Connect with us

Nyheter

Kinesiska köpare klarar inte av att fullgöra åtaganden på råvarumarknaden

Published

on

Kol - Köpare från Kina defaultar på leveranser

Kol - Köpare från Kina defaultar på leveranserUnder finanskrisen 2008 var det ett stort antal kinesiska köpare som gjorde default när det gällde att ta emot transporter av koppar, kol och andra råvaror. Orsaken till att de valde att inte ta emot dessa var att de ville undvika att göra konkurs. Även om detta var dåliga nyheter för säljare och producenter av dessa råvaror så kom de kinesiska köparna i stort sett ur detta trots tecknade avtal och undertecknade kontrakt även om ett antal avtalsbrott gick till domstol.

Det är därför en smula bekymrande att nyhetsbyrån Reuters rapporterar att kinesiska köpare under de senaste dagarna inte klarat av att ta fullfölja åtaganden om köp av minst sex laster kol och minst en last med järnmalm. Dessa laster har bjudits ut ytterligare en gång till köparna, till rabatt.

En järnmalmshandlare från Singapore berättade för oss att denne hade haft en kinesisk slutkund som köpt en last som bara några timmar efter det att avslutet gjordes återkom och sade ”marknadens pris faller för snabbt vi vill ha ett lägre pris”.

Det positiva med detta är att vi nu ser en nedgång i fraktraterna, priset för Panamax från USA till Kina har fallit med en tredjedel sedan slutet av april 2012.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *