Följ oss

Nyheter

Kraftigt prisfall på järnmalm förväntas

Publicerat

den

Järnmalm lastas efter produktion

Deutsche Bank i London skriver i en färsk analys att priset på järnmalm sannolikt kommer att falla 24 % till slutet av året.

Det senaste priset på järnmalm vid Tianjin i Kina, det globala benchmark-priset, är 150,60 USD per ton enligt The Steel Index. Detta pris förväntar sig Deutsche Bank kommer att falla till 115 USD i december 2013.

Järnmalmpriset har haft en turbulent resa. Priset föll kraftig under hösten förra året och nådde sitt treårslägsta den 5 september. Från denna nivå har priset sedan stigit med 74 %.

Järnmalm lastas efter produktionDet förväntade prisfallet beror på ett flertal faktorer. Utbudet av järnmalm har de senaste månaderna varit lägre, men förväntas åter öka. Priset har under de senaste månaderna även drivits upp av Kinas tillväxtaktiviteter, förväntningar på lageruppbyggnad hos stålverken, säsongseffekter och utbud av sjöburen järnmalm, faktorer som alla förväntas att avta.

Deutsche Bank förväntar sig att spotpriset toppar under andra kvartalet och sedan inleder resan ner mot 115 USD. Priset på järnmalm via swap-kontrakt är just nu 142,75 USD för mars, 135,50 USD för april och 132 USD för andra kvartalet.

Deutsche Bank uppskattar att kostnaden för att producera ett ton järnmalm i Kina är 110 USD. I takt med att Kinas efterfrågan minskar så innebär det att priset för sjöburen järnmalm faller till den nivån.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För världens järnmalmsproducenter kan det dock vara Deutsche Banks långsiktiga prognos som är mer oroande. Mängden stålskrot som återvinns förväntas nämligen öka, och driva ner priset på sjöburen järnmalm till 80 USD år 2018.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. Thore hallberg

  6 mars, 2013 vid 19:35

  Northland here i come, och som ren bonus börjar dollarkursen närma sig 6kr

  Det kommer att bli jobbigt att jaga stålar till ludvikagruvorna framöver

  • Ålänningen

   14 april, 2013 vid 02:26

   Det är som att Northland möter en perfekt storm.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära