Följ oss

Nyheter

Festa med flytande naturgas på Östersjön

Publicerat

den

Viking Line börjar använda flytande naturgas (LNG)Snart kan du festa på flytande naturgas, så kallad LNG. Men för att vara lite mer precis så rekommenderar vi inte att du fuktar strupen med den, utan det är Viking Line som från och med januari 2013 tar ett nytt kryssningsfartyg i bruk som drivs av flytande naturgas i stället för traditionellt maritimt bränsle.

Viking Lines nya fartyg går under arbetsnamnet ”NB 1376” och kommer från och med januari 2013 trafikera sträckan Stockholm-Åbo. Fartyget, som tillverkas på STX varv i Åbo har en kapacitet på 2 800 passagerare samt ett stort antal fordon. Fartyget kommer att drivas av LNG som förvaras i specialbyggda tankar.

LNG innehåller varken svavel eller tungmetaller och reducerar koldioxidutsläpp med 20-30% jämfört med olja. LNG tillmötesgår IMO’s (International Maritime Organization) direktiv att svavelinnehåll i LNG-terminal i Nynäshamnfartygsbränsle ej får överstiga 0,1 viktprocent från och med 2015. Dessutom uppfylls kommande krav på minskade kväveoxidutsläpp. Fartygets förbrukning av LNG är beräknat till 22 500 ton årligen eller ca 60 ton per dygn.

Det är AGA som kommer att leverera den flytande naturgasen från AGAs LNG-terminal i Nynäshamn som invigdes under 2011. Dessutom pågår planering, projektering och tillståndsprocess för bunkring (tankning) av fartyget vid Stadsgården i Stockholm.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Torbjörn I

    17 maj, 2012 vid 14:13

    Vilken underbar rubrik ni är ganska respektlösa i era rubriker men dom fångar läsaren och det är alltid faktaspäckade texter. I like….

  2. Tore

    22 maj, 2012 vid 02:36

    Vore intressant att veta om det går att tanka lika mycket energi med flytande naturgas som med olja. Dvs skulle de internationella fraktfartygen kunna använda LNG?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära