Följ oss

Nyheter

Guldpriset vittnar om att ingen ekonomisk stimulans sker i närtid

Publicerat

den

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulans

Guldtackor - Guldpriset får ingen stimulansNedgången i guldpriset det senaste året vittnar om detta, och givet att vi inte ser ett högre pris på guldet i närtid lär detta tydligt signalera att vi inte kan förvänta oss ytterligare ekonomisk stimulans i närtid.

Sedelpressarna har i allt väsentlig grad varit avstängda på den amerikanska marknaden, och inga nya ekonomiska infusioner planeras på den europeiska marknaden i närtid. De kommande och redan aviserade delarna i det pågående räddningsprogrammet kommer att fortsätta, men några nya tillägg till räddningsaktionen syns inte vid horisonten. De planer som redan lagts är redan anteciperade i guldpriset.

De aggressiva nedgångarna i GLD och SLV, de ETF:er som bäst följer utvecklingen av guld och silver på marknaden, är ett säkert tecken. SPDR Gold Shares (GLD) är ner 17 % från sitt all time high förra året och iShares Silver Trust (SLV) är ned 45 procent. Så kallade gold bugs är fortfarande övertygade om att guldpriset kommer att stiga, medan andra säger att de aldrig har hittat ett fungerande sätt att trada i den ädla metallen.

Helt klart är att ädelmetallerna kan berätta något om ekonomin och dess aktuella status, men det är mycket svårt att handla på detta eftersom de inte rör sig i relation till något annat. Alltför många variabler = för många möjliga misstag = många undviker att handla med guld och silver.

Sluta inte följa dem

Dessa ETF:er kan fortfarande berätta något om temperaturen i ekonomin för oss. Priset på guld och silver talar om för oss att sannolikheten för att vi kommer att få se ännu en omgång av lättnader från FED är att betrakta som låg, vilket är ett streck i räkningen för många av de aktörer som gått långa i guld för att de förväntar sig ett snabbt stigande pris på ädelmetallerna inom kort.

De olika stimulanspaketen vi sett under de senaste åren har länge varit livsnerven i den amerikanska ekonomi, och vi vet vad som händer då denna upphör. Höjda skatter och minskade offentliga utgifter, något som med största sannolikhet kommer att inträffa redan under slutet av 2012, det vill säga raka motsatsen till ekonomisk stimulans.

Det finns således all anledning att tro att vi kommer att få se hur de kalla vindarna kommer börja blåsa hårt i ekonomierna eftersom det är osannolikt att vi får se någon form av ekonomisk stimulans under den närmaste tiden. Såvida inte guld och silver vänder högre upp, är sannolikheten för nya stimulanspaket att betrakta som små för närvarande.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Populära