Connect with us

Nyheter

Kinesiska spekulanters låneupplägg med koppar är en varningsflagg

Published

on

Glänsande koppar

Kopparpriset har rasat markant de senaste dagarna och många har sökt en förklaring. Sämre exportstatistik har varit en förklaring. En annan stor faktor var att Kina fick sin första betalningsinställelse när det gäller en form av obligation. Det är här vi börjar nudda vid problemet.

Kopparpris i mars 2014Titta på nedanstående video där Financial Times-skribenterna John Authers och Xan Rice väldigt strukturerat med grafer går igenom utvecklingen gällande koppar. De fundamentala graferna ser alla helt ok ut.

Vad som gör situationen så speciell är att koppar i stor omfattning har blivit en komponent i ett finansiellt upplägg. Det finns numera enorma mängder koppar i lager som inte finns där för att användas. Koppar används som säkerhet i ett upplägg där kinesiska spekulanter i praktiken lånar amerikanska dollar till låg ränta och sedan investerar i Kina och får hög avkastning. Vi ska inte här gå in och förklara detaljerna, men det är lätt att förstå att när denna typ av riskfyllda upplägg används i stor skala så kan det uppstå stora problem och skapa snöbollseffekter. Riskerna är stora för Kina i allmänhet, men även väldigt direkt för kopparpriset, för om dessa finansiella upplägg börjar avvecklas, då kan marknaden snabbt överflödas av koppar.

Marknaden verkar dock ännu så länge inte tro på något fullständigt fall. Konsensus för det genomsnittliga priset år 2014 ligger omkring 6500 USD, dvs ungefär där vi befinner oss idag.