Följ oss

Nyheter

Allt är inte guld som glimmar…

Publicerat

den

Testa äktheten på guld genom att bita i det

Testa äktheten på guld genom att bita i detDu, precis som jag, kommer säkert ihåg de gamla westernfilmerna där en suspekt figur erbjöd sig att betala ett eller flera guldmynt för en häst. Allt som oftast brukade köparen bita i guldmyntet för att bekräfta dess äkthet. Det är en av de saker som går att göra för att säkerställa guldets äkthet – givet att det saknas riktig utrustning. Sedan beror det på tänderna och deras status om du skall våga tro att den metall du hade i handen är tillräckligt mjuk för att vara äkta guld.

Denna form av test är faktiskt ganska bra eftersom guld, trots att det är bland de tyngsta metallerna, också är mycket mjukt. Om du biter till och bryter av en tand kan du vara ganska säker på att det inte är guld du har framför dig. Innan du går i väg och börjar mumsa på din myntsamling bör du emellertid ställa dig frågan varför du skall göra detta.

Delvis är det på grund av Internet. Samtidigt som nätet har blivit en oumbärlig resurs som gör att vi slipper gå tillbaka till biblioteket för långa dagars grundforskning så har det också förmågan att röra upp ett getingbo. Ett exempel på detta är den serie från Coin World som behandlar frågan om myntförfalskningar från Kina. Notera att i den intervju som Coin World genomfört med en av dessa förfalskare så föredrar denne att kalla sig själv för ”en stolt hantverkare som producerar kopior.

Problemområden

Vi ställde frågan till vår favoritåterförsäljare av ädelmetaller och undrade om det dyker upp stora mängder Eagles eller Maple Leafs som är förfalskade. Det visade sig att denne endast sett en handfull sådana under sina 30 år i branschen.

Inte för att de är svåra att göra, med modern 3-D laserteknik kan en myntstamp skapas som efterliknar originalet i detalj. Den goda nyheten för alla oss som investerar i ädelmetaller är att det är synnerligen opraktiskt. För att kunna tillverka falska guldmynt som håller en så pass hög kvalitet att de kan passera utan anmärkning så krävs det guld. Om förfalskningarna höll samma halt som originalen skulle vinstmarginalen bli så pass låg att vinsten för förfalskaren skulle bli så liten att det inte vore värt besväret. Skulle denne minska halten skulle myntets vikt bli lägre än originalmynten vilket genast skulle avslöja dem som förfalskningar.

Alternativet är att tillverka ett myntämne av en annan metall. Återigen är utmaningen att få till rätt tyngd till den rätta storleken i förhållande till vikten. Detta leder oss till de områden där förfalskningar kan vara ett verkligt problem. Det mest betydande är sällsynta mynt. Dessa kan göras med rätt guld- eller silverinnehåll och på konstgjord väg åldras så att endast en erfaren numismatiker kan skilja ut dem från originalen. På grund av den premie som sällsynta samlarmynt betingar är det lönsammare för förfalskarna att tillverka sådana mynt än vanliga bullion-mynt, så som Eagles eller Maple Leafs. Detta är en av anledningarna till att många samlare endast handlar mynt från utomstående specialister.

Testa om guldmynt och guldtackor är äkta

Guldtackor är en annan sak. Förfalskningar dyker upp på marknaden från tid till annan, och de är svåra att identifiera. Generellt sett beblandar sig förfalskare inte med de mindre tackorna, som är stämplade, numrerade och förseglade. De koncentrerar sig istället på tackor med en vikt på ett kilo eller högre. Dessa kan lätt uppblandas eller till och med urholkas och fyllas med bly eller någon annan metall. Problemet är bristen på standardvikter, vikten på en 400-ounce tacka kan till exempel variera allt från 390 gram till 420 ounce.

Som nämnts tror vi inte att det finns ett allvarligt problem med falska mynt för tillfället. Men det betyder inte att det inte finns, inte heller behöver det betyda att tekniken inte kan utvecklas för att göra dem mer lönsamma i framtiden än vad de är i dag.

Den bästa försiktighetsåtgärden är den enklaste. Etablera en relation med ett myntåterförsäljare som har byggt upp ett starkt rykte, under lång tid.

För små tackor, köp bara de som bär en stämpel från en av de mer kända, pålitliga raffinörer, såsom PAMP, Credit Suisse eller Johnson Matthey.

För större beställningar, fråga din återförsäljare om de gör analyser. Ansedda företag gör i allmänhet analyser av alla tackor som väger ett kilo eller mer. Köp inte under några omständigheter en större guldtacka på Internet eller från en privat säljare du inte känner personligen.

Om du fortfarande är orolig eller undrar över ett mynts äkthet så har vi nedan sammanställt en lista över några av de tester som du själv kan utföra.

  • För guld, kan du bita i det. Men observera, du kanske inte vill fördärva ytan av den äkta varan. Silvermynt kan du släppa i golvet och de kommer att ge ifrån sig ett ringande ljud, legeringar kommer inte göra detta. Detta test är mindre bra för guld, eftersom 24-karats guld inte ringer, men det gör däremot mässing.
  • Storlek och vikt är bra kontroller. Gör en lista över diametern för alla äkta mynt för jämförelse. Skaffa en våg som mäter hundradels gram. Om ett ädelmetallmynt väger för lite, eller för mycket, är sannolikheten stor att det är falskt. En praktisk lista över guldmynt, komplett med vikter, diametrar och tjocklekar finns på Only Gold.
  • En bra förfalskare kan få till alla aspekter på ett förfalskat mynt, men knappast densiteten vilket du kan testa myntet för. Du kan köpa en kommersiell detektor. De är inte billiga, men kommer snabbt och enkelt testa för vikt, tjocklek och diameter.

Ädelmetaller kommer alltid att vara attraktiva för lurendrejare, precis som allt annat av verkligt värde. Men det finns fler bra säkerhetsåtgärder som redan är inbyggda i systemet. Komplettera dem med din egen kunskap och sunt förnuft, och det bör inte vara svårt att undvika att bli ett offer för bedragarna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära