Följ oss

Nyheter

Kina i massivt jordbruksavtal med Ukraina, leasar 5 % av hela landets yta

Publicerat

den

Jordbruksmark

Den kinesiska flagganSouth China Morning Post rapporterar att ett massivt avtal har skrivits mellan Kina och Ukraina, där Kina leasar 5 % av hela Ukrainas yta, eller 9 % av all jordbruksmark, under 50 år. Ytan som Kina leasar är ungefär lika stor som hela Belgien, och ytan är större än vad 50 olika länder är i världen.

Avtalet ska ha skrivits mellan det kinesiska företaget Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) och det ukrainska företaget KSG Agro. Grödor och grisar kommer att säljas till två statliga kinesiska företag till fördelaktiga villkor. Projektet börjar med 100.000 hektar och kommer sedan att utökas till 3 miljoner hektar.

Det är ett avtal på högsta statliga nivå. Det var först under förra året som Ukraina tog bort ett förbud mot att utländska företag kan äga land. Avtalet inkluderar även att Kinas import-export-bank ger ett lån till Ukraina på 3 miljarder dollar för jordbruksutveckling. Kina kommer även att tillhandahålla utsäde, utrustning, en fabrik för att producera gödsel och en fabrik för att producera växtskydd. Liksom hjälpa till att bygga en motorväg, en bro samt ett transport och industricenter.

Kina har skrivit liknande avtal i afrikanska och sydamerikanska länder tidigare. Det känns rimligt att anta att detta avtal kommer att riva upp känslor och oro precis som vid tidigare avtal.

Uppdatering: KSG Agro förnekar uppgifterna. Läs vår artikel Vad är sanningen om Ukraina-Kina-avtalet?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien satsar på ny kärnkraft

Publicerat

den

Italien

Italien tog 1987 i en folkomröstning beslut om att lägga ner kärnkraften och landets sista två reaktorer stängdes ner år 1990. År 2011 hölls en ny folkomröstning då man bekräftade ett nej till kärnkraft.

Precis som i många länder som inte bygger kärnkraft så har Italien gjort sig beroende av naturgas. Koldioxidutsläppen har tidigare inte uppfattats som något problem och är fortfarande inte något huvudnummer. Men kombinationen av att vara beroende av storskalig energiimport i en geopolitiskt orolig värld och ett något större fokus på att koldioxidutsläpp har fått Italien att försöka tänka om.

Italien satsar nu åter på kärnkraft och ska skapa ett nytt företag i partnerskap med en utländsk investerare. Landets industriminister säger att landet ska sätta upp ett nytt företag med en utländsk teknikpartner för att bygga avancerad, tredje generationens kärnkraftverk. Regeringen ska se över lagstiftningen för att möjliggöra satsningen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset

Publicerat

den

Råolja

Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.

Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset är det samma som för 20 år sedan

Publicerat

den

Produktion av olja

Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.

Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.

Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.

Graf över priset på brent-olja som har inflationsjusterats.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära