Följ oss

Nyheter

Rio Tinto får svenska aktier att falla

Publicerat

den

Rio Tinto drar ner på investeringar

Rio Tinto meddelade det senaste dygnet att de drar ner på sina investeringar, de så kallade Capex-kostnaderna. Det fick effekt på de svenska aktierna Sandvik och Atlas Copco, företag som har gruvsektorn som kunder. Det är dock ingen ny trend. Även den andra globala jätten Vale har dragit ner på investeringstakten. Vilket även har kunnat ses hos andra stora aktörer.

Rio Tinto drar ner på sina investeringar i järnmalmsprojekt. Dessutom säljer företaget tillgångar inom koppar och aluminium. Rio Tinto blir ett gruvbolag med tydligare fokus på järnmalm.

Det är dock inte en förväntad krasch i järnmalmspriset som ligger till grund, även om igen förväntar sig priser vi såg på toppen av råvaruboomen. Det är i stället krav från aktieägare på utdelning. Samt en allmän trend bland de stora gruvbolagen att dra ner på belåningsgraden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Priset på järnmalm förväntas falla över tid, men det senaste året har många prognoser ändå skruvats upp, de förväntade enorma fallet ser ut att utebli. Och när nu de flesta stora järnmalmsproducenterna drar ner på sina investeringar så borde det rimligtvis förbättra utsikterna för järnmalmspriset.

Nedan är två inslag om Rio Tinto-nyheten. Först Financial Times Lex som analyserar vad det betyder, och sedan EFN som har lite fokus på de svenska företagen också.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Tufft för gruvindustrin

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära