Connect with us

Nyheter

Rio Tinto får svenska aktier att falla

Published

on

Rio Tinto drar ner på investeringar

Rio Tinto meddelade det senaste dygnet att de drar ner på sina investeringar, de så kallade Capex-kostnaderna. Det fick effekt på de svenska aktierna Sandvik och Atlas Copco, företag som har gruvsektorn som kunder. Det är dock ingen ny trend. Även den andra globala jätten Vale har dragit ner på investeringstakten. Vilket även har kunnat ses hos andra stora aktörer.

Rio Tinto drar ner på sina investeringar i järnmalmsprojekt. Dessutom säljer företaget tillgångar inom koppar och aluminium. Rio Tinto blir ett gruvbolag med tydligare fokus på järnmalm.

Det är dock inte en förväntad krasch i järnmalmspriset som ligger till grund, även om igen förväntar sig priser vi såg på toppen av råvaruboomen. Det är i stället krav från aktieägare på utdelning. Samt en allmän trend bland de stora gruvbolagen att dra ner på belåningsgraden.

Priset på järnmalm förväntas falla över tid, men det senaste året har många prognoser ändå skruvats upp, de förväntade enorma fallet ser ut att utebli. Och när nu de flesta stora järnmalmsproducenterna drar ner på sina investeringar så borde det rimligtvis förbättra utsikterna för järnmalmspriset.

Nedan är två inslag om Rio Tinto-nyheten. Först Financial Times Lex som analyserar vad det betyder, och sedan EFN som har lite fokus på de svenska företagen också.

Tufft för gruvindustrin