Connect with us

Nyheter

Frost försämrar utsikterna för amerikanska grödor

Published

on

Frost påverkar amerikansk majsDen amerikanska frostknäppen under vecka 37 förefaller ha gjort större skada på grödorna i vissa regioner än vad som tidigare anteciperats, och det är främst majs- och sojabönsodlingarna i Minnesota som har drabbats av nedgraderingar.

Klassificeringen på grödorna i North Dakota föll till 60 procent, i termer av andelen klassade som ”bra” eller ”utmärkt”, medan det i Wisconsin föll med fyra procentenheter till 75 procent. Den hårda frosten har därmed satt ett tidigt stopp för skördarna i norra Wisconsin säger USA:s Department of Agriculture efter att ha noterat så låga temperaturer som minus 7 grader Celsius i regionen, ett rekord på flera orter vilket avslutade vegetationsperioden i delar av staten.

Medan bönderna i de norra delarna av Wisconsin kämpar mot kylan, kämpar jordbrukarna i södra Wisconsin fortfarande med fukt.

Rekordlåga nivåer

Minnesota är en av de fyra amerikanska stater som producerar mer än en miljard bushels majs varje år, och är samtidigt den tredje största producenten av sojabönor.

Medan Minnesota Corn Growers Association uppskattar att frosten hade liten inverkan på skörden, minskade andelen majs som enligt Department of Agriculture klassificeringssystem var bra eller utmärkt med sju punkter till 56 %, med siffran för sojabönor sänktes med 10 punkter till 51%.

Betyget för Minnesotas sojabönsskörd har nu fallit under nivåerna för 2007, då delstatens sojabönsproduktion föll med mer än 20% på årsbasis. Skörden beräknas dessutom bli sämre än prognosticerat även på nationell nivå. Den nationella skörden rankas nu längre än den för 2007, då de amerikanska skördarna föll med 16 procent med året innan och gav en total avkastning om 41,7 hektoliter per tunnland.

USDA beräknar att den aktuella skörden, som till stor del såtts med mer avancerat utsäde än tidigare, kommer att avkasta 41,8 hektoliter per hektar. Den amerikanska majsen, som nedgraderats med två punkter till 51%, är i betydligt sämre skick än skådats under de tidigare fem åren.

Kanadensisk påverkan

Det är emellertid inte bara USA som drabbats negativt av frosten, samma påverkan går att se hos de kanadensiska jordbrukarna som också drabbats av det kalla vädret. I Saskatchewan föll temperaturen så pass lågt som till minus åtta grader Celsius.

Den utbredda frosten i Kanadas prärieregioner har lett till ett slut för så gott som hela den kanadensiska jordbrukssektorn med undantag för västra Alberta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära