Connect with us

Nyheter

Festa med flytande naturgas på Östersjön

Published

on

Viking Line börjar använda flytande naturgas (LNG)Snart kan du festa på flytande naturgas, så kallad LNG. Men för att vara lite mer precis så rekommenderar vi inte att du fuktar strupen med den, utan det är Viking Line som från och med januari 2013 tar ett nytt kryssningsfartyg i bruk som drivs av flytande naturgas i stället för traditionellt maritimt bränsle.

Viking Lines nya fartyg går under arbetsnamnet ”NB 1376” och kommer från och med januari 2013 trafikera sträckan Stockholm-Åbo. Fartyget, som tillverkas på STX varv i Åbo har en kapacitet på 2 800 passagerare samt ett stort antal fordon. Fartyget kommer att drivas av LNG som förvaras i specialbyggda tankar.

LNG innehåller varken svavel eller tungmetaller och reducerar koldioxidutsläpp med 20-30% jämfört med olja. LNG tillmötesgår IMO’s (International Maritime Organization) direktiv att svavelinnehåll i LNG-terminal i Nynäshamnfartygsbränsle ej får överstiga 0,1 viktprocent från och med 2015. Dessutom uppfylls kommande krav på minskade kväveoxidutsläpp. Fartygets förbrukning av LNG är beräknat till 22 500 ton årligen eller ca 60 ton per dygn.

Det är AGA som kommer att leverera den flytande naturgasen från AGAs LNG-terminal i Nynäshamn som invigdes under 2011. Dessutom pågår planering, projektering och tillståndsprocess för bunkring (tankning) av fartyget vid Stadsgården i Stockholm.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Torbjörn I

    17 maj, 2012 at 14:13

    Vilken underbar rubrik ni är ganska respektlösa i era rubriker men dom fångar läsaren och det är alltid faktaspäckade texter. I like….

  2. Tore

    22 maj, 2012 at 02:36

    Vore intressant att veta om det går att tanka lika mycket energi med flytande naturgas som med olja. Dvs skulle de internationella fraktfartygen kunna använda LNG?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *