Följ oss

Nyheter

Kinesiska spekulanters låneupplägg med koppar är en varningsflagg

Publicerat

den

Glänsande koppar

Kopparpriset har rasat markant de senaste dagarna och många har sökt en förklaring. Sämre exportstatistik har varit en förklaring. En annan stor faktor var att Kina fick sin första betalningsinställelse när det gäller en form av obligation. Det är här vi börjar nudda vid problemet.

Kopparpris i mars 2014Titta på nedanstående video där Financial Times-skribenterna John Authers och Xan Rice väldigt strukturerat med grafer går igenom utvecklingen gällande koppar. De fundamentala graferna ser alla helt ok ut.

Vad som gör situationen så speciell är att koppar i stor omfattning har blivit en komponent i ett finansiellt upplägg. Det finns numera enorma mängder koppar i lager som inte finns där för att användas. Koppar används som säkerhet i ett upplägg där kinesiska spekulanter i praktiken lånar amerikanska dollar till låg ränta och sedan investerar i Kina och får hög avkastning. Vi ska inte här gå in och förklara detaljerna, men det är lätt att förstå att när denna typ av riskfyllda upplägg används i stor skala så kan det uppstå stora problem och skapa snöbollseffekter. Riskerna är stora för Kina i allmänhet, men även väldigt direkt för kopparpriset, för om dessa finansiella upplägg börjar avvecklas, då kan marknaden snabbt överflödas av koppar.

Marknaden verkar dock ännu så länge inte tro på något fullständigt fall. Konsensus för det genomsnittliga priset år 2014 ligger omkring 6500 USD, dvs ungefär där vi befinner oss idag.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära