Nyheter

Vattenfall och St1 ska producera fossilfritt e-flygbränsle på den svenska västkusten

Publicerat

den

Vattenfall och St1 har undertecknat en avsiktsförklaring om att utveckla en fossilfri värdekedja för produktion av syntetiskt elektrobränsle. Nästa steg blir att tillsammans genomföra en förstudie. Studien ska titta närmare på hela värdekedjan för användning av havsbaserad vindkraft för att producera elektrobränsle med början 2029, som sedan successivt ska ökas för att nå målet om en miljon kubikmeter.

Vattenfall och St1 kommer att utföra en genomförbarhetsstudie med målet att kunna ta fram en fossilfri värdekedja för produktion av elektrobränsle med havsbaserad vindkraft. Samarbetet innebär att Vattenfall ska arbeta för att utveckla en infrastruktur för vätgasförsörjning från havsbaserad vindkraft på västkusten, medan St1 har för avsikt att använda den fossilfria vätgasen för att producera en miljon kubikmeter elektrobränsle, primärt avsett att användas som hållbart flygbränsle. Volymen motsvarar till exempel den årliga flygbränsleförbrukningen vid Arlanda. Den första produktionen är tänkt att inledas 2029.

– Jag är väldigt glad över det här samarbetet med St1. Vi är två företag med samma målsättning: att bekämpa klimatförändringarna. För oss på Vattenfall är elektrifieringen av samhället och industrin en central del av vår affärsstrategi. Att utveckla och optimera värdekedjorna för havsbaserad vindkraft och fossilfri vätgas är en mycket intressant väg framåt. Vår starka och växande portfölj för utveckling av svensk havsbaserad vindkraft, som i dagsläget utgörs av mer än 20 TWh, innebär stora möjligheter, säger Anna Borg, vd och koncernchef, Vattenfall.

Två tredjedelar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer i dag från industri och transporter. Vattenfall samarbetar med industrin för att på ett aktivt sätt introducera både direkt elektrifiering och indirekt elektrifiering, via fossilfri vätgas. Det finns enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten för till exempel raffinaderi- och petrokemiindustrin.

– Energibolag måste vara modiga nog att gå i bräschen och satsa på skalbara lösningar som kan förändra situationen i grunden. Vi är mycket stolta över vårt partnerskap med Vattenfall eftersom vi båda är mycket angelägna att lyckas med ett genombrott av det här slaget och som är centralt för energiomställningen. Strategiska och långsiktiga partnerskap inom olika områden är vitala för att kunna genomföra St1:s investeringsprogram för hållbara bränslen. De visar också hur viktigt det är med samarbeten inom industrin och mellan olika värdekedjor för att kunna uppfylla de ambitiösa nordiska klimatmålen, säger Henrikki Talvitie, vd, St1 Nordic Oy.

St1 investerar redan i energiomställningen genom att satsa på skalbar produktion av förnybar energi. Ett nytt bioraffinaderi håller på att byggas vid St1:s raffinaderianläggning i Göteborg. Bioraffinaderiet kommer att ha en årlig kapacitet på 200 000 ton förnybart bränsle och förväntas tas i drift 2023. Det är konstruerat för att optimera produktionen av förnybar diesel och hållbart flygbränsle. St1 producerar redan avancerad etanol och biogas av avfall.

Populära

Exit mobile version