Nyheter
Plus500 börsnoteras i London

Den internationella CFD-mäklaren Plus500 blir börsnoterad på AIM-marknaden i London under nästa vecka. Plus500 har genomfört en övertecknad nyemission på 75 miljoner USD som ger företaget en värdering på 200 miljoner USD.
Plus500 erbjuder handel på över 1700 finansiella instrument, så som aktier, index, valuta, ETFer och råvaror. Det gör det enkelt för kunderna att investera i marknadens alla instrument från ett och samma konto, och det är lika enkelt att spekulera i stigande som fallande priser.
Just möjligheten att kunna ta en position i fallande priser lika enkelt som stigande är en av fördelarna med instrument som CFDer. Det är ofta när vi ser breda prisfall på marknader som intresset för denna typ av instrument ökar. Det har kunnat observeras tidigare när vi sett breda prisfall på aktiemarknaden, där de som tidigare köpte underliggande direkt och spekulerade i uppgång vänder sig till andra instrument för att kunna dra nytta av fallande priser.
Trenden från aktiemarknaden kommer till råvaror
Här på Råvarumarknaden.se pratar vi ofta med flera läsare som handlar aktivt i priset på olja, naturgas, guld, silver, kaffe och frusen koncentrerad apelsinjuice. Det handlar om både kortsiktig trading och mer långsiktiga positioner. Det som dock är nytt för oss är att flera läsare som bygger upp långsiktiga innehav av fysiskt guld och silver tog tillfället i akt att ta position i fallande guld- och silverpriser via finansiella instrument när momentum för ädelmetallerna vände nedåt tidigare i år. Vilket gav fina vinster, som flera av dem vi pratat med sedan har använt för att köpa ytterligare guld- och silvertackor. Vi har alltså kunnat se en liknande utveckling för råvaror som tidigare observerats för aktier.
Se vår Handla med råvaror-guide för olika alternativ att köpa och sälja råvaror via, både i fysisk och finansiell form. Där finns även Plus500 som erbjuder handel i olja, guld, naturgas, silver, kaffe, koppar, socker, eldningsolja, palladium, bomull, platina, majs och sojabönor.
Nyheter
Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.
Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.
Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.
Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.
Nyheter
Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce.
Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.
ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.
Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.
Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.
Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.
Nyheter
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.
Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.
Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.
-
Nyheter4 veckor ago
Oljepriset ser ut att vända uppåt i mars-april
-
Nyheter5 dagar ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter4 veckor ago
Ryssland har stoppat oljeleveranserna till Polen via Druzhba-ledningen
-
Nyheter4 veckor ago
Priset på naturgas i USA nere på 2 USD
-
Nyheter4 dagar ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter2 dagar ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter3 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter3 veckor ago
USA inför en enorm tull på rysk aluminium