Följ oss

Nyheter

Kinesiska köpare klarar inte av att fullgöra åtaganden på råvarumarknaden

Publicerat

den

Under finanskrisen 2008 var det ett stort antal kinesiska köpare som gjorde default när det gällde att ta emot transporter av koppar, kol och andra råvaror. Orsaken till att de valde att inte ta emot dessa var att de ville undvika att göra konkurs. Även om detta var dåliga nyheter för säljare och producenter av dessa råvaror så kom de kinesiska köparna i stort sett ur detta trots tecknade avtal och undertecknade kontrakt även om ett antal avtalsbrott gick till domstol.

Det är därför en smula bekymrande att nyhetsbyrån Reuters rapporterar att kinesiska köpare under de senaste dagarna inte klarat av att ta fullfölja åtaganden om köp av minst sex laster kol och minst en last med järnmalm. Dessa laster har bjudits ut ytterligare en gång till köparna, till rabatt.

En järnmalmshandlare från Singapore berättade för oss att denne hade haft en kinesisk slutkund som köpt en last som bara några timmar efter det att avslutet gjordes återkom och sade ”marknadens pris faller för snabbt vi vill ha ett lägre pris”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det positiva med detta är att vi nu ser en nedgång i fraktraterna, priset för Panamax från USA till Kina har fallit med en tredjedel sedan slutet av april 2012.

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära