Connect with us

Nyheter

Kraftigt prisfall på järnmalm förväntas

Published

on

Järnmalm lastas efter produktion

Deutsche Bank i London skriver i en färsk analys att priset på järnmalm sannolikt kommer att falla 24 % till slutet av året.

Det senaste priset på järnmalm vid Tianjin i Kina, det globala benchmark-priset, är 150,60 USD per ton enligt The Steel Index. Detta pris förväntar sig Deutsche Bank kommer att falla till 115 USD i december 2013.

Järnmalmpriset har haft en turbulent resa. Priset föll kraftig under hösten förra året och nådde sitt treårslägsta den 5 september. Från denna nivå har priset sedan stigit med 74 %.

Järnmalm lastas efter produktionDet förväntade prisfallet beror på ett flertal faktorer. Utbudet av järnmalm har de senaste månaderna varit lägre, men förväntas åter öka. Priset har under de senaste månaderna även drivits upp av Kinas tillväxtaktiviteter, förväntningar på lageruppbyggnad hos stålverken, säsongseffekter och utbud av sjöburen järnmalm, faktorer som alla förväntas att avta.

Deutsche Bank förväntar sig att spotpriset toppar under andra kvartalet och sedan inleder resan ner mot 115 USD. Priset på järnmalm via swap-kontrakt är just nu 142,75 USD för mars, 135,50 USD för april och 132 USD för andra kvartalet.

Deutsche Bank uppskattar att kostnaden för att producera ett ton järnmalm i Kina är 110 USD. I takt med att Kinas efterfrågan minskar så innebär det att priset för sjöburen järnmalm faller till den nivån.

För världens järnmalmsproducenter kan det dock vara Deutsche Banks långsiktiga prognos som är mer oroande. Mängden stålskrot som återvinns förväntas nämligen öka, och driva ner priset på sjöburen järnmalm till 80 USD år 2018.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Thore hallberg

  6 mars, 2013 at 19:35

  Northland here i come, och som ren bonus börjar dollarkursen närma sig 6kr

  Det kommer att bli jobbigt att jaga stålar till ludvikagruvorna framöver

  • Ålänningen

   14 april, 2013 at 02:26

   Det är som att Northland möter en perfekt storm.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *