Nyheter
Börshandlad naturgas handlas med ett premium på 100 procent
Under de senaste dagarna har vi noterat att naturgasen, i form av en börshandlad produkt, handlas till ett premium på mer än 100 procent, vilket gör att investerarna utsätter sig för en betydande risk som inte är kopplad till priset på naturgas.
Förra månadens härdsmälta i VelocityShares Daily 2x VIX Short-Term ETN (NYSEArca: TVIX) var en lektion för investerare om vad som kan hända när en börshandlad produkt börjar handlas till ett premium. Credit Suisse, som är det företag som ligger bakom TVIX, hade avbrutit processen med att emittera nya andelar vilket gjorde att den mekanism som ser till att arbitragefrihet råder och håller andelskursen i linje med sitt verkliga värde helt upphörde. Som ett resultat av detta byggdes ett premium upp, varför TVIX handlades till ett värde som översteg det reella värdet.
På samma sätt ser vi att värdet på Ipath Dow Jones-UBS Natural Gas ETN (NYSEArca: GAZ) nu är dubbelt så högt som värdet på de tillgångar som denna börshandlade produkt motsvarar, vilket kan komma att betyda att investerarna kan tvingas uppleva en upprepning av vad som hände i TVIX, om det premium som GAZ handlas med eroderar. Barclay´s som ligger bakom GAZ upphörde med att emittera nya andelar redan 2009.
Det är således viktigt för en investerare att tänka på att när utställare av ETF eller ETN produkter upphör med att emittera andelar så kan produkten komma att påverkas av andra faktorer än den underliggande tillgången som den är tänkt att spegla. I en tid då det låga priset på naturgas lockar många investerare till att investera i denna råvara är det extra viktigt att undersöka det verktyg som används för att investera i naturgas.
Nyheter
Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.
Nyheter
Med vintern kom de högre elpriserna

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).
– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion.

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Nyheter
Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.
Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Venezuela gör militära förflyttningar
Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på apelsinjuice såg sin största nedgång på sex veckor
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på levande svin i Kina störtar
-
Nyheter3 veckor sedan
Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer förklarar läget på oljemarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina överraskar med jätteköp av sojabönor från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år
-
Nyheter1 vecka sedan
Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk
Micke F
2 maj, 2012 vid 15:35
Intressant det enda jag saknar är en förklaring till varför Barclays slutade med att ge ut nya andelar. Ganska skojigt med en så pass bred bevakning att ni inte bara följer ädelmetaller som jag kan bäst utan försöker – och lyckas med – hitta nya vinklar på dom mest handlade råvarorna.