Följ oss

Nyheter

Carlos Slim köper ännu en guldgruva

Publicerat

den

Carlos Slim

Carlos Slim, den mexikanska affärsmannen som är världens rikaste person, köper nu ytterligare en silver- och guldgruva, samt flera prospekteringsprojekt.

Det är via sitt bolag Minera Frisco som han nu för 750 miljoner USD köper guld- och silvergruvan Ocampo, prospekteringsprojekten Venus och Los Jarros i Chihuahua, samt 50 procent av Orion-projektet i Nayarit. Säljare är kanadensiska AuRico Gold, som välkomnar affären vilken betalas kontant.

Gruvbolaget Minera Frisco kontrolleras av Carlos Slim, men är noterat på börsen i Mexiko med en värdering på närmare 11 miljarder dollar.

Det är inte de första ädelmetalltillgångarna i Mexiko Carlos Slim köper av utländska företag. Analytiker kommenterar köpen med att Slim ser tillgångarna som ett bra sätt att säkra sig mot den ekonomiska utvecklingen i världen. Men Slim har inte visat sig vara rädd för att satsa på nya affärer under finanskrisen. Investeringarna i guld- och silvergruvor ska nog ses som en betydligt mer långsiktig värdebevarare.

Carlos Slim har hunnit bli 72 år och är enligt Forbes beräkningar god för 69 miljarder dollar. Vad kan vara bättre än kvalitativa ädelmetallgruvor för att förvalta en så stor förmögenhet för framtida generationer.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
3 Kommentarer

1 kommentar

 1. Magnus

  14 oktober, 2012 vid 18:15

  Från en guldgruva till mobiloperatör till en faktisk guldgruva! Carlos Slim vet vad han gör.

 2. Vedde

  16 oktober, 2012 vid 15:13

  Respekt till Carlos Slim, han är klok att investera i guldgruvor och silvergruvor. Har man pengarna att hantera upp och nedgångar i gruvverksamhet så är det makalöst bra.

 3. Tore

  16 oktober, 2012 vid 19:08

  För mig var Slim bara känd som världens rikaste, och att han blivit det på att bygga upp en mobiloperatörverksamhet i Mexiko mfl länder. Hade ingen aning att han hade andra stora mer operativa investeringar.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

The Six Billion Dollar Gold Scam, en podd-miniserie om Bre-X-historien

Publicerat

den

The six billion dollar gold scam podcast

Det på 1990-talet börsnoterade företaget Bre-X ansågs då ha gjort världens största guldfyndighet, innan allt visade sig vara en bluff. ”The Six Billion Dollar Gold Scam” är en podd-miniserie producerad av BBC och CBC. Finns där poddar finns, exempelvis på länken till Spotify nedan.

”Det var historiens största guldfynd… tills det inte var det längre. År 1995 meddelade det kanadensiska gruvbolaget Bre-X för världen att man hade hittat en betydande mängd guld djupt inne i Indonesiens djungler. Aktiekurserna sköt i höjden när investerare över hela världen kämpade för att göra anspråk på fyndigheten. Men när Bre-X:s chefsgeolog mystiskt föll från en helikopter över djungeln började historien om miljardfyndet att nystas upp. Nästan tre decennier senare har ingen någonsin ställts till svars. Nu tar programledaren Suzanne Wilton med lyssnarna från Indonesiens djungler till småstaden Alberta i Kanada för att undersöka vad som egentligen hände och ta reda på mer om mannen bakom tidernas största guldgruvebedrägeri.”

Trailer för podden The six billion dollar gold scam
Fortsätt läsa

Nyheter

Mer värde i majs än socker framgent argumenterar Centaur Commodity Funds förvaltare

Publicerat

den

Ett fält fullt av majs, från ovan

Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund skriver i fondens månadsbrev om olika råvaror på marknaden. Ett stort fokus läggs denna gång på jordbruksråvaror.

Mer värde i majs än socker framgent

Iwarson skriver att priserna på softs, som t ex kakao, kaffe och socker, under förra året gynnades av torka kring ekvatorn orsakad av El Niño. El Niño är nu bakom oss och det har fått priserna att sjunka. Vad gäller socker är det en viktig råvara för tillverkning av etanol och alternativet är ofta majs. Jämfört med för några år sedan har priset på socker gått upp och priset på majs gått ner. Allt annat lika borde det tala för att det finns mer värde i majs än i socker framgent argumenterar Iwarson.

Priser har halverats från toppen, jordbrukarnas kostnader fortsatt höga

Iwarsson anser att det finns värde i alla åkergrödor. Priserna har halverats från toppen våren år 2022 och har inte återhämtat sig. Lantbrukares kostnader är höga i förhållande till prisnivån på produkterna. De första rapporterna om konditionen för amerikansk majs är mycket goda, bästa sedan år 2021, vilket tynger marknaden just nu. En trigger för prisuppgång vore starten av ett La Niña, men något sådant finns inte inom prognosfönstret som sträcker sig sex månader framåt.

Institutioners extremt hårda positionering i nedgång kan skapa asymmetri

Institutionella investerare är just nu extremt hårt positionerade för prisnedgångar i vissa råvaror, inklusive flera softs (jordbruksråvaror). Centaur Commodity Fund lyfter fram att denna extrema positionering hos institutionella investerare kan skapa en asymmetri i avkastningen, med större uppgångar än nedgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin-familjen satsar ännu mer på Fireweed Metals i en kapitalanskaffning

Publicerat

den

Fireweed Metals tillgång Macpass på karta

Fireweed Metals är ett av de nyare tillskotten i Lundin-sfären. Efter en första investering så ansågs bolaget inte riktigt ingå i Lundingruppen, men Lundin-släkten har sedan ökat sitt engagemang. Nu tar Lundin-släkten ett ännu större grepp om företaget. I torsdags meddelade Fireweed Metals att de ska göra en riktad emission på 30 miljoner CAD och att Lundin-sfären ville teckna hela emissionen. Dagen efter kom nyheten att emissionen utökas till 41,7 miljoner CAD. Emissionen görs till 1,10 CAD per aktie.

Peter Hemstead, interims-VD för Fireweed Metals, säger: ”Vi är glada över att ha fortsatt stöd från våra nyckelaktieägare; deras betydande engagemang i denna finansiering understryker hur spännande Macpass-distriktet är när vi fortsätter att integreras med Lundin-koncernen. Emissionslikviden kommer främst att finansiera våra prospekteringsinitiativ för 2024, särskilt genom ett omfattande 14 000 meter långt borrnings- och regionalt prospekteringsprogram vid Macpass. Denna finansiering gör det möjligt för Fireweed att genomföra årets planerade program utan behov av ytterligare kapital.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära