Analys

SEB – Råvarukommentarer, 1 april 2013

Publicerat

den

Rekommendationer

*) Avkastningen avser 1:1 råvarucertifikat där de ingår i rekommendationen. I den aktuella tabellen ovan har jag tagit prisförändringen den senaste veckan sedan det förra veckobrevet publicerades.

Inledning

Den här veckans veckobrev måste handla primärt om den ultrabaissiga Stocks- & Plantingsrapporten från USDA i torsdags. Den fick majs och vete att falla limit down och det kommer att vara nerförsbacke härifrån.

Marknadens missbedömning var en av de största någonsin och marknadsrörelsen på Skärtorsdagen en av de största någonsin, i majs bara dämpad av den största tillåtna prisrörelsen. Sådden av majs väntas ske på 97.3 miljoner acres, något över marknadens förväntningar. Det är den största arealen sedan 1936.

De amerikanska börserna var stängda på Långfredagen, men är öppna på Annandag Påsk. Europa är dock stängt och öppnar först på tisdag. Vi kan förvänta oss betydligt lägre priser på tisdag.

Läsaren kanske kommer ihåg att jag här förra veckan skrev att den rekyl uppåt som vi sett fram till i torsdags, var ett bra tillfälle för lantbrukare att prissäkra. Jag skrev också att risk / reward var på nedsidan, eftersom de senaste rapporterna lett till uppgångar. Nu tänker förmodligen många att ”det är för sent” att prissäkra. I synnerhet som priserna kommer stå ännu lägre på tisdag när Europa öppnar. Att inte prissäkra på tisdag tror jag är ett misstag. Det kommer säkerligen att gå nedåt härifrån. Låt inte ett misstag bli ett misslyckande.

Vi går över till säljrekommendation på alla grödor.

Stocks & Plantings – rapporten i siffror

Lagren av vete, majs och sojabönor var per den 1 mars betydligt högre än vad marknaden förväntat sig, som vi ser i tabellen nedan.

Lagerestimaten år så stora att man undrar om det inte var fel – för låga siffror i decemberrapporten, eller om lagren nu möjligtvis är för stora. Om marknaden tror på siffrorna, och det gör den med all säkerhet, så finns knappast längre någon anledning till oro för att det är kallt och sådden blivit försenad. Vad gäller sojabönor försvann också oron för att sojabönorna ska ta slut i USA innan Brasilien får ut sina.

Sådd areal, som vi ser nedan hade marknadens analytiker bättre koll på, utom för vårvete och durum. Men vi vet redan tidigare att sådden väntas bli mycket stor i år.

Nedan ser vi prisförändringarna på de senaste årens rapportdagar. Prisreaktionen är uppmätt i respektive års decemberkontrakt för vete och majs och november för sojabönor.

Råvaruindex

I diagrammet nedan ser vi SEB:s råvaruindex (svart) och det svenska aktieindexet OMXS30 (röd).

Den som vill investera i indexet och den investeringsstrategi som ligger bakom kan läsa mer om certifikatet RAVAROR S.

Råolja – Brent

Oljepriset har fortsatt att falla. Vi tror att priset kommer att fortsätta ligga på den här nivån och rekommenderar köp.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det är framförallt terminer med kort löptid som har fallit. Backwardation har minskat, som vi ser i diagrammet nedan.

Det betyder också att rullningsavkastningen man får genom att vara köpt olja via terminer har minskat. Å andra sidan har spotpriset blivit billigare, så det jämnar ut sig. Nedan ser vi roll returns mellan andra och fjärde positions terminskontrakt på Brent som har minskat den senaste månaden. Med andra positions terminskontrakt menas det terminskontrakt som förfaller om två månader och med fjärde position, det som förfaller om fyra månader.

Lagren och lagerförändringarna i USA per den 22 mars ser vi nedan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute.

Notera att heating oil minskade kraftigt, pga det kalla vädret och att råoljelagren fyllts på ytterligare. Det beror på att importen noterade en ovanligt stor ökning från veckan innan.

Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå. Vi ser att lagernivåerna fortsätter att vara högre än de varit sedan 2007 för den här tiden på året.

I veckans statistik ser vi att importen ökade till över 8 miljoner fat per dag.

Vi rekommenderar köp av OLJA S, men inte av BULL OLJA S. Nu när priset dessutom kommit ner mot den lägre delen av det etablerade prisintervallet 105 – 120 dollar är läget att köpa OLJA S särskilt bra.

Elektricitet

Priset el har fortsatt att rusa. Den hydrologiska balansen visar stort underskott och skulle detta ha inträffat för några år sedan skulle vi ha mycket högre elpris än vad vi har nu. Sverige har exporterat vattenkraften eftersom det varit lönsamt att göra det.

Kolpriserna som styr priset på el på längre sikt har däremot gått i motsatt riktning, som vi ser i ett femårsdiagram nedan. Priset är i dollar per ton.

Den hydrologiska balansen för NordPools börsområde har sjunkit ytterligare från -18.68 TWh till -21.36 TWh.

Sammanfattningsvis. Vi rekommenderar en köpt position i elpriset. För normal risknivå väljer man EL S. Den som vill ta mer risk kan välja BULL EL X2 S och den som vill ta riktigt mycket risk och få fyra gångers hävstång på dagliga prisförändringar väljer BULL EL X4 S.

Naturgas

Amerikansk naturgas har lagt sig över 4 dollar. Lagernivåerna är lägre än tidigare år vid samma tid.

Guld & Silver

Guldpriset har inte reagerat på Cypernkris och Nordkorea-fars som det borde. Uppgången i priset borde ha varit större. När dessa faktorer klingar av och guldpriset får en nedgångsfas kan prisfallet bli lättare avklarat, kanske ner till 1550.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Detsamma gäller silver, som skulle kunna falla ner till 27 dollar, genom stödet på 28 dollar.

Platina & Palladium

Platina rör sig sakta nedåt, i vad som ser ut som en förberedelse för en uppgång igen. På BRIC:s konferensen förra veckan sade Rysslands vice premiärminister att Ryssland och Sydafrika ska bilda en OPEC-liknande kartell för platina. Tillsammans står länderna för 80% av global gruvproduktion av platina. Blir detta verklighet och de sätter in begränsningar i tillförseln, kan priset gå upp väsentligt.

Palladium har rört sig sidledes och uppgången ser ut att ha tappat den hel del av sitt momentum. En uppgång över 777 dollar skulle bekräfta att uppåttrenden är intakt.

Koppar

Kopparmarknaden har fortsatt att utveckla sig svagt, samtidigt som lagren vid LME har fortsatt att öka. Priset ser ut att vara på väg ner mot historiska bottennivåer, där en del producenter inte går runt. Detta är vad som kallas för kopparprisets ”fundamentala golv”. På lite längre sikt kan det vara en bra idé att köpa på dessa nivåer.

Den tekniska bilden ger stöd till vår neutrala position. Vi är positiva till basmetaller på sikt men avvaktar bättre köptillfällen alternativt väljer någon annan basmetall.

Som vi skrivit tidigare tyder mycket på ökat utbud för koppar, vilket ökar risken för en lite trögare marknad. Vi ser inte den stora potentialen på koppar på uppsidan just nu. Vi rekommenderar därför en fortsatt neutral position. För den som vill satsa på ett starkare tillväxtscenario (än konsensus) i Kina är koppar däremot alltid ett intressant alternativ.

Aluminium

Aluminium har fallit ner till ”botten” i det intervall som priset handlats i det senaste året. Vid 1900 dollar finns ett starkt stöd och vid 1850 ungefär ytterligare ett. Vid dessa nivåer har producenter svårt att gå runt, det ”fundamentala golvet”. Vi tror att aluminium är attraktivt att köpa på den här nivån och rekommenderar ALUMINIUM S.

Zink

Priset på zink har fallit i sympati med andra basmetaller. Däremot ser vi att lagren vid LME (röd kurva) har passerat sin högsta nivå. Kurvan pekar nu nedåt. Även för zink ligger priserna lågt i förhållande till det prisintervall som metallen handlats inom det senaste året. Vi rekommenderar en köpt position i ZINK S.

Nickel

Lagerökningen är som vi ser (röd linje) stadig för nickel. Priset på nickel har inte fallit lika långt ner i det senaste årets prisintervall. En del frågar sig om man ska tolka detta som att nickel handlar starkare än andra metaller eller om nickel är dyrt i förhållande till andra metaller. Förmodligen lite av båda sakerna.

Vi rekommenderar köp av NICKEL S eller BULL NICKEL X2 / X4 S för den som vill ta mer risk. Vi varnade för en rekyl, och den kom. Priset har fallit mer än ”befarat”, men är nu på väldigt attraktiva nivåer.

Kaffe

Kaffepriset (maj 2013) har rekylerat upp till vad som tidigare varit ett stöd och nu är ett motstånd. Priset på Arabica ”borde” vara på väg att vända upp, men vändningen har dröjt. Vi väntar med köprekommendation till dess vi sett något tydligare tecken på att trenden kan ha vänt. Den har inte gjort det än.

Priset på den sämre kaffesorten Robusta har hållit sig stark. I diagrammet nedan ser vi dess prisutveckling som dne röda kurvan. Man kan tolka det som att efterfrågan på kaffe äger rum i tillväxtländer, som väljer den sämre – och billigare Robustan. Rika länder som väljer den lyxigare Arabican, har uppenbarligen inte haft lika stor efterfrågan. Brasilianska bönder lär också ha sålt mest av sämre kvaliteter av arabica. Den högsta kvaliteten finns fortfarande kvar på gårdarna.

Vi fortsätter med neutral rekommendation.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Socker

Sockerpriset (maj 2013) har också fortsatt att falla. Det såg ut som ett försök till trendvändning i mars, men detta vändes i sin motsats.

Vi tror att en trendvändning kan vara på gång, men väntar till dess att den bekräftar sig lite bättre. Vi fortsätter alltså att förhålla oss neutralt till socker.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Populära

Exit mobile version