OPEC konstaterar sitt taskiga läge med nya prognoser

OPEC 2014 World Oil OutlookOPEC har idag uppdaterat sina prognoser för efterfrågan på deras medlemsländers olja och det ser inte ljust ut. De har nu sänkt alla prognoser till och med år 2035, det är bara år 2015 som efterfrågan förväntas vara något högre än tidigare prognos. För 2017 kan efterfrågan bli den lägsta på 17 år. Detta är inte obetydligt då de tillhandahåller 40 % av världens olja.

USAs stora produktionsökning under de senaste åren skakar om världens oljemarknad. De flesta OPEC-länder är dessutom desperat beroende av sina oljeintäkter, så ingen av dem vill dra ner på sin produktion för att få upp priset. Tidigare har de flesta OPEC-medlemmarna fuskat och Saudiarabien har bitit i det sura äpplet och dragit ner sin produktion för alla producenters bästa. Men de har tröttnat och nu är de i stället först ut med att sänka priserna för att inte tappa försäljningsvolym.

Det positiva? De lägre oljepriserna är en gigantisk global ekonomisk stimulans i en tid då väldigt många länders ekonomier runt om i världen står och stampar.

Ladda hem OPEC World Oil Outlook 2014 (pdf)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top