Connect with us

Nyheter

Kina, en garanti mot ett fall i guldpriset

Published

on

Investeringsguld - Kina garanterar guldprisetI december 2011 var marknaden orolig för att Kina skulle upphöra med importen av guld på grund av en bristande efterfrågan. Oron berodde bland annat på att importen av guld från Hong Kong till Kina sjönk med 62 procent under denna månad. En av effekterna detta förde med sig var att priset på guld föll från 1.700 USD per troy ounce till under 1.600 USD per troy ounce.

Sedan dess har emellertid guldimporten från Hong Kong till Kina stabiliserats och uppgår nu till cirka 40 ton per månad vilket syns i diagrammet nedan. Minskingen på 62 procent förefaller vara enorm, men tittar vi på den långsiktiga trenden i diagrammet nedan så ser bilden annorlunda ut.

Kinas guldimport från Hong Kong - Diagram

I diagram 2 ser vi den långsiktiga utvecklingen för den kinesiska guldimporten. Kinas hunger efter guld formligen exploderade efter finanskrisen 2008 och nådde sin kulmen 2011 när landet noterade en fyrfaldig ökning i guldimporten.

Tabell över 10 år - Kinas guldimport från Hong Kong

2011 uppgick Kinas inhemska guldproduktion till 361 ton, en marginell ökning om fem procent från 2010 när produktionen uppgick till 345 ton. Kinas guldproduktion ökar snabbt, men otroligt nog har landets guldimport har stigit ännu snabbare. 2001 uppgick den kinesiska importen av guld från Hong Kong till låga 25 procent av landets egen produktion. Tio år senare, är siffran betydligt högre och den uppgick till 116 procent av landets inhemska produktion.

Detta innebär att Kina nu importerar mer guld än det producerar. För att uttrycka det kort, Kina blev en nettoimportör av guld under 2011 och det inte ser ut som kommer att komma att upphöra eftersom guldimporten under de tre första månaderna 2011 ligger på rekordhöga nivåer jämfört med samma period 2010.

Utveckling på Kinas guldproduktion och import från Hong Kong

Vi kan konstatera att det finns en ”kinesisk säljoption” i guldpriset för guldägare, och att om Kina kommer att köpa mer guld om priset faller.

Vi noterar åter en kraftig ökning av guldimporten till Kina. Det finns skäl att anta att Kina inte är det enda landet i Asien som köper guld, utan att även Indien, Vietnam, Thailand och andra länder där guld traditionellt varit starkt följer efter. Papperspengar har aldrig varit ett sparalternativ för dessa länder – men det har guld varit i århundraden.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Persson

    3 augusti, 2013 at 19:53

    Underskatta aldrig Kina, oavsett vad det gäller.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära