Nyheter

Utdragen El Niño kan leda till spannmålsrally

Published

on

Ett stort antal meteorologer har aviserat att de ser förutsättningar för en utdragen El Niño, något som i sin tur kan leda till utbudsstörningar för börshandlade grödor i allmänhet men även för de råvaror som brukar benämnas softs.

Sannolikheten ligger på 80 procent

The Climate Predictions Center som ingår i National Weather Service anser att sannolikheten nu ligger så pass högt som 80 procent för att vi kommer att få se hur väderfenomenet El Niño fortsätter under våren 2016 i den norra hemisfären. Tidigare metereologiska rapporter har förutspått att väderfenomenet skall fortsätta under vintern 2015/2016. El Niño, som är ett väderfenomen, brukar leda till att yttemperaturen i Stilla Havet stiger, något som kan leda till kraftig nederbörd och översvämningar i Sydamerika samt torka i Asien och i Östafrika. The Climate Predictions Center varnar nu för att effekterna av El Niño kan intensifieras under senhösten och vintern.

Den huvudsakliga orsaken till varningen är att temperaturen i Stilla Havet just nu är varmare än normalt vid denna tid på året. De förändrade väderförhållandena kan komma att påverka priset på jordbruksråvaror framöver, speciellt i samband med planteringssäsongen i september. Det är sannolikt att Australiens högproteinhaltiga veteskörd som odlas i landets östra delar kommer att drabbas av torrare förhållanden. Produktionen av sojabönor i Indien, Asiens näst största producent, kan komma att drabbas negativt av torka i landets centrala och västra delar. Majsproduktionen i Kina och Indien kan också komma att drabbas negativt. Det betyder emellertid att amerikanska och sydamerikanska spannmålsodlare kan exportera sin gröda till Asien.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version