Kinas ökade import av järnmalm ger stöd åt priset

Port Hedland i Australien exporterar järnmalmABN Amro stack ut huvudet i maj och publicerade prognoser för järnmalmspriset som var betydligt positivare för 2013 än tidigare analyser. Utvecklingen tyder på att ABN Amro får rätt.

Färska siffror från världens största bulkterminal, Port Hedland i Australien, visar att exporten av järnmalm stiger samtidigt som priset nu är uppe i 138 USD. Det är Kina som ökar sin import från Australien, där siffror från Port Hedland visar att 27,4 miljoner ton järnmalm exporterades, att jämföra med 26,6 miljoner ton månaden innan och 22,8 miljoner ton samma period förra året. Av denna export tog Kina emot 22,3 Mton, upp från 20,4 månaden innan och 16,7 samma period förra året.

Siffror har redan indikerat att Kinas tillverkningsindustri fick fart i augusti efter ett par kvartal av avtagande produktion. Men när det börjar synas i importen av och priset på järnmalm, då ger det en helt annan tyngd åt indikationerna.

Ett högre pris ger också ett välkommet stöd till gruvbolagen som producerar malmen. De har alla fått möta en ny verklighet efter att den extrema boomen tog slut. Speciellt för mindre producenter med högre produktionskostnader betyder varje prisökning mycket på marginalen.

2 Replies to “Kinas ökade import av järnmalm ger stöd åt priset”

  1. Magnus skriver:

    Även om svensk järnmalm knappast fraktas till marknaden där dessa priser gäller så borde priset ju återspeglas även i Europa.

  2. Hansson skriver:

    Finns det någon ETF-fond med järnmalm? Eller i alla fall på järnmalmspriset?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top