Följ oss

Nyheter

Kommer oljepriset falla till 20 USD eller stiga till 70 USD per fat?

Publicerat

den

Ett rostigt oljefat

Ett rostigt oljefatGoldman Sachs säger att de ser ett pris på 20 USD per fat olja, och att det aktuella rallyt är ett lämpligt tillfälle att sälja på. Samtidigt säger UBS att deras analytiker bedömer att vi snart kommer att se oljan handlas till 70 USD per fat. Samtidigt ser fundamenta för oljepriset fortfarande negativt ut. Addera den ryska närvaron i Mellanöstern så tillkommer ännu fler orosmoment.

Makrofundamenten på den globala oljemarknaden har fortsatt att visa på ett överutbud och baisse, även om det har skett en markant förbättring under de senaste månaderna. Å andra sidan är den geopolitiska situationen i Mellanöstern värre än någonsin.

Fundamenta

Det låga oljepriset ser ut att ge effekt, efterfrågan ökar samtidigt som den inhemska oljeproduktionen i USA minskade med 0,01 miljoner fat per dag under september 2015, en minskning från 9,7 miljoner fat per dag 2014. Antalet borriggar i USA har nu nått den lägsta nivån på fem år, 605 stycken, samtidigt som den amerikanska efterfrågan på olja nådde en rekordnivå på nästan 20 miljoner fat per dag, en ökning med 3,5 procent jämfört med året innan. De låga bensinpriserna i USA ger ett fortsatt stöd för en ökad efterfrågan på olja.

Det låga antalet borriggar är en bekräftelse på en drastisk kapitalbudgetnedskärning hos de oljeproducerande företagen. Den kinesiska kraschlandningen som alla oroat sig för har däremot inte materialiserat sig alls. Den kinesiska aktiemarknaden har stabiliserats och ekonomin i Kina fortsätter att växa. Läget i Kina verkar förhållandevis ljust. Om vi tittar närmare på de olika faktorerna som påverkar oljepriset är det enklare att förstå hur dessa kommer påverka oljepriset i framtiden.

Den grundläggande bilden ser, trots den senaste tidens förbättringar, fortsatt negativ ut. Storleken på de amerikanska oljelagren ligger på samma nivå, cirka 460 miljoner fat, som de legat på sedan i början av juli 2015. De totala lagren av råolja och petroleumprodukter låg under förra veckan på 1,3 miljarder fat, en siffra som har ökat sedan november 2014. Siffran visar att även om oljelagren inte längre ökar så beror det på att oljan förfinas till bensin, jetbränsle, diesel och andra saker som sedan lagras vidare. Det totala överutbudet av olja, inklusive oljeprodukter, har blivit värre, inte bättre

Samtidigt rapporterar OPEC att deras totala produktion nu ligger på 31,57 miljoner fat per dag, den högsta nivån sedan april 2012. Vad värre är, produktionen överstiger OPECs eget mål om 30 miljoner fat olja per dag.

IEA uppskattar att efterfrågan på olja kommer att öka med 1,7 miljoner fat per dag i år, men den globala marknaden ser fortfarande ett överutbud om minst en miljon fat per dag. Prisuppgången på oljemarknaden från botten på 37 USD per fat har således inte drivits av fundamenta.

Geopolitik

Förändringen av den amerikanska Mellanösternpolitiken betraktas av många bedömare som djupt destabiliserande. USAs återföring av en 40-årig politik som innebär att hålla Ryssland utanför Mellanöstern har djupa och omfattande konsekvenser.

Efter det att Ryssland ingrep militärt i Syrien, tog det mindre än två veckor innan det ledde till en allvarlig militär situation med Turkiet, ett land som sedan länge är medlem av NATO. Rysslands första bombmål var inte ISIS, utan de USA-stödda rebellerna, vilket tolkas som att Rysslands mål är att stötta Assads regering. Detta i sin tur innebär att Ryssland kommer att skapa ett shiitiskt fäste i Syrien med Iran och Ryssland som allierade. Det gör att Ryssland direkt stödjer två av de värsta terrorgrupperna i världen. När de miljarder dollar som återlämnas till Iran som en följd av kärnkraftsöverenskommelsen kommer denna koalition ha tillräckligt med resurser för att öka sina militära insatser mot Israel, USA och sunnimuslimerna.

ISIS har med all tydlighet visat att denna gruppering är välorganiserad. ISIS har erövrat och kontrollerar stora delar av Syrien och Irak. De fortsätter att anfalla mål i norra Irak. Ryssland skulle göra klokt i att minnas vad landet råkade ut för när det invaderade Afghanistan. Det är också viktigt att fundera på vad som kommer att hända den dagen ISIS attackerar och dödar ryska soldater? Den ryska interventionen och USA:s utrikespolitiska kapitulation hotar att destabilisera hela regionen. Det finns nu en ökad risk för våldet sprider sig till viktiga produktionsområden.

Skifferoljan

När inte ens de som arbetar inom oljeindustrin förstår hur mycket skifferrevolutionen har påverkat USA så är det inte förvånande att inte heller analytikerna på Wall Street gör det. De låga oljepriserna har inte dödat eller stoppat skifferrevolutionen. Istället bidar den sin tid eftersom ekonomiskt genomförbara projekt inte lagts ned utan istället skrinlagts till senare datum. Dagens oljeingenjörer vet var skifferfyndigheterna finns, de vet exakt hur djupt och tjocka dessa fyndigheter är och har en god uppfattning av hur mycket olja det finns. Den enda fråga som återstår är hur mycket det kommer att kosta att få ut oljan?

Oljeproduktionen i USA har visserligen fallit med cirka 700 000 fat råolja per dag under det senaste halvåret, men det räcker inte. Om oljepriset stiger till låt oss säga 60 USD per fat kan detta komma att vända mycket snabbt. I detta fall kommer vi sannolikt att få se hur produktionen ökar igen genom att de projekt som nu ligger stilla dammas av. Det innebär att den amerikanska skifferproduktionen, oavsett om den producerar eller inte, kan komma att fungera som ett tak för oljepriset under lång tid framåt.

Oljans framtid

Det finns all anledning att se både positivt och negativt på oljeprisets utveckling i framtiden. Fundamenta är negativt, men ser vi det från ett geopolitiskt håll är det mycket som talar för en uppgång. Även om fundamenta inte är i jämnvikt är de flesta bedömarna ense om att oljepriset kommer att röra sig i ett mycket brett spann mellan 40 och 70 USD per fat under de kommande åren. Den amerikanska utrikespolitikens abdikation och det allmänna tillståndet som lett till kaos i geopolitiken i Mellanöstern bör göra oljepriset mycket volatilt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära