Connect with us

Nyheter

Kina i massivt jordbruksavtal med Ukraina, leasar 5 % av hela landets yta

Published

on

Jordbruksmark

Den kinesiska flagganSouth China Morning Post rapporterar att ett massivt avtal har skrivits mellan Kina och Ukraina, där Kina leasar 5 % av hela Ukrainas yta, eller 9 % av all jordbruksmark, under 50 år. Ytan som Kina leasar är ungefär lika stor som hela Belgien, och ytan är större än vad 50 olika länder är i världen.

Avtalet ska ha skrivits mellan det kinesiska företaget Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) och det ukrainska företaget KSG Agro. Grödor och grisar kommer att säljas till två statliga kinesiska företag till fördelaktiga villkor. Projektet börjar med 100.000 hektar och kommer sedan att utökas till 3 miljoner hektar.

Det är ett avtal på högsta statliga nivå. Det var först under förra året som Ukraina tog bort ett förbud mot att utländska företag kan äga land. Avtalet inkluderar även att Kinas import-export-bank ger ett lån till Ukraina på 3 miljarder dollar för jordbruksutveckling. Kina kommer även att tillhandahålla utsäde, utrustning, en fabrik för att producera gödsel och en fabrik för att producera växtskydd. Liksom hjälpa till att bygga en motorväg, en bro samt ett transport och industricenter.

Kina har skrivit liknande avtal i afrikanska och sydamerikanska länder tidigare. Det känns rimligt att anta att detta avtal kommer att riva upp känslor och oro precis som vid tidigare avtal.

Uppdatering: KSG Agro förnekar uppgifterna. Läs vår artikel Vad är sanningen om Ukraina-Kina-avtalet?