Connect with us

Nyheter

Guldpriset vittnar om att ingen ekonomisk stimulans sker i närtid

Published

on

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulans

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulansNedgången i guldpriset det senaste året vittnar om detta, och givet att vi inte ser ett högre pris på guldet i närtid lär detta tydligt signalera att vi inte kan förvänta oss ytterligare ekonomisk stimulans i närtid.

Sedelpressarna har i allt väsentlig grad varit avstängda på den amerikanska marknaden, och inga nya ekonomiska infusioner planeras på den europeiska marknaden i närtid. De kommande och redan aviserade delarna i det pågående räddningsprogrammet kommer att fortsätta, men några nya tillägg till räddningsaktionen syns inte vid horisonten. De planer som redan lagts är redan anteciperade i guldpriset.

De aggressiva nedgångarna i GLD och SLV, de ETF:er som bäst följer utvecklingen av guld och silver på marknaden, är ett säkert tecken. SPDR Gold Shares (GLD) är ner 17 % från sitt all time high förra året och iShares Silver Trust (SLV) är ned 45 procent. Så kallade gold bugs är fortfarande övertygade om att guldpriset kommer att stiga, medan andra säger att de aldrig har hittat ett fungerande sätt att trada i den ädla metallen.

Helt klart är att ädelmetallerna kan berätta något om ekonomin och dess aktuella status, men det är mycket svårt att handla på detta eftersom de inte rör sig i relation till något annat. Alltför många variabler = för många möjliga misstag = många undviker att handla med guld och silver.

Sluta inte följa dem

Dessa ETF:er kan fortfarande berätta något om temperaturen i ekonomin för oss. Priset på guld och silver talar om för oss att sannolikheten för att vi kommer att få se ännu en omgång av lättnader från FED är att betrakta som låg, vilket är ett streck i räkningen för många av de aktörer som gått långa i guld för att de förväntar sig ett snabbt stigande pris på ädelmetallerna inom kort.

De olika stimulanspaketen vi sett under de senaste åren har länge varit livsnerven i den amerikanska ekonomi, och vi vet vad som händer då denna upphör. Höjda skatter och minskade offentliga utgifter, något som med största sannolikhet kommer att inträffa redan under slutet av 2012, det vill säga raka motsatsen till ekonomisk stimulans.

Det finns således all anledning att tro att vi kommer att få se hur de kalla vindarna kommer börja blåsa hårt i ekonomierna eftersom det är osannolikt att vi får se någon form av ekonomisk stimulans under den närmaste tiden. Såvida inte guld och silver vänder högre upp, är sannolikheten för nya stimulanspaket att betrakta som små för närvarande.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *