Analys

SHB Råvarubrevet 31 januari 2014

Publicerat

den

Råvaror allmänt:
Globalt: sänkta tillväxtutsikter i EM på tapeten

Emerging markets-oron har intensifierats trots att förväntningarna på Fed-höjningar har dämpats. Detta förklaras av att drivkraften utgörs av sänkta ekonomiska tillväxtutsikter. I den mån krisen intensifieras i större länder riskerar det att få påtagliga konsekvenser för både konjunktur och räntemarknad.

Kina utgör elefanten i rummet. Det mullrar från dess kreditsystem och risken för baksmälla är överhängande. Om marknaden sänker sina tillväxtförväntningar för Kina spiller det över till sämre utsikter även för USA och Europa. Sedan vår Kinaresa i september har vi argumenterat för att landet stod inför en kortvarig uppgång driven av stimulanser för att klara fjolårets tillväxtmål. Därefter oroades vi av de eskalerande dåliga lånen utan säkerheter. Dessa har nu börjat blomma ut och vi är rädda för att denna våg bara har startat.

Förväntningarna på Fed-höjningar har dämpats men förändrar inte utsikterna för Feds nedskalning av QE. Vi hävdar att det inte finns argument för Fed att skala tillbaka fortare än vad man aviserat med” hela handen”. Högst på Feds agenda just nu måste vara att undvika ”QE4”. Därmed är hela QE effekten inprisad i guld och just när konsensus äntligen blivit negativa till guld så byter vi fot från en mycket lyckad sälj till en köp. Utöver Fed så tror vi också att EM valutaoron och Kina kreditkrisen kan öka behovet av guld som säker hamn igen.

Handelsbankens råvaruindex (USD)

Basmetaller: Hästens år tar sin början

Så här första dagen på det nya kinesiska året kan vi konstatera att ormens år (2013) slutade som bekant i moll för metallerna. Det återstår att se vad Hästens år (2014) har att erbjuda men initialt ser vi få positiva signaler. Tillsammans med att lagercykeln i Kina står inför en vändning och det faktum att investerare blivit positiva till basmetaller under de senaste månaderna då lagren fallit gör att vi växlar från positiv till neutral syn på basmetaller. Säsongsmönstret för basmetaller har varit starkt de senaste åren med årstoppen i början av året följt av ett kraftigt fall fram till midsommar.

Under veckan har basmetallerna fallit på bred front där nickel sticker ut med en nedgång på dryga 5 %. Veckans PMI flash från Kina för januari kom in lägre än väntat och nattens officiella siffra väntas vara lägre än föregående månad, 50,5 mot 51 i december. Nästkommande vecka har Kina nyårsledigt och efterfrågan från de fysiska handlarna uteblir vilket kan göra marknaden mer känslig då omsättningen faller.

Låga prisnivåer, exportstopp av oförädlad nickelmalm från Indonesien och det faktum att 40 % av gruvorna går med förlust på dagens prisnivå. Vi tror på: LONG NICKEL H

Ädelmetaller: Dags för guldrekyl?

Vår långsiktigt negativa vy på guldet blev som bekant väldigt korrekt under 2013, då guldet noterade sitt näst värsta år i modern historia. När vi började argumentera för att guldet borde falla – då upptrenden av olika anledningar hade sett sitt slut – var vi ganska ensamma om vår negativa syn. Detta är, sannolikt, en av anledningarna till att fallet blev så dramatiskt och djupt. Att vara s.k. contarian och få rätt brukar vara en synnerligen framgångsrik strategi, problemet är bara att man sällan vet hur ”motvalls” man egentligen är, inte heller om man får rätt…

När vi nu kliver raskt in i 2014 ser det ut som att väldigt många har bytt fot, och att konsensus nu är negativt på guldet. Det är inte alls ovanligt att extrapolera historiken, och använda förklaringar till historien som argument för framtiden, och att trenden ska fortsätta. Nästan alla är bullish på all-time highs, det må vara aktier, bostadsrätter, tulpanlökar eller guld. När en tillgång sedan fallit under lång tid tror man att det aldrig kan vända upp igen – det går ju nedåt…

Men allt vänder, väldigt många marknader (i synnerhet råvarumarknaden) är s.k mean reverting, dvs de tenderar att röra sig kring en underliggande trend, varför det sällan är lönsamt att konstant försöka följa trenden.

Vi börjar därför hissa flagg för en rekyl uppåt i guldet. Det kommer att vara svårt med timing, triggers osv, men vi finner stöd för vår vy redan nu i ett par huvudpunkter.

  • Vi upplever att majoriteten nu blivit negativa, varför en ”contrarian-strategi” kan vara lönsam
  • Feds tapering har inte satt några märkbara avtryck i guldpriset ännu
  • Utflödena ur ETF:er ser ut att ha avstannat (frågan är bara om det är tillfälligt). De senaste veckorna har t o m sett nettoinflöden.
  • Den uppseglande emerging-marketsoron verkar inte ha avstannat trots veckans insatser från en rad centralbanker. Detta kan skapa en köpvåg i guld som skydd mot en eventuell emerging-kris.
  • Indien som så överraskande minskade sitt inköp under 2013 till följd av höjda importavgifter och en svag valuta förväntas tillsammans med Kina svälja en allt större del av det guld som kommer ut på marknaden.

Efter en lång tid av negativ vy för guldet byter vi nu fot och tror på stigande pris. Vi tror på: LONG GULD H

Energi: Backloading ger utsläppsrätterna stöd

Elmarknaden backar 9 procent under veckan och är tillbaka på de låga nivåer vi såg i början av året. Samtliga faktorer förutom utsläppsrätterna verkar för nedsidan där en återgång till det milda och våta vädret är främst drivande. Senaste prognoserna visar på plusgrader i slutet av perioden samtidigt som uppemot 6 TWh nederbörd väntas, ca 3 TWh normalt vilket i så fall stärker energibalansen ytterligare.

Med ett sådant väder där spotpriser kommer in under förväntan och ett bränslekomplex som trendar nedåt (även om kolet funnit stöd på de lite lägre nivåerna sedan sommaren) blir det svårt för den korta kurvan att stiga. Det enda som ger ett visst stöd är utsläppsrätterna som stigit över 20 procent de senaste 2 veckorna efter att kommissionen nu driver på en snabbare process kring en eventuell backloading (dra bort 400 miljoner rätter) och en stabilitetsmekanism.

Oljemarknaden faller tillbaka något inför Kinas inköpssiffror och en förnyad oro kring den faktiska tillväxten i efterfrågan på oljeprodukter. Det är för närvarande svårt att se vad som skall driva marknaden genom denna rangehandlade nivå på Brent där uppsidan begränsas av en förbättrad balans men där den geopolitiska oron kring Syrien, Iran och Libyen alltid ger stöd på lägre nivåer. De flesta hade ju exempelvis räknat med att Libyen successivt trappar upp sin produktion, kanske inte till tidigare höga nivåer om ca 1.5 miljoner fat per dag men närmare hälften i bästa fall och tyvärr skapar situationen kring blockaden av landets tre oljehamnar fortsatt en stor osäkerhet. I övrigt så var de kommersiella oljelagren i USA som var veckans överraskning, de steg med 6.42 miljoner (se bild nedan över till vänster) vilket var den största rörelsen på 3 månader. Vi står därmed fast vid vår tro att det är svårt att vara annat än neutral till oljan men att den alltid är köpvärd ned mot dagens nivåer kring 106 dollar men där man inte bör räkna med så mycket högre oljepris än 110-111 dollar

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sammanfattningsvis håller vi en neutral vy för energisektorn.

Vi tror att det kommer ges möjligheter till god avkastning i denna range-baserade handel där oljan är köpvärd var gång den kommer ned lägre nivåer. Vi tror på: LONG OLJA H

Livsmedel: Citrussjukdom härjar i Florida

Citrussjukdom och frost i den amerikanska delstaten Florida, en av världens största producenter av citrusfrukter har gett stöd till terminspriserna på apelsinjuice de senaste månaderna. Sjukdomen som kallas för Citrus Greening saknar botemedel och ökad spridning är förödande för apelsinodlingen. I veckan har dock mildare väderförhållanden i regionen pressat ned priset. Vi ser allvarligt på bakteriesjukdomen och tror på stigande pris på apelsinjuice.

Priset på sojabönor har gått ned något under veckan, påverkat av inte minst bra väder i Sydamerika – i Argentina har det kommit mer regn vilket grödan gynnas av och i Brasilien har det blivit torrare vilket gynnar skörden. Omkring 8 procent av den brasilianska skörden uppges nu vara avklarad och avkastningen är hög. Tiden för eventuella problem innan skörden är avklarad i Sydamerika blir alltmer begränsad och det är svårt att se en uppsida för sojapriserna den närmsta tiden. Efter hand som utbudet ökar i Sydamerika och konkurrensen på exportmarknaden ökar tror vi snarare på en nedgång.

Vi ser allvarligt på bakteriesjukdomen som härjar i Florida och ökad spridning hotar att slå ut apelsinträden i år framöver. Vi tror på: BULL APELS X2 H

Handelsbankens råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Populära

Exit mobile version