Följ oss

Nyheter

Frost försämrar utsikterna för amerikanska grödor

Publicerat

den

Frost påverkar amerikansk majsDen amerikanska frostknäppen under vecka 37 förefaller ha gjort större skada på grödorna i vissa regioner än vad som tidigare anteciperats, och det är främst majs- och sojabönsodlingarna i Minnesota som har drabbats av nedgraderingar.

Klassificeringen på grödorna i North Dakota föll till 60 procent, i termer av andelen klassade som ”bra” eller ”utmärkt”, medan det i Wisconsin föll med fyra procentenheter till 75 procent. Den hårda frosten har därmed satt ett tidigt stopp för skördarna i norra Wisconsin säger USA:s Department of Agriculture efter att ha noterat så låga temperaturer som minus 7 grader Celsius i regionen, ett rekord på flera orter vilket avslutade vegetationsperioden i delar av staten.

Medan bönderna i de norra delarna av Wisconsin kämpar mot kylan, kämpar jordbrukarna i södra Wisconsin fortfarande med fukt.

Rekordlåga nivåer

Minnesota är en av de fyra amerikanska stater som producerar mer än en miljard bushels majs varje år, och är samtidigt den tredje största producenten av sojabönor.

Medan Minnesota Corn Growers Association uppskattar att frosten hade liten inverkan på skörden, minskade andelen majs som enligt Department of Agriculture klassificeringssystem var bra eller utmärkt med sju punkter till 56 %, med siffran för sojabönor sänktes med 10 punkter till 51%.

Betyget för Minnesotas sojabönsskörd har nu fallit under nivåerna för 2007, då delstatens sojabönsproduktion föll med mer än 20% på årsbasis. Skörden beräknas dessutom bli sämre än prognosticerat även på nationell nivå. Den nationella skörden rankas nu längre än den för 2007, då de amerikanska skördarna föll med 16 procent med året innan och gav en total avkastning om 41,7 hektoliter per tunnland.

USDA beräknar att den aktuella skörden, som till stor del såtts med mer avancerat utsäde än tidigare, kommer att avkasta 41,8 hektoliter per hektar. Den amerikanska majsen, som nedgraderats med två punkter till 51%, är i betydligt sämre skick än skådats under de tidigare fem åren.

Kanadensisk påverkan

Det är emellertid inte bara USA som drabbats negativt av frosten, samma påverkan går att se hos de kanadensiska jordbrukarna som också drabbats av det kalla vädret. I Saskatchewan föll temperaturen så pass lågt som till minus åtta grader Celsius.

Den utbredda frosten i Kanadas prärieregioner har lett till ett slut för så gott som hela den kanadensiska jordbrukssektorn med undantag för västra Alberta.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära