Connect with us

Nyheter

Kina får priset på diamanter att stiga

Published

on

Diamanter på smycke efterfrågas i Kina

Diamantsmycke stiger i prisVi har tidigare skrivit om att efterfrågan och priset på finare diamanter är stabilare än för diamanter av enklare kvalitet. Köpare av finare diamanter har råd att köpa oavsett hur det ekonomiska klimatet i stort svänger, medan utvecklingen för enklare diamanter mer hänger samman med den ekonomiska utvecklingen.

Nu kan vi se ett tydligt exempel på detta. Efterfrågan och priset på enklare diamanter har utvecklats starkt de två senaste åren, trots en generellt svag ekonomi i världen. Förklaringen är den ekonomiska utvecklingen i Kina. Den första vågen av diamantköpare i Kina var de superrika som köpte diamanter av högsta kvalitet. Det som nu har hänt är att den ekonomiska utvecklingen i Kina har skapat en betydligt bredare grupp av “normalrika” invånare. Det har skapat en massmarknad för diamanter av enklare kvalitet.

Prisuppgång på 24 procent

Diamanter på 1 karat utan fel på insidan har stigit 7 % på två år. Diamanter av liknande storlek och utseende, men med viss imperfekthet på insidan, har under samma period stigit med hela 24 %.

Det är dessa enklare diamanter som utgör den stora basen i efterfrågan i Europa och USA. Nu har de demografiska förändringarna i Kina gjort att samma marknad växer fram i högt tempo i landet. Och som alltid när en ny trend/utveckling uppstår i Kina med sin stora befolkning så får det ett kraftigt genomslag på världsmarknaden.