Följ oss

Nyheter

Guldpriset vittnar om att ingen ekonomisk stimulans sker i närtid

Publicerat

den

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulans

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulansNedgången i guldpriset det senaste året vittnar om detta, och givet att vi inte ser ett högre pris på guldet i närtid lär detta tydligt signalera att vi inte kan förvänta oss ytterligare ekonomisk stimulans i närtid.

Sedelpressarna har i allt väsentlig grad varit avstängda på den amerikanska marknaden, och inga nya ekonomiska infusioner planeras på den europeiska marknaden i närtid. De kommande och redan aviserade delarna i det pågående räddningsprogrammet kommer att fortsätta, men några nya tillägg till räddningsaktionen syns inte vid horisonten. De planer som redan lagts är redan anteciperade i guldpriset.

De aggressiva nedgångarna i GLD och SLV, de ETF:er som bäst följer utvecklingen av guld och silver på marknaden, är ett säkert tecken. SPDR Gold Shares (GLD) är ner 17 % från sitt all time high förra året och iShares Silver Trust (SLV) är ned 45 procent. Så kallade gold bugs är fortfarande övertygade om att guldpriset kommer att stiga, medan andra säger att de aldrig har hittat ett fungerande sätt att trada i den ädla metallen.

Helt klart är att ädelmetallerna kan berätta något om ekonomin och dess aktuella status, men det är mycket svårt att handla på detta eftersom de inte rör sig i relation till något annat. Alltför många variabler = för många möjliga misstag = många undviker att handla med guld och silver.

Sluta inte följa dem

Dessa ETF:er kan fortfarande berätta något om temperaturen i ekonomin för oss. Priset på guld och silver talar om för oss att sannolikheten för att vi kommer att få se ännu en omgång av lättnader från FED är att betrakta som låg, vilket är ett streck i räkningen för många av de aktörer som gått långa i guld för att de förväntar sig ett snabbt stigande pris på ädelmetallerna inom kort.

De olika stimulanspaketen vi sett under de senaste åren har länge varit livsnerven i den amerikanska ekonomi, och vi vet vad som händer då denna upphör. Höjda skatter och minskade offentliga utgifter, något som med största sannolikhet kommer att inträffa redan under slutet av 2012, det vill säga raka motsatsen till ekonomisk stimulans.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det finns således all anledning att tro att vi kommer att få se hur de kalla vindarna kommer börja blåsa hårt i ekonomierna eftersom det är osannolikt att vi får se någon form av ekonomisk stimulans under den närmaste tiden. Såvida inte guld och silver vänder högre upp, är sannolikheten för nya stimulanspaket att betrakta som små för närvarande.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Saudiarabiens export av olja nere på covid-nivå

Publicerat

den

Produktion av olja

Priset på olja har på senare tid återhämtat sig med WTI-oljan uppe på över 80 USD och brentoljan på över 85 USD. En intressant graf som kan hjälpa till att förklara prisuppgången är den nedanstående där det framgår att Saudiarabiens export av olja är nere på samma nivå som under covid-pandemin.

Grafer över Saudiarabiens oljeexport
Fortsätt läsa

Nyheter

Minskad efterfrågan på skogsprodukter, men priserna stiger

Publicerat

den

Efterfrågan på skogsprodukter och trävaror har gått ner. Men det globala utbudet har minskat ännu mer, vilket gjort att priserna har stigit. De bakomliggande faktorerna är inte bra, men svensk skogsnäring går ändå starkt. Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar utvecklingen på marknaden. Han säger bland annat att framtiden ser ljus ut för branschen.

Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar marknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnfull Next ska ta finsk kärnkraft för fjärrvärme till Sverige

Publicerat

den

Steady Energys SMR-reaktor för fjärrvärme

Det finska kärnenergiföretaget Steady Energy och Kärnfull Next har ingått ett strategiskt samarbetsavtal gällande små modulära reaktorer (SMR) för svensk fjärrvärme. Steady Energy avser bygga SMR-fjärrvärmeanläggningar i Helsingfors och Kuopio, Finland, med den första kommersiella enheten i drift redan 2030. Avtalet innebär att Sverige kan bli nästa land.

​Den finska marknadsledaren inom SMR-utveckling, Steady Energy, siktar nu på den svenska fjärrvärmemarknaden genom ett strategiskt samarbete med projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next från Göteborg. Den svenska SMR-pionjärens nätverk, marknadskunskap och projektexpertis inom bland annat finansieringlösningar och leveransmodeller ses som en nyckel för att ta tekniken till Sverige skriver bolagen.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Steady Energy och att kunna leverera denna smarta och kostnadseffektiva lösning till den svenska marknaden. Med Steadys reaktor i vår portfölj kompletterar vi vårt el-fokuserade SMR-program Re:Firm med ett riktat fjärrvärmeerbjudande, Re:Heat, för kommuner som söker 2030-talets fossilfria uppvärmningslösningar”, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

Steady Energy har sedan tidigare tecknat avsiktsförklaringar för leverans av upp till femton reaktorer med Helsingfors lokala energibolag Helen och Kuopio Energi i östra Finland. Byggandet av den första kommersiella anläggningen förväntas börja 2028, med den första enheten i drift senast 2030. Byggandet av en pilotanläggning i Finland inleds redan nästa år med kandidatsajter i Helsingfors, Kuopio och Lahti.

Tommi Nyman, VD för Steady Energy, betonar uppvärmningens betydelse för Sveriges ambitiösa klimatmål. “Vi är väldigt stolta över att få samarbeta med Kärnfull Next och bli en del av deras marknadsledande erbjudande. Sveriges elförbrukning förväntas öka avsevärt för att nå nettonollmålen, drivet av elektrifieringen av transporter och industri. Men det krävs även en stor mängd fossilfri uppvärmningsenergi för att uppnå Sveriges klimatåtaganden”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Man tenderar ibland att glömma att elektricitet bara är en del av vår energimix. Det behövs även skalbara och hållbara lösningar för Sveriges värmesektor. Steady’s nordiska design, leverantörskedja och tekniska mognadsgrad gör den perfekt för vårt nya fjärrvärmeprogram”, säger Sjölander.

Sveriges fjärrvärmeförbrukning uppgår till cirka 50 terawattimmar per år, där två tredjedelar kommer från biomassa. Kostnaderna för biomassa har dock ökat kraftigt de senaste åren, och bränslets framtid inom fjärrvärme är omdebatterad – inte minst på grund av dess värdefulla alternativa användningsområden samt utsläppen av växthusgaser.

”Att värma en stor stad med biomassa kräver en hög med stockar stor som en fotbollsplan varje dag, med en stadig ström av lastbilsleveranser dygnet runt. Det är hög tid att våra samhällen begränsar eldning för uppvärmning. Genom att kombinera vår expertis är Steady Energy och Kärnfull Next redo att ta SMR-fjärrvärme till Sverige och påskynda landets ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål,” avslutar Nyman.

Steady Energys SMR-teknologi:

 • Finskdesignad LDR-50 fjärrvärmereaktor
 • Termisk effekt på 50 megawatt per enhet
 • Ett fåtal enheter kan värma en medelstor stad
 • Utsläppsfri produktion
 • Enhetsstorlek jämförbar med en upprätt fraktcontainer, höjd 12 meter
 • Lättvattenkyld och modererad, enkel och beprövad design
 • Låg temperatur och tryck på 150 °C och 8 bar, närmare en hushållsespressomaskin än ett konventionellt kraftverk
 • Energi överförs via enkla värmeväxlare
 • Nästan 100% effektivitet tack vare avsaknaden av turbiner
 • Mycket låga livscykelutsläpp av koldioxid, jämförbara med havsbaserad vindkraft
 • Låga och förutsägbara driftskostnader
 • Baserad på decennier av världsledande finsk kärnforskning och utveckling
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära