligare prisfallspotential

Argentinas sådd av sojabönor drar nu igång efter att den senaste tidens kraftiga regn har försenat starten. Trots detta förväntas en rekordskörd. Per den 25 oktober så var endast 2 procent av sådden avklarad för den rekordhöga arealen på 19.7 miljoner hektar avsatt för sojabönor, vilket är att jämföra med förra årets 4.2 procent vid denna tid. Sådden förväntas fortsätta i långsam takt då många låglänta områden är översvämmade och mer regn väntas i en del områden.

Sojabönor - 7-day precipitation analysis

Prognoser för Argentinas produktion av sojabönor 2012/13 i miljoner hektar eller miljoner ton:

B.A. Cereals Exch  19.7HA
Rosario Grain Exch  —
USDA  55MT
Ag Ministry  —

Den brasilianska regeringen förutspår att landet kommer att producera 80-82.8 mt sojabönor 2012/13, vilket skulle överträffa den amerikanska produktionen på 77.7 mt. USDA estimerar Brasiliens produktion till 81 mt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Safras e Mercado säger att sådden är avklarad till 28 procent, vilket är en nedgång från 41 procent vid denna tid för ett år sedan, men fortfarande över genomsnittet på 24 procent. Kinas import av sojabönor förväntas stiga med 9.3 procent till rekordhöga 57.5 mt, som ett resultat av krympande inhemsk produktion och stigande efterfrågan. Arealen för sojabönor har minskat med ca 14 procent sedan förra året, vilket är en neråtgående trend för femte året i rad, och den totala produktionen av sojabönor väntas sannolikt att sjunka till ett tre-års-lägsta på 9.8 mt. Avkastningen per hektar förväntas också minska på grund av sommarens torka. Den senaste importstatistiken var dock oväntat svag. Den lägre ekonomiska aktiviteten i Kina kanske spelar in.

Raps

Rapspriset (februari 2013) föll tidigare i veckan genom stödlinjen, vilket signalerade ”sälj”. Igår, onsdag, steg dock priset upp till stödlinjen igen, vilket gör bilden något mer svårtolkad rent tekniskt. Om man ska gissa på något, är det nog ändå att priset ska falla. Om priset faller under 470, kan man sälja ännu mer.

Rapspriset (februari 2013) föll tidigare i veckan

Gris

Grispriset som fann stöd på 70 cent har nu stigit upp till tidigare toppnivåer från i somras. De som legat köpta lean hogs bör nog ta hem vinster på den här nivån och avvakta vad som händer härnäst.

Gris - Dags att ta hem vinsterna

Mjölk

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa noteras på 2650, vilket är ett steg ner från 2725 euro per ton, som priset legat på (nästan) hela oktober.

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa

Nedan ser vi priset på smör, som sedan förra veckan sjunkit i pris från 3263 till 3238 euro per ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priset på smör har sjunkigt

På den amerikanska börsen CME i Chicago har priset på Klass 3 mjölk rört sig ner från 20.30 till 20.15 cent per pund. Prisutvecklingen fortsätter alltså att tappa kraft. Styrkan i marknaden skulle kunna fortsätta och försvagas och senare leda till prisfall. Priset ligger just nu precis på stödlinjen. Ett brott nedåt skulle signalera förestående kursfall.

Priset på Klass 3-mjölk i Chicago på CME

Socker

Priset på socker (mars 2013) befinner sig i en stark baissemarknad. Priset testar nu nya årslägsta och det mesta tyder på att den negativa trenden kommer att fortsätta.

Negativ trend för sockerpriset

EURSEK

EURSEK gick upp till 8.70 och vände sedan ner. I nedgången bröts stödlinjen (trendlinjen) uppåt. Priset har också nått upp till nivån på 8.70, där det finns mycket motstånd. Det mesta talar för att euron kommer att falla mot kronan den kommande veckan.

Valutadiagram för EUR SEK

USDSEK

Dollarn befinner sig på en kursnivå med gott om stöd, historiskt. Dollarn har etablerat vad som skulle kunna vara en botten, varifrån försök till uppgång kan ske. Ett sådant försök är vad vi ser nu. Försöket kan gå upp mot 6.80, där ett motstånd finns. Bryts det, får vi en köpsignal för stigande trend.

USD SEK-valutadiagram

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Brent crude inching higher on optimism that US inflationary pressures are fading

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude price inching higher on optimistic that US inflationary pressures are fading. Brent crude closed up 1.1 USD/b ydy to a close of USD 86.39/b which was the highest close since the end of April. This morning it is trading up another half percent to USD 86.9/b along with comparable gains in industrial metals and Asian equities. At 14:30 CET the US will publish its preferred inflation gauge, the PCE figure. Recent data showed softer US personal spending in Q1. Expectations are now high that the PCE inflation number for May will show fading inflationary pressures in the US economy thus lifting the probability for rate cuts later this year which of course is positive for the economy and markets in general and thus positive for oil demand and oil prices. Hopes are high for sure.

Brent crude is trading at the highest since the end of April

Brent crude is trading at the highest since the end of April
Source: Blbrg

The rally in Brent crude since early June is counter to rising US oil inventories and as such a bit puzzling to the market.

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

Actual US crude oil production data for April will be published later today. Zero growth in April is likely. Later today the US EIA will publish actual production data for US crude and liquids production for April. Estimates based on US DPR and DUC data indicates that there will indeed be zero growth in US crude oil production MoM in April. This will likely driving home the message that there is no growth in US crude oil production despite a Brent crude oil price of USD 83/b over the past 12 mths. The extension of this is of course rising expectations that there will be no growth in US crude oil production for the coming 12 months either as long as Brent crude hoovers around USD 85/b.

US production breaking a pattern since Jan 2014. No growth at USD 83/b. What stands out when graphing crude oil prices versus growth/decline in US crude oil production is that since January 2014 we have not seen a single month that US crude oil production is steady state or declining when the Brent crude oil price has been averaging USD 70.5/b or higher.

US Senate looking into the possibility that US shale oil producers are now colluding by holding back on investments, thus helping to keep prices leveled around USD 85/b.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Scatter plot of data starting Jan 2014. Large red dot is if there is no change in US crude oil production from March to April. Orange dots are data since Jan 2023. The dot with ”-1.3%” is the March data point. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Data starting Jan 2014. The last data point is if there is no change in US crude oil production from March to April.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA
Fortsätt läsa

Analys

Price forecast update: Weaker green forces in the EU Parliament implies softer EUA prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

We reduce our forecast for EUA prices to 2030 by 10% to reflect the weakened green political agenda in the EU Parliament following the election for the Parliament on 6-9 June. The upcoming election in France on 7 July is an additional risk to the political stability of EU and thus in part also to the solidity of the blocks green agenda. Environmental targets for 2035 and 2040 are most at risk of being weakened on the margin. EUA prices for the coming years to 2030 relate to post-2030 EUA prices through the bankability mechanism. Lower post-2030 climate ambitions and lower post-2030 EUA prices thus have a bearish impact on EUA prices running up to 2030. Actual softening of post-2030 climate ambitions by the EU Parliament have yet to materialize. But when/if they do, a more specific analysis for the consequences for prices can be carried out.

EUA prices broke with its relationship with nat gas prices following the EU Parliament election. The EUA price has dutifully followed the TTF nat gas price higher since they both bottomed out on 23 Feb this year. The EUA front-month price bottomed out with a closing price of EUR 50.63/ton on 23 Feb. It then reached a recent peak of EUR 74.66/ton on 21 May as nat gas prices spiked. Strong relationship between EUA prices and nat gas prices all the way. Then came the EU Parliament election on 6-9 June. Since then the EUA price and TTF nat gas prices have started to depart. Bullish nat gas prices are no longer a simple predictor for bullish EUA prices.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data

The EU Parliament election on 6-9 June was a big backlash for the Greens. The Greens experienced an euphoric victory in the 2019 election when they moved from 52 seats to 74 seats in the Parliament. Since then we have had an energy crisis with astronomic power and nat gas prices, rampant inflation and angry consumers being hurt by it all. In the recent election the Greens in the EU Parliament fell back to 53 seats. Close to where they were before 2019.

While green politics and CO2 prices may have gotten a lot of blame for the pain from energy prices over the latest 2-3 years, the explosion in nat gas prices are largely to blame. But German green policies to replace gas and oil heaters with heat pumps and new environmental regulations for EU farmers are also to blame for the recent pullback in green seats in the Parliament.

Green deal is still alive, but it may not be fully kicking any more. Existing Green laws may be hard to undo, but targets for 2035 and 2040 will be decided upon over the coming five years and will likely be weakened.

At heart the EU ETS system is a political system. As such the EUA price is a politically set price. It rests on the political consensus for environmental priorities on aggregate in EU.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The changes to the EU Parliament will likely weaken post-2030 environmental targets. The changes to the EU Parliament may not change the supply/demand balance for EUAs from now to 2030. But it will likely weaken post-2030 environmental targets and and thus projected EU ETS balances and EUA prices post-2030. And through the bankability mechanism this will necessarily impact EUA prices for the years from now to 2030.

