Nyheter

Brexits effekt på kakaosektorn i Europa

Publicerat

den

Kakao- och chokladsektorn i Europa, men framförallt Storbritannien, har känt av Brexit. Handelsrelationerna med Europeiska unionen (EU) har försvagats och ökad reglering, tullar och dokumentation har påverkat båda sidor. Försvagningen av handelsbanden med EU ger en möjlighet för kakaoleverantörerna. Nu vill många brittiska företag köpa direkt från producerande länder.

Handelshinder mellan Storbritannien och EU

Brexit har haft en allvarlig inverkan på handeln mellan Storbritannien och EU. Nya brittiska tullbestämmelser, förfaranden och inspektioner har bromsat kommersiella relationer. Chokladtillverkare i Storbritannien är bland de mest drabbade av Brexit. De extra byråkratiska stegen och tullarna påverkar deras import och export av färdiga produkter.

År 2020 var chokladprodukter Storbritanniens näst största export i kategorin mat och dryck. Cirka 70 procent av försäljningen gick till den europeiska marknaden. Under de första två kvartalen 2021 minskade exporten till EU av chokladprodukter tillverkade i Storbritannien med nästan 19 procent jämfört med samma period 2019.

Medan Storbritanniens chokladexport till EU minskade, ökade exporten till länder utanför EU som Kina och Australien. Ändå kompenserade den ökade försäljningen till länder utanför EU inte förlusterna i exporten till EU.

Brexit har också påverkat chokladindustrin i EU-länderna. Till exempel rapporterade den tyska konfektyrindustrin en minskning med nästan 12 procent av chokladexporten till Storbritannien under första kvartalet 2021.

Framtiden för den brittiska kakaosektorn

I allmänhet förväntas det att storleken på den brittiska chokladindustrin kommer att minska under de kommande 5 åren. Förutom minskningen av Storbritanniens export till EU, leder den växande konsumentmedvetenheten i en övergång från choklad till hälsosammare snacks. Ändå är utsikterna för hållbara och etiskt producerade kakaoprodukter i Storbritannien goda. Marknaden för choklad med högre kakaoinnehåll, ekologisk eller rättvisemärkt med påståenden om ett enda ursprung förutspås växa. Detta beror på att brittiska konsumenter letar efter hälsosammare, mer etiska och hållbara alternativ.

Så, vad betyder Brexit för kakaoexportörer? Storbritanniens import är i allmänhet mycket koncentrerad. År 2020 kom Storbritanniens import av kakaobönor främst från Elfenbenskusten och Ghana. Tillsammans stod dessa länder för över 65 procent av den totala importen från Storbritannien.

Frankrike, ett icke-kakaoproducerande land, stod för ytterligare 30 procent av Storbritanniens import. Storbritannien importerade också mindre kvantiteter från Spanien, Belgien och Nederländerna. Nedgången i chokladtillverkningen i Storbritannien kan minska efterfrågan på kakaobönor och andra kakaoprodukter. Och importen från EU kommer sannolikt att minska efter att de nya gränskontrollerna är på plats från 2022.

Nya möjligheter för odlares kakaoexport

EU-baserade exportörer som normalt skulle återexportera kakaoprodukter till Storbritannien kan ändra sin strategi. Och brittiska företag kan titta på att köpa direkt från odlaren. Detta ger möjligheter till direkta och långsiktiga relationer med brittiska köpare. Dessa möjligheter kommer sannolikt att vara för icke-bulkprodukter, exempelvis kakao med unika smaker, en bra historia och hållbar odling. I allmänhet förväntas det inte att Brexit kommer att påverka handelsförbindelserna mellan Storbritannien och de viktigaste kakaoproducerande länderna. Storbritannien och flera länder har redan ingått nya handelsavtal. Dessa avtal säkerställer att handelslandskapet liknar hur det var innan Brexit.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version