Följ oss

Nyheter

Ingemar Carlsson analyserar vetepriset

Publicerat

den

Vetekorn redo för marknaden

Vete i närbildIngemar Carlsson på analysföretaget Tendens analyserar vetepriset ur ett tekniskt perspektiv.

Vete 666,5 $/bu

Vetepriset satte en topp vid 943,2 dollar den 20 juli 2012.

Denna topp var den högsta efter att rekordnoteringen sattes 1 350 dollar i februari 2008. Nedgången efter den toppen ledde till en lågpunkt vid 426 dollar i juni 2010.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I den uppgång som följde fick vi 2012 in den ovan relaterade toppen vid 943,2 dollar.

I den nedgång som följde kan vi först konstatera att det nu gått i stort sett 12 månader och det i sin tur leder till att vi nu börjar söka en lågpunkt inför en mer bestående uppgång.

Vi kan ha fått in botten vid 643,8 dollar den 1 juli men den botten är ännu inte bekräftad via en högre botten 30 dagar eller mer efter lägsta noteringen. Vid en fortsatt nedgång utan en högre botten finns det anledning att söka en kommande lågpunkt i år i området kring 600 dollar. Under 2012 fick vi in ett flertal bottnar i området kring 600 dollar och det ger oss ett både viktigt och starkt stöd i detta område.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Jag kommer att följa utvecklingen för Vetepriset i syfte att vara med i en kommande uppgång, när väl de positiva signalerna är på plats.

Lär dig att göra egna tekniska analyser på Tanalys.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Persson

    3 augusti, 2013 vid 19:41

    Lite synd att vetepriset inte finns att handla hos Plus 500, då hade jag nog gjort en del affärer. Får väl ta och kolla vad SEB har för certifikat.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära