Connect with us

Nyheter

Nytt rekordår för svensk gruvindustri

Published

on

Sveriges geologiska undersökning, SGU, en expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige, meddelade idag att 2011 var ett nytt rekordår för den svenska mineralnäringen. Rekordproduktion, rekordinvesteringar i prospektering och rekordmånga förlängda undersökningstillstånd.

Aldrig har den svenska gruvnäringen producerat så mycket malm som den gjorde år 2011. Volymen icke järnmalm nådde upp till hela 36,9 miljoner ton och volymen järnmalm för anrikning nådde upp till 30,4 miljoner ton.

Malmproduktion i Sverige år 1900 - 2011

Intresset för att hitta nya gruvor är också fortsatt stort. År 2011 investerade gruv- och prospekteringsbolag nästan 800 miljoner kronor i Sverige, närmare bestämt 783 miljoner kronor. Under förra toppåret, år 2008 investerades ca 760 miljoner kronor.

Prospekteringsinsatser i sverige år 1982 - 2011

År 2011 var också ett rekordår när det gällde antalet förlängda undersökningstillstånd – 371 stycken. Totalt nådde antalet förlängda och nya tillstånd upp till 573 stycken under året, också det ett rekord.

Undersökningstillstånd och inmutningar i Sverige år 1981 - 2011

Det innebär att det sammanlagt, vid årets utgång, fanns 1139 giltiga undersökningstillstånd i Sverige. Dessa tillstånd innehas av 97 olika företag och 47 privatpersoner.

Spännande prospekteringsresultat

Fakta om gruvor och mineraler i SverigeAtt antalet ansökningar om förlängning har ökat beror på att i många områden med befintliga tillstånd har prospekteringsresultaten varit så intressanta att bolagen har velat satsa på ytterligare undersökningar.

Det företagen i första hand letat efter under året är enligt ansökningarna guld. Därnäst kommer koppar järn och zink.

De nya tillstånden är koncentrerade till de tre malmregionerna i landet: Malmfälten i Norrbotten, Skelleftefältet och guldlinjen i Västerbottens län samt Bergslagen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *