Nyheter
2013, naturgasens år

Några ord om marknaden för naturgas från Swede Resources årsredovisning.
Oavsett hur starka förutsättningarna är för en uppgång i oljepriset så var 2012 naturgasens år och det finns inget som tyder på att det kommer att bli en förändring under 2013, vi ser helt enkelt inget som visar på att naturgasen kommer att sakta ned det redan höga tempot.
De senaste årens ökade produktion, en följd av tekniska förbättringar som till exempel fracning och horisontella borrningar, har skickat ned priset på naturgas till låga nivåer vilket har gjort att såväl branschaktörer som ledande befattningshavare sett över möjligheterna till att exportera naturgas utanför Nordamerika.
Under 2012 konsumerades 94 procent av all den naturgas som producerades i USA inom landets gränser, en uppgång med 11 procent sedan 2007. Fracning har blivit en så pass stor framgång att EIS, Energy Information Administration, spår att detta kommer att svara för mer än halva USAs gasproduktion inom 25 år. EIA spår att det kommer att produceras 13.600 miljarder kubikfot naturgas från amerikansk skiffer, så kallad shale gas, en ökning från nuvarande produktionsnivå på 5.000 miljarder kubikfot.
Med ett pris på naturgas som ligger på cirka 3 USD per MMBTU i USA och mellan 11 och 13 USD per MMBTU på den globala världsmarknaden finns det goda förutsättningar för att exportera naturgas, givet att logistiken kan lösas. Cheniere Energys terminal för flytande naturgas (LNG) godkändes tidigare under året av USAs Energidepartement och beräknas kunna börja exportera naturgas redan under 2015. Detta är inte det enda projektet som byggs i dag så färdigställandet av denna terminal och andra kan komma att markera en start för en global marknad för naturgas vilket skulle komma att betyda en betydande skillnad mot hur detta fungerar i dag.
Fracking och möjligheter till framtida export är händelser som inte bara kommer att påverka prisbilden för naturgas, utan även marknadsaktiviteter på kort sikt. Det betyder också en förändring av det globala energisystemet som vi vant oss vi att se det.
Nyheter
USAs oljeproduktion tangerar all time high

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.
Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.
Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.
Nyheter
Vete, ett problem för många länder

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.
Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.
Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.
I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.
Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.
Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.
Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.
Nyheter
Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.
Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.
-
Nyheter2 veckor sedan
Africa Oil har fokus på offshore-tillgångar i Nigeria
-
Nyheter4 veckor sedan
EnQuest ska avnotera sina aktier från Nasdaq Stockholm
-
Nyheter4 veckor sedan
Kyawthuite – världens mest sällsynta mineral
-
Nyheter4 veckor sedan
Sveriges största elektrolysanläggning invigs idag
-
Nyheter2 veckor sedan
Tre bra aktier inom olja och gas
-
Nyheter4 veckor sedan
Det finns tillräckligt med koppar
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, diesel, koppar och andra råvaror
-
Nyheter3 veckor sedan
Colombias kokainproduktion når sin högsta nivå någonsin
Magnus
12 maj, 2013 vid 16:34
Någon som vet om Swede Resources har kvar sina gastillgångar i USA? Det var ju inte roligt när priset var nere under 2 USD. Men när det nu ligger kring 4 USD så borde kalkylen se bättre ut igen.