Analys
SIP Nordic – Råvaruguiden – januari 2013
Timing viktigare än någonsin
Tiden går som vanligt alldeles för fort och det känns som igår jag skrev den första råvaruguiden (jan-12). Samtidigt som det är dags att summera ett ljummet råvaruår är det hög tid att rikta blickarna mot 2013 års spåkula. Fortsätter guldet mot ett positivt år för 14:e året i rad, fortsätter jordbruksråvarornas kräftgång och kommer vi att se olja klättra upp mot höga nivåer? Oavsett vad har vi ett spännande år framför oss där börserna under 2012 presterade bra trots oron för en Eurokris. 2013 blir spännande där mycket fokus kommer ligga kring USAs budgetstup och evigt växande budgetunderskott. Något som på alla vis kommer påverka råvarorna. Men var beredda på en tur i berg- och dalbanan. 2013 kan för råvaror bli mycket lik 2012 där timing är A och O.
Jag skrev i min första råvaruguide att jag inför 2012 trodde på platina och guld. Guld och platina ökade under 2013 med 5 respektive 9 %. En bra avkastning under rådande marknadsförhållanden men faktum är att man med rätt timing och aktiv börshandel hade kunna mångdubblat dessa siffror.
De flesta råvaror pendlade kraftigt under 2012 där vi såg en bred uppgång i början av året vilket snabbt byttes mot en negativ trend fram till slutet av sommaren. Då var det återigen dags för FED att sätta igång sedelpressarna vilket drev råvarupriserna uppåt igen. Guld var inget undantag. Faktum är att den aktive handlaren hade kunnat ha en avkastning på över 80 % om denna köpt och sålt guld vid rätt tillfälle.
Nu är det ju alltid enkelt i efterhand att säga hur man borde ha gjort men jag tror faktiskt att vi får se ett liknande scenario under 2013.
Mycket av nyhetsflödet kommer i år att vara kring USAs budgetstup och det växande budgetunderskottet. Nu verkar det som att den kortsiktiga krisen är bortblåst. Något som får råvaror att rusa. Problemet kvarstår dock och om två månader måste frågorna kring USA budgetunderskott lösas. Något som hotar USAs kreditbetyg och som på många sätt kan påverka priset på råvaror. Framförallt guld, silver och olja.
2013 kommer således bli ett spännande råvaruår där bra avkastning finns att hämta. Det är dock viktigare än någonsin att ha rätt timing.
Personligen tror jag att guld kommer att fortsätta upp under 2013. USA kan mycket väl tvingas sätta igång fler stimulanspaket vilket är positivt för guldet. För den aktive med rätt timing kan guld bli en riktig vinnare under 2013.
Alexander Frick
Råvaror – Energi
Brent olja
- Brentoljan åkte under 2012 berg och dalbana. Brent gick under 2012 upp dryga 2 %.
- Under december månad ökade priset på brent med cirka 1,6 %.
- Brent påverkades mycket av de ekonomiska oroligheterna under 2012. Något som mycket väl kan fortsätta under 2013. Stora svängningar är alltså att vänta.
- Monetära stimulanser sätter dollarn under press vilket hjälper oljan att stanna på höga nivåer.
Naturgas
- Från i mitten av april hade Naturgas en mycket stark period under 2012. Sedan botten i april klättrade priset på naturgas med nästan 80 % och avslutade året på cirka 10 % upp.
- Under december föll priset på naturgas med 10 %
- Efter den starka trenden är det inte osannolikt att naturgas börjar tappa i fart. Naturgas handlas nu strax under 50-dagars medelvärde.
Råvaror – Metaller
Guld
- Guld stängde på en positiv siffra 2012 vilket var det 13:e året i rad med positiv utveckling!
- Guld pendlade likt olja kraftigt av samma anledningar. Ekonomiska oroligheter och stimulanspaket satte guldet i pendling.
- Under 2012 ökade priset på guld med ca 5 %.
- I december tappade guld dock nästan 4 %.
- För den aktive börshandlaren finns stora pengar att tjäna då guldpriset med stor sannolikhet kommer att pendla en del under 2013.
- Den amerikanska penningpolitiken styr till stor del det mesta.
Silver
- Silver hade även ett positivt år 2012. Än dock med kraftiga svängningar. För året var silver upp dryga 6 %.
- December månad var dock lite mer mörk då silver föll nästan 12 %.
- Silver handlas strax ovanför 200 dagars medelvärde men befinner sig i en kortsiktigt negativ trend.
- Viktiga nivåer hittar vi kring 27 dollar där vi har en viktig motståndszon.
Platina
- Platina var inget undantag under 2012. Platina ökade med cirka 9 % under 2012.
- Platina handlas dock till ett lägre pris än guld. Något som historiskt sett varit det motsatta.
- Under december föll priset på platina med 4 %.
- Platina befinner sig i en negativ trend där 50 dagars glidande medelvärde på 1650 blir intressant att observera under januari.
Koppar
- Metallerna svingade rejält under 2012 och koppar är inget undantag. Trots att koppar avslutade året på cirka 2,7 % upp är det ändå nästan 10 % under årets högstanivå.
- Under december föll priset på koppar med 0,6 %
- Koppar handlas just nu över både 50 och 200 dagars medelvärde men i en negativ trend. 50 dagars medelvärde korsade även 200 dagars medelvärde ovanifrån början av december.
- Tillväxtländernas förbrukning kommer styra mycket under 2013.
Zink
- Zink hade ett bra 2012. Upp drygt 12 %.
- Under december månad ökade priset något.
- Zink närmar sig nu viktiga nivåer kring 2100-2150 där vi har en rad motståndsnivåer. Blir intressant att följa under 2013.
Nickel
- Nickel presterade sämst av alla basmetaller under 2011. 2012 blev inte bättre. Slutsiffran blev -8 % för 2012.
- Under december var priset på zink oförändrat.
- Nickelmarknaden är fortsatt mättad med ökande lager.
- Många stora projekt inom nickelproduktion är redan finansierade och irreversibla vilket kommer att öka tillgången av nickel ytterligare.
Råvaror – Jordbruk
Socker
- Socker hade inget roligt 2012 med en slutsiffra på nästa -20 %.
- Under december månad är dock socker upp drygt 2 %. Kanske vänder den negativa trenden här.
- Socker föll under december igenom ett viktigt motståndsområde kring 19 cents. Nu har denna nivå brutits och det ser lite mer positivt ut.
Bomull
- Bomull och socker gick hand i hand under 2012. Bomullspriset föll med cirka 20 % under 2012.
- Under december månad ökade priset på bomull dryga 4 %.
- Svag kinesisk och indisk efterfrågan samt lägre ekonomisk tillväxt i Europa har lett till ökade lager. Monetära stimulanspaket kan ge en uppsving för konjunkturen och därmed öka bomullskonsumtionen.
Majs
- Efter den kraftiga uppgången under sommaren 2012 föll priset på majs tillbaka men året avlutades på knappa 8 % upp.
- Under sommaren rådde extrem torka i USA vilket fick priset på majs att skjuta i höjden. Endast 40 % av skörden var av god kvalitet. Att jämföra med 70 % i normala fall.
- Under december månad föll priset på majs med 8 %.
Vete
- Då majsproduktionen drabbades av den värsta torkan på många år gick fler producenter över till produktion av vete vilket fick priset att skjuta i höjden under mitten av 2012. Likt majs föll vete tillbaka under andra halvan av året. Slutligen hamnade vete på +6 % för året.
- Under december föll vete med drygt 8 %.
Apelsinjuice
- Den som låg kort apelsinjuice under 2012 har gjort en mycket bra affär. För året föll apelsinjuice drygt 28 %.
- Under december föll apelsinjuice med ytterligare 6 %.
- Priset på apelsinjuice är fortfarande 70 % högre än botten 2009. Fallhöjden är således hög. Mycket hög.
Kaffe
- För första gången är kaffe med i Råvaruguiden. Kaffe hade likt de andra jordbruksmetallerna ett svagt 2012. För året tappade kaffe 35 %.
- Kaffe gick under december upp 3,6 % vilket kan vara början på ett trendbrott.
- Om kaffe lyckas bryta upp över 50 dagars glidande medelvärde kan vi få ett trendskifte.
- Kaffe ligger dock fortfarande i en långsiktigt nedåtgående trend.
[box]Denna uppdatering är producerat av SIP Nordic och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta produktblad utgör endast marknadsföring och har sammanställts av SIP Nordic Fondkommission AB.
Innehållet ger inte fullständig information avseende det finansiella instrumentet. Investerare uppmanas att del av prospekt och slutliga villkor, vilka finns tillgängliga på: www.rbsbank.se/markets, innan ett investeringsbeslut tas.
Förekommande exempel är simulerade och baseras på SIP Nordics egna beräkningar och antaganden, en person som använder andra data eller antaganden kan nå andra resultat. Administrativa avgifter och transaktionsavgifter påverkar den faktiska avkastningen.