Följ oss

Nyheter

Ingen koppar för råvarutjuvarna

Publicerat

den

Kopparkablar kapade av tjuvar

Kopparkablar kapade av tjuvar880 danska tåg har försenats hittills i år på grund av tjuvar som stjäl kopparkablar från danska järnvägar. Förseningarna innebär missnöjda passagerare och stora samhällskostnader, för att inte tala om reparationskostnaden.

Nu har det danska banverket tröttnat och tänker göra något åt saken. Alla kopparkablar på marken kommer nu undan för undan att bytas ut mot kablar av aluminium. I ett nästa steg kommer man dessutom att gå över till kablar av bimetall, som består av 40 procent koppar som smälts ihop med en stål- eller järnblandning. En blandning som bara stora smältverk klarar att frigöra kopparn ur. Kablarna kommer att märkas så att tjuvarna vet att det är meningslöst att sno dem.

De luftburna strömförande ledningarna kommer dock även fortsättningsvis att vara av koppar. Där får man hoppas att starkströmmen är tillräckligt avskräckande. Fast det har ju förekommit att tjuvar i andra delar av världen monterat ner stora delar av ledningarna från spårvagnsnät.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära