Följ oss

Nyheter

Brittiska myntverket ökar produktionen med 100 procent

Publicerat

den

The Royal Mint ökar produktionen av silvermynt

Britannia Royal Mint ökar produktionen av silvermyntEfter att den Europeiska centralbanken i förra veckan höjde sin styrränta med de förväntade 0,25 procenten trots den europeiska skuldkrisen kunde vi se hur guldpriset handlades marginellt högre i euro. Vi kunde vid samma tidpunkt också ta del av att ledningen för Bank of England beslutade sig för att behålla sina räntor på den historiskt låga nivån 0,5 procent, vilket fått effekten av att guldet handlades ned marginellt.

En fortsatt hög efterfrågan på en finansiell fristad, en så kallad ”safe haven” fortsätter på grund av den europeiska skuldkrisen, riskerna för att detta skall fortsätta sprida sig i de finansiella systemen, hot om en ökad inflation och en reell verklighet av negativa realräntor. Officiell statistik visar att den officiella inflationen nu överstiger räntorna i Storbritannien, vilket innebär att sparare och de som lever på fasta inkomster får se sina besparingar och inkomster urholkas av ökande levnadskostnader.

Guld och silver förblir undervärderade ur ett långsiktigt historiskt perspektiv, men framförallt från ett inflationsrensat perspektiv. Se det utmärkta diagrammet ovan, som visar att guld i dag handlas till 75 procent av sin inflationsjusterade topp 1980.

Diagram över guldpriset, justerat för inflation

Brittiska Royal Mint rapporterade nyligen att de under det första halvåret 2011 producerade dubbelt så många silvermynt jämfört med 2010, medan guldproduktionen steg med mer modesta 8,9 % jämfört med 2010 års nivåer.

The Royal Mint, etablerat på 1400-talet, använde 36.219 uns guld jämfört med 33.266 uns 2010, enligt uppgifter som Bloomberg News har erhållit efter en begäran enligt Freedom of Information Act. Användningen av silver mer än fördubblades till 324.421 uns under samma period av vilka The Royal Mint producerar Britannia-mynt och samlarmynt för vidareförsäljning till allmänheten. 324.421 ounces silver är till dagens priser, 36 USD per troy ounce, värt mindre än $ 12 miljoner dollar, vilket för många riktigt förmögna personer bara är växelpengar.

Diagram över bankräntan i Storbritannien

Bank of Englands räntor från 1700 till dags dato

Detta visar att intresset för silver som en investering och bevarare av rikedomar ökar men det är fortfarande litet jämfört med de pengar som spenderas på konsumtionsvaror eller jämfört med de belopp som placeras i kontanter, obligationer, aktier, valutor och andra tillgångsslag. Silvertackor är förbehållet en liten men aktiv minoritet av människor. Detta håller emellertid på att förändras, men att äga silver eller guld, är inte något som är för alla – inte ännu i alla fall.

The Royal Mint flyttade till Llantrisant i Wales från London Tower Hill 1968 och tillverkar mynt, inklusive 22-karats 2011 brittiska Sovereign Proof, med en vikt om 7,99 gram (0,26 troy ounce) och kostar cirka 400 GBP, motsvarande 644 USD.

Sovereigns är 22-karats guldmynt som håller en renhet om 91,6%. Försäljningen av dessa mynt ökade dramatiskt i början av den finansiella krisen och har varit fortsatt stark de senaste åren. Ökningen av skatt på kapitalvinster i Storbritannien i juni 2010 ledde till en ytterligare ökad efterfrågan på Sovereigns i Storbritannien på grund av de är ” rikets mynt ” eller legala betalningsmedel och därför inte omfattas av brittiska reavinstskatter.

Brittiska Sovereigns är populärare igen, bland annat då det stigande priset på guld gör att ett ounce-mynt och -tackor blivit allt för dyrt för många köpare. Många köpare nämner också att de uppskattar likviditeten i Sovereigns, men också att det går att sälja mindre mängder guld (kvartsounce jämfört med hela ounce) vid behov.

Sovereigns används också som en rent finansiell försäkring och är mycket populära bland dem som köper sina ädelmetaller för att skydda sig mot finansiella spridningseffekter och en ekonomisk kollaps. Vi har noterat att premien på Sovereigns och mynt och tackor av ädelmetall förblivit mycket låg. Detta är typiskt för sommarmånaderna när premierna normalt sjunker på grund av en liten nedgång i likviditeten som uppstår när folk tar semester.

Men de låga premierna är förvånande med tanke på omfattningen av den fortsatta finansiella och ekonomiska krisen och den mycket stora mängden inköp av Sovereigns från Grekland.

Intressant nog har King Edward Sovereigns i synnerhet varit svåra att köpa i större volym de senaste dagarna. Således är det osannolikt att dessa låga premier kommer att kvarstå under en längre tid och bör utnyttjas av dem som vill samla brittiska Sovereigns och mynt eller tackor av ädelmetall.

Britannia

Britannia är ett gammalt begrepp för Storbritannien, och även en kvinnlig personifikation av ön. Namnet har sitt ursprung i latin och härstammar från den grekiska formen Prettanike eller Brettaniai, som ursprungligen utsett en samling öar med individuella namn, inklusive Albion eller Storbritannien.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sedan 100 före Kristus har namnet Britannia kommit att användas specifikt om Storbritannien, och när romarna 43 f Kr påbörjade sin erövring av ön valde de att kalla provinsen för Britannia, som kom att omfatta de delar av ön som fanns söder om Kaledonien, dagens Skottland. Samtidigt benämnde romarna de keltiska invånarna i provinsen som britter. Under det andra århundradet av romerskt styre kom Britannia att bli personifierad som en gudinna, beväpnad med en treudd och sköld, bärande en officershjälm.

Det latinska namnet Britannia överlevde det romerska tillbakadragandet från Britannien under det femte århundrandet, och gav ön det namn som det har än i dag, både på engelska där namnet är Great Brittain, Storbritannien och på walsiska där landet heter Prydain.

Efter århundraden av sjunkande användning, återupplivades den latinska formen under den engelska renässansen som en retorisk anspelning på en brittisk nationell identitet. Speciellt efter unionen av England och Skottland sedan 1707, kom hon att bli en personifikation av den krigiska Britannia och användes som en symbol för brittisk imperialistisk makt och enhet. Hon har konsekvent förekommit på brittiska mynt sedan dess, även om hennes utseende har ändrats genom åren.

Nyheter

Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Publicerat

den

Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning

Publicerat

den

Elledning

Snittpriset på el väntas landa på cirka 30 öre per kilowattimme i sommar – i nivå med fjolåret. Men i elområde SE3, där bland annat Stockholm ingår, väntas priserna stiga med 70 procent till följd av att kärnkraftreaktorn Oskarshamn 3 står still. Samtidigt pressar höga vattennivåer ner priserna i norra Sverige. Det visar Bixias elprisprognos för sommaren.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Väderprognoserna pekar på normala förhållanden i Skandinavien. Men det blöta vädret under förra hösten och vintern har fyllt vattenmagasinen rejält, vilket bidrar till låga och stabila elpriser under juni till augusti.

– Att vi går in i sommaren med välfyllda vattenmagasin borgar för riktigt låga elpriser, särskilt i norr. I kombination med låg elförbrukning minimeras risken för några större prischocker i sommar, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Ner i norr, upp i syd

Det ovanligt stora vattenöverskottet både i Sverige och Norge fortsätter att pressa priserna norra Sverige. I  SE1 och SE2 väntas elpriserna landa på 13–14 öre per kilowattimme, jämfört med 18 öre i fjol.

I mellersta Sverige, elområde SE3, väntas elpriset i stället stiga till cirka 32 öre per kilowattimme, vilket är 70 procent högre än förra sommaren. Orsaken är att underhållet av kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 förlängts till den 15 augusti, vilket minskar den planerbara elproduktionen.

Även SE4, längst i söder, påverkas av den reducerade kärnkraftsproduktionen, då kopplingen till kontinentens högre elpriser blir större. Här väntas elpriset landa på cirka 50 öre per kilowattimme vilket är i linje med fjolåret.

– Om inte underhållet i Oskarshamn förlängts hade vi för ovanlighetens skull haft full kärnkraftsproduktion i både Sverige och Finland i sommar. Nu får vi istället ett underskott som höjer priserna i mellersta och södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Under sommaren väntas också många så kallade minustimmar – timmar med negativt elpris – framför allt mitt på dagen när solkraften är som mest effektiv.

– En riktigt het sommardag kan solkraften stå för 80-90 procent av det tyska elbehovet under dagtid. Då blir ankkurvan djup och vi får negativa priser, vilket såklart pressar ner dygnsmedelpriset och gör att vi i Norden kan importera billigt, säger Johan Sigvardsson.

Europa kan pressa upp priserna till hösten

Samtidigt visar prognoser att södra Europa går mot en varm och torr sommar, vilket kan påverka elmarknaden längre fram.

– Hetare väder ökar behovet av luftkonditionering och elförbrukningen stiger. Det innebär att gaslagren inte fylls på i samma takt under påfyllnadssäsongen och efterfrågan i höst lär öka, vilket kan driva upp elpriserna i Europa till hösten och påverka även oss i Sverige, säger Johan Sigvardsson.

Elpriset juni-augusti 2025 jämfört med 2024

Elområde2024 (utfall)2025 (prognos)
Systempris 27 öre29 öre
SE118 öre14 öre
SE218 öre13 öre
SE319 öre32 öre
SE451 öre50 öre
Fortsätt läsa

Nyheter

Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys

Publicerat

den

Guld

Impala Nordic har gjort en uppdragsanalys på Lappland Guldprospektering, som noterades på Spotlight förra hösten, där man ser en rejält uppsida i aktien.

Lappland Guldprospektering är ett svenskt bolag verksamt inom guldprospektering med fokus på att utveckla och bedriva guldbrytning i större skala i Sverige och övriga Norden. Bolaget har som målsättning att bli en betydande guldproducent, där bolagets nyckelpersoner besitter en mångårig erfarenhet av utveckling och drift av gruvor över hela världen.

Bolaget drivs med väldigt slimmad kostnadsbas, som understiger 1 miljon kronor per kvartal. Således har bolaget en betydande runway med nuvarande kassa, som uppgick till cirka 18 miljoner kronor i utgången av Q1 2025.

”Vi ser det som möjligt att Bolaget kan etablera en gruvverksamhet i huvudprojektet Stortjärnhobben inom 3–4 år, vilket skulle innebära kassaflöden under många år framöver. Om Bolaget lyckas med sitt mål att klassificera en mineralresurs på 500 000 troy ounce (uns) ser vi potential till betydande uppvärdering baserat på värderingen av bolag som varit i liknande skede. Vi bedömer att uppsidan motsvarar ett börsvärde på minst 500 MSEK, drygt 400 % över dagens värdering.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära