Analys

SEB Jordbruksprodukter, 6 september 2012

Publicerat

den

Det har varit en händelsefattig vecka. Priserna har rört sig ”sidledes” till stor del. Nästa vecka släpper USDA WASDE-rapporten för september och det lär vara en flau marknad till dess. Den 4 september meddelade den tyska terminsbörsen EUREX att man startar handel i vasslepulver. Handeln startar den 28 september. Terminskontrakten avser 5 ton, dvs samma storlek som de tidigare terminskontrakten på smör och skummjölkspulver. Underliggande index, som terminerna avräknas kontant mot, är ”European Whey Powder Index”, som publiceras av Agrarmarkt Informations- Gesellschaft GmbH, i Bonn. De befintliga terminskontrakten på smör och skummjölkspulver noterades i maj 2010. Samtidigt ökar nu EUREX antal terminskontrakt som går att handla. Det kommer att finnas terminskontrakt för varje månad de närmaste sex månaderna. Därutöver kommer det att finnas terminskontrakt för varje kvartal med cykeln januari, april, juli och oktober.

Odlingsväder

ENSO fortsätter att surfa på gränsen till ett riktigt El Niño. SOI ligger nu på -4.7, men låg förra veckan på – 9.1. Gränsen för El Niño ligger på -8. Klimatmodeller prognostiserar att ENSO kommer att fortsätta ligga på gränsen fram till slutet av året eller in i början på 2013, för att sedan återgå till normala ENSO-förhållanden.

Kanada är helt utan nederbörd den här veckan och skörden fortskrider snabbt. Europa har också varmare och torrare väder än normalt – utom här i norra Europa. Kina har just fått en tyfon, förra veckan och har fått mer regn än normalt. Monsunen i Indien fortsätter att förbättras. Indien har nu skörd nummer två på gång och den gynnas. Vi skrev förra veckan att den förbättrade monsunen har fått läget att ljusna för grödor som majs, ris och sojabönor. Arealen sådd med ris har ökat till 32.9 miljoner hektar från 30.8 förra året. Förra årets skörd var rekordhöga 91.5 mt, enligt det indiska jordbruksministeriet.

Argentina har god nederbörd över alla väsentliga odlingsområden. Parana i södra Brasilien, där vete odlas, har också fått del av den här nederbörden. Däremot är det torrt i typiska sojaområden i centrala och norra Brasilien. Region Centro-Oeste har fått 50% av normal nederbörd. Nedanför ser vi en ögonblicksbild av vädret där.

Med utsikter om att El Niño blir ganska mild, alltså med ett ENSO som ligger på ”nästan” El Niño, kan nederbörden i Brasilien och Argentina bli mindre än vad vi trodde under våren, när det såg ut att bli en starkare El Niño. Australien har ytterst lite nederbörd – vilket är i enlighet med vad som vanligtvis sker vid ett El Niño.

Vete

Tekniskt har Matif:s novemberkontrakt fortsatt att röra sig ”sidledes” och vi tror fortfarande att nästa större rörelse blir uppåt. Den som vill ta en position redan nu, köper terminen och lägger en stop-lossorder på 258 euro. Den som placerar på lite längre sikt kan lägga stoppen på 253.90. Kursen ligger i skrivande stund på 261.50.

Det börjar ju dra ihop sig till att byta år, och då kan det vara bra att se kursutvecklingen för Matifs november 2013-kontrakt. (Kan kanske också vara ett lämpligt tillfälle att börja handla hos SEB?) Priset för nästa års skörd har som vi ser inte rört sig sidledes som november 2012, utan segat sig uppåt.

Nedan ser vi Chicagovetet med leverans i december. Den tekniska bilden indikerar samma sak här – förestående brott uppåt (förmodligen).

I diagrammet nedan ser vi terminspriserna framåt i tiden för Chicago och Matif och förändringen från 7 dagar sedan. Vi ser att backwardation har minskat i USA. Priset för leverans nästa november (2013) är nästan 20 euro per ton högre i Chicago än i Paris. Förra veckan var det 20 euro. Nu har skillnaden minskat ett par euro.

Nedan ser vi medias intresse för nyckelorden Wheat+Export+Ban. Som vi ser lite mindre intresse och också lite lägre priser. Frågan om exportstopp i Ryssland har mycket stor effekt på priset i den oroliga situation som nu råder.

Det ryska jordbruksministeriet har uppdaterat hektarskördeestimaten och de visar att hektarskörden för vete är 32% lägre än förra året. Det innebär en skörd av vete på ca 38 mt. Hektarskörden för spannmål inklusive majs är, enligt det ryska jordbruksministeriet, 27% lägre än förra året. Minns att vi i det här brevet för ca en månad sedan gjorde kalkylen 94 x 0.7 = 66 mt. 94 mt var förra årets skörd. 27% lägre skörd blir 68.6 mt. Detta är lägre än vad ministermötet i fredags resulterade i, en sänkning från 75 mt till 70. Vi har skrivit att vi tror att 70 mt är en allt för optimistisk siffra och att den kommer att följas av ytterligare nedjusteringar vid följande ministermöten. Samtidigt sänks exportpotentialen, tror vi. Det kommer en GASC-tender för novemberleverans. Om de accepterar några erbjudanden på ryskt vete eller inte, kommer att säga en hel del om hur det egentligen står till med rysk export. Sådden av höstvete i Ryssland rapporterades vara avklarad till 15%.

Vi nämnde under ”odlingsväder” att El Niño gör det torrt i Australien. Västra Australien har fått ungefär hälften av normal nederbörd. Vetet sätter ax just nu och börjar skördas i oktober. Så lite regn är naturligtvis inte bra för skördens storlek. Vi har även vad gäller Australien gjort egna El Niño-baserade beräkningar och kommit fram till att skörden ”borde” bli lägre än de 26 mt som USDA förutspådde i senaste WASDE-rapporten. Det ”borde” komma en nedjustering i WASDE-rapporten nästa vecka.

Maltkorn

Novemberkontraktet på maltkorn har funnit stöd och ser ur teknisk synvinkel ut att kunna stiga den närmaste tiden. Det är samma vy som förra veckan. Ingen förändring.

Potatis

Potatispriset tycks stabilisera sig mellan 20 och 24 euro per deciton. Det återstår att se om det är en konsolidering inför ytterligare prisuppgång över 24 euro, eller en toppformation i väntan på att se vad som händer med konsumtionen.

Majs

Vi skrev förra veckan, att ett brott nedåt inte skulle vara bra och skulle innebära att vi skulle gå ur alla positioner och rentav kanske gå kort. Nu har priset faktiskt i skrivande stund gått under stödlinjen i triangelformationen och det är en klart negativ signal.

Nedan ser vi terminskurvan framåt i tiden för majs. Vi ser att de korta kontrakten har fallit. De längre har stigit.

Måndagens crop ratings för majs var kom in med 22% i good/excellent condition, vilket är på samma nivå som förra veckan. 41% är moget. Förra året så här års var det bara 15% som var moget. 10% är skördat. Förra året var det 3%.

Sojabönor

Priset steg som väntat upp från den lilla konsolideringen i veckan som gått sedan förra veckobrevet. Den teoretiska målkursen enligt skolboken i teknisk analys ligger på 1879 cent / bu. Uppgången verkar förlora kraft och övertygelse, vilket är naturligt när det börjar närma sig målkursen. Trenden uppåt är bruten, men det är möjligt att det kommer in mer säljare vid de här nivåerna på 1800 cent.

Crop conditions var oförändrade från förra veckan. 30% är i good eller very good condition, med 38% är i poor eller very poor condition. 9% har tappat löven; det