Weaker post-2030 ambitions, targets and prices implies weaker EUA prices to 2030. EUA prices are ”bankable”. You can buy them today and hold on to them and sell them in 2030 or 2035. The value of an EUA today fundamentally rests on expected EUA prices for 2030/35. These again depends on EU green policies for the post 2030 period. Much of these policies will be ironed out and decided over the coming five years. 

Weakening of post-2030 targets have yet to materialize. But just talking about it is a cold shower for EUAs. These likely coming weakenings in post-2030 environmental targets and how they will impact EUA prices post 2030 and thus EUA prices from now to 2030 are hard to quantify. But what is clear to say is that when politicians shift their priorities away from the environment and reduce their ambitions for environmental targets post-2030 it’s like a cold shower for EUA prices already today.

On top of this we now also have snap elections in the UK on 4 July and in France on 7 July with the latter having the potential to ”trigger the next euro crisis” according to Gideon Rachman in a recent article in FT.

What’s to be considered a fair outlook for EUA prices for the coming five years in this new political landscape with fundamentally changed political priorities remains to be settled. But that EUA price outlooks will be lowered versus previous forecasts is almost certain.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

We reduce our EUA price forecast to 2030 by 10% to reflect the new political realities. To start with we reduce our EUA price outlook by 10% from 2025 to 2030 to reflect the weakened Green agenda in the EU parliament.

SEB’s EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh

SEB's EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh
Source: SEB graph and highlights and forecast, BNEF data and forecasts
Fortsätt läsa

Analys

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US crude oil production has been booming for more than a decade. Interrupted by two setbacks in response to sharp price declines. The US boom has created large waves in the global oil market and made life very difficult for OPEC(+). Brent crude has not traded below USD 70/b since Dec-2021 and over the past year, it has averaged USD 84/b. US shale oil production would typically boom with such a price level historically. However, there has been zero growth in US crude oil production from Sep-2023 to Mar-2024. This may be partially due to a cold US winter, but something fundamentally seems to have changed. We recently visited a range of US E&P and oil services companies in Houston. The general view was that there would be zero growth in US crude oil production YoY to May 2025. If so and if it also is a general shift to sideways US crude oil production beyond that point, it will be a tremendous shift for the global oil market. It will massively improve the position of OPEC+. It will also sharply change our perception of the forever booming US shale oil supply. But ”the proof is in the pudding” and that is data. More specifically the US monthly, controlled oil production data is to be published on Friday 28 June.

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June. The US EIA will then publish its monthly revised and controlled oil production data for April. Following years of booming growth, the US crude oil production has now gone sideways from September 2023 to March 2024. Is this a temporary blip in the growth curve due to a hard and cold US winter or is it the early signs of a huge, fundamental shift where US crude oil production moves from a decade of booming growth to flat-lining horizontal production?

We recently visited a range of E&P and oil services companies in Houston. The general view there was that US crude oil production will be no higher in May 2025 than it is in May 2024. I.e. zero growth.

It may sound undramatic, but if it plays out it is a huge change for the global oil market. It will significantly strengthen the position of OPEC+ and its ability to steer the oil price to a suitable level of its choosing.

The data point on Friday will tell us more about whether the companies we met are correct in their assessment of non-growth in the coming 12 months or whether production growth will accelerate yet again following a slowdown during winter.

The US releases weekly estimates for its crude oil production but these are rough, temporary estimates. The market was fooled by these weekly numbers last year when the weekly numbers pointed to a steady production of around 12.2 m b/d from March to July while actual monthly data, with a substantial lag in publishing, showed that production was rising strongly.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The real data are the monthly, controlled data. These data will be the ”proof of the pudding” of whether US shale oil production now is about to shift from a decade of booming growth to instead flat-line sideways or whether it will drift gradually higher as projected by the US EIA in its latest Short-Term Energy Outlook.

US crude oil production given by weekly data and monthly data. Note that the monthly, controlled data comes with a significant lag. The market was thus navigating along the weekly data which showed ”sideways at 12.2 m b/d” for a significant period last year until actual data showed otherwise with a time-lag.

US crude oil production given by weekly data and monthly data.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, EIA data

If we add in Natural Gas Liquids and zoom out to include history back to 2001 we see an almost uninterrupted boom in supply since Sep 2011 with a few setbacks. At first glance, this graph gives little support to a belief that US crude oil production now suddenly will go sideways. Simple extrapolation of the graph indicates growth, growth, growth.

US crude and liquids production has boomed since September 2011

US crude and liquids production has boomed since September 2011
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

However. The latest actual data point for US crude oil production is for March with a reading of 13.18 m b/d. What stands out is that production then was still below the September level of 13.25 m b/d.

The world has gotten used to forever growing US crude oil production due to the US shale oil revolution, with shorter periods of sharp production declines as a result of sharp price declines.

But the Brent crude oil price hasn’t collapsed. Instead, it is trading solidly in the range of USD 70-80-90/b. The front-month Brent crude oil contract hasn’t closed below USD 70/b since December 2021.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Experiences from the last 15 years would imply wild production growth and activity in US shale oil production at current crude oil prices. But US crude oil production has now basically gone sideways to lower from September to March.

The big, big question is thus: Are we now witnessing the early innings of a big change in US shale oil production where we shift from booming growth to flat-lining of production?

If we zoom in we can see that US liquids production has flat-lined since September 2023. Is the flat-lining from Sep to Mar due to the cold winter so that we’ll see a revival into spring and summer or are we witnessing the early signs of a huge change in the global oil market where US crude oil production goes from booming growth to flat-line production.

US liquids production has flat-lined since September 2023.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

The message from Houston was that there will be no growth in US crude oil production until May 2025. SEB recently visited oil and gas producers and services providers in Houston to take the pulse of the oil and gas business. Especially so the US shale oil and shale gas business. What we found was an unusually homogeneous view among the companies we met concerning both the state of the situation and the outlook. The sentiment was kind of peculiar. Everybody was making money and was kind of happy about that, but there was no enthusiasm as the growth and boom years were gone. The unanimous view was that US crude oil production would be no higher one year from now than it is today. I.e. flat-lining from here.

The arguments for flat-lining of US crude oil production here onward were many.

1) The shale oil business has ”grown up” and matured with a focus on profits rather than growth for the sake of growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

2) Bankruptcies and M&As have consolidated the shale oil companies into larger, fewer public companies now accounting for up to 75% of total production. Investors in these companies have little interest/appetite for growth after having burned their fingers during a decade and a half of capital destruction. These investors may also be skeptical of the longevity of the US shale oil business. Better to fully utilize the current shale oil infrastructure steadily over the coming years and return profits to shareholders than to invest in yet more infrastructure capacity and growth.

3) The remaining 25% of shale oil producers which are in private hands have limited scope for growth as they lack pipeline capacity for bringing more crude oil from field to market. Associated nat gas production is also a problem/bottleneck as flaring is forbidden in many places and pipes to transport nat gas from field to market are limited.

4) The low-hanging fruits of volume productivity have been harvested. Drilling and fracking are now mostly running 24/7 and most new wells today are all ”long wells” of around 3 miles. So hard to shave off yet another day in terms of ”drilling yet faster” and the length of the wells has increasingly reached their natural optimal length.

5) The average ”rock quality” of wells drilled in the US in 2024 will be of slightly lower quality than in 2023 and 2025 will be slightly lower quality than 2024. That is not to say that the US, or more specifically the Permian basin, is quickly running out of shale oil resources. But this will be a slight headwind. There is also an increasing insight into the fact that US shale oil resources are indeed finite and that it is now time to harvest values over the coming 5-10 years. One company we met in Houston argued that US shale oil production would now move sideways for 6-7 years and then overall production decline would set in.

The US shale oil revolution can be divided into three main phases. Each phase is probably equally revolutionary as the other in terms of impact on the global oil market.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

1) The boom phase. It started after 2008 but didn’t accelerate in force before the ”Arab Spring” erupted and drove the oil price to USD 110/b from 2011 to 2014. It was talked down time and time again, but it continued to boom and re-boom to the point that today it is almost impossible to envision that it won’t just continue to boom or at least grow forever.

2) The plateau phase. The low-hanging fruits of productivity growth have been harvested. The highest quality resources have been utilized. The halfway point of resources has been extracted. Consolidation, normalization, and maturity of the business has been reached. Production goes sideways.

3) The decline phase. Eventually, the resources will have been extracted to the point that production unavoidably starts to decline.

Moving from phase one to phase two may be almost as shocking for the oil market as the experience of phase 1. The discussions we had with oil producers and services companies in Houston may indicate that we may now be moving from phase one to phase two. That there will be zero shale oil production growth YoY in 2025 and that production then may go sideways for 6-7 years before phase three sets in.

US EIA June STEO report with EIA’s projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
US EIA June STEO report with EIA's projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.
Source: SEB graph and calculations, US EIA data

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth. 

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

But if there instead is zero growth in US crude oil production in 2025 and the US liquids production only grows by 0.25 m b/d YoY due to NGLs and biofuels, then suddenly there is room for OPEC+ to put some of its current production cuts back into the market. Thus growth/no-growth in US shale oil production will be of huge importance for OPEC+ in 2025. If there is no growth in US shale oil then  OPEC+ will have a much better position to control the oil price to where it wants it.

US crude production
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US crude oil production and drilling rig count

US crude oil production and drilling rig count
Source: SEB graph, Blbrg data, EIA data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära