Connect with us

Nyheter

Guldet tar nya vägar till Indien

Published

on

Guldsmycken i Indien av importerat guld

Guldsmycken i IndienFör alla som försöker följa flödet av fysiskt guld i världen så är det nu dags att hålla ögonen på en ny potentiell utveckling.

Den indiska staten har i år infört ett flertal nya regleringar för att stoppa importen av guld. Tidigare i veckan trädde de senaste och hårdaste nya regleringarna i kraft. Landet står inför hotet av stagflation, dvs den jobbiga kombinationen av stigande inflation och en krympande ekonomi. Statens panikåtgärder vad gäller guld och andra regleringar riskerar dessutom att förvärra situationen eftersom alla fullständigt tappar förtroendet för landets ekonomi.

Indien har i flera steg höjt ett flertal skatter på import av guld, infört någon form av delvis matchande exportkrav och infört begränsningar i mängden av guld som får importeras. Dessutom har någon form av begränsningar vad gäller investeringsguld införts, där ägarna nu inte längre får lagra det efter eget tycke, utan i av staten godkända lager.

Det fysiska guldet tar nya vägar till Indien

Alla dessa ovanstående skatter och begränsningar gör att det nu pratas om att det fysiska guldet kan börja flöda via nya väger till Indien. I stället för att importera guldtackor och göra smycken i Indien så pratas det nu om att landet i mycket större omfattning kommer att importera redan färdiga smycken. Detta eftersom skatter och begränsningar inte gäller smycken, vilket gör att smyckestillverkningen i Indien får en kostnadsnackdel.

Hittills har den största mängden av Indiens guld importerats från Schweiz och Dubai. Men när staten nu kraftigt begränsar möjligheten att importera guldtackor förväntas färdiga smycken börja importeras från Italien och Thailand, samt Turkiet och Hong Kong. Guldet förväntas alltså fortsätta flöda till indien, men via helt andra andra vägar än idag.

Det kan tilläggas att de uppskattningsvis tio miljoner Indier som försörjer sig på guldverksamhet inte är positiva till denna utveckling.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    18 augusti, 2013 at 15:18

    Folk i Indien kommer aldrig sluta köpa guld, oavsett vad den indiska staten hittar på. Suget ökar ju bara när staten kör ekonomin i botten och papperspengarna tappar i värde.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *