Analys

SHB Råvarubrevet 24 augusti 2012

Publicerat

den

Basmetaller – I väntan på att Draken i öster ska återuppstå

Basmetaller är de råvaror som är mest exponerade mot den kinesiska konjunkturen. Efter vårens inbromsning i Kina och därmed lägre priser på basmetaller förväntar vi oss nu att de annonserade stimulansåtgärderna åter ska öka efterfrågan på basmetaller i Kina. Vi förväntar oss inga gamla rekordnivåer men från dagens låga nivåer är uppsidan stor för de flesta basmetaller. Data från första halvåret visar att om Kina ska nå sina investeringsmål så krävs en upptrappning under andra halvåret. Kina är ett land som styrs efter kvantitativa mål och vi lutar oss tungt på att landet kommer att accelerera infrastrukturella program för att uppnå dessa mål.

Ädelmetaller – Hög risk inför Bernankes tal i Jackson Hole

Under året har guldpriset fallit ordentligt varje gång Bernanke har varit ute och talat utan att avisera mer stimulans till den amerikanska ekonomin. Den 31:a augusti har Bernanke sitt framträdande i Jackson Hole, platsen där han lanserade QE2 för ett år sedan och marknadens förväntningar på mer QE torde vara extra höga denna gång, inte minst efter att Fed protokollet släptes i veckan. Hög risk att ädelmetallerna kommer på fall om Bernanke åter visar sig återhållsam. Å andra sidan lär ädelmetallerna åka en bra bit uppåt på mer stimulans så fredagen den 31 blir en avgörande dag med stor vinstpotential för den som vågar ligga positionerad. Det är rimligt att tänka sig att Bernanke sparar på krutet inför en eventuell kris orsakad av ett ännu värre Europa senare i höst. De industriella ädelmetallerna; platina och palladium har gynnats av produktionsbortfall efter strejker i Syd-Afrika. Sammantaget har det varit idel prisdrivande nyheter för ädelmetaller och vår korg har stigit 7 % på en vecka. Vi tycker just nu att Ädelmetaller har hög risk men om något väger nedsidan över i det korta perspektivet.

Livsmedel – Återigen osäkerhet kring Ryssland

Spannmålspriserna har drivits av den kraftiga torkan i USA. Skörden av soja och majs kommer bli ca 15 % lägre än normalt. USA står för vart tredje ton spannmål på den globala exportmarknaden. Vetepriset stiger också då vete substitueras mot majs som djurfoder.

Om priserna ska fortsätta uppåt eller ej är den stora frågan och i skrivande stund är det i alla fall inte så mycket som talar för att priserna kommer falla den närmaste tiden. Den ryska spannmålsproduktionen justeras kontinuerligt ned vilket i kombination med relativt hög exporttakt gör att spekulation om eventuella exportbegränsningar blir allt mer befogad. Rykten säger också att även den ukrainska regeringen sagt sig agera om Ryssland gör något – mest aktuellt är i både fallen förmodligen inte ett totalt exportförbud som under 2010 utan höjda exportskatter. Det krävs hursomhelst nytt bränsle för att priserna ska fortsätta uppåt och det är nu mot Ryssland blickarna vänds. Vad som också kommer påverka priset kommande månader är utvecklingen för grödorna på södra halvklotet, inte minst i Australien och Argentina vars odlingsår ligger senare än på Norra halvklotet.

Energi- Låga elpriser men geopolitisk risk driver oljan

Det senaste oljerallyt som började 21a juni har efter 25 % högre pris planat ut. Rallyt var en perfekt storm av fundamenta och ökad riskaptit; strejk i Norge, orkaner i Mexico och upptrappad konflikt mellan Israel och Iran. Ovanpå stark fundamenta så fann investerare mod och köpte risktillgångar på bred front. Blickar vi framåt är det främst elpriset som idag handlas på historiskt låga nivåer som vi tror att elpriset kan driva energikorgen vidare uppåt under hösten. Ytterligare risk finns naturligtvis kring Iran men det är högst tveksamt om Israel vågar eskalera konflikten så här nära valet i USA.

Elmarknaden

Elpriset har rört sig uppåt under veckan. Vårt SHB Power Index har stigit med drygt 2 procent efter att många aktörer fått köpa tillbaka sina sålda positioner. Viktigt att komma ihåg är att det nu är kvartal 4 på Nordpool-börsen som är underliggande kontrakt för våra index. Spotpriset har vänt upp samtidigt som en stark oljemarknad ger stöd åt övriga fossila bränslen. Energikolet API 2 handlas strax över 95 dollar för det fjärde kvartalet och med utsläppsrätterna för koldioxid på priser runt 8.15 EUR/ton finner vi ett brytpris för kolkondensen (elproduktion med elkraft) strax över 39 EUR. Denna nivå fungerar som stöd åt elkontraktet. Vi har nu fått den uppgång många förväntat sig efter en period av väldigt låga priser. Eftersom väderprognoserna pekar på nederbördsmängder om ca 9-10TWh, vilket är en bra bit över normalt för perioden, bör vi förvänta oss en konsolidering innan marknaden orkar så värst mycket högre. Skulle delar av nederbördsmängderna däremot falla bort över helgen bör vi kunna se en fortsatt stark utveckling.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

1 kommentar

  1. Tore

    25 augusti, 2012 vid 18:27

    Riktigt intressant läge för basmetaller, tänker då främst på järnmalm vars pris i veckan sjönk under 100 dollar. Det är nog många som just nu vill se tydliga tecken på att Kina börjar stimulera ekonomin.

    Intressant också att frånvaron av väder som ställer till det i Australien pressar ner järnmalmspriset. Så det är nog en och annan som hoppas att det kommer en rejäl storm och kraftigt regn i Australien så att järnmalmsproduktionen drabbas och ger stöd åt järnmalmspriset.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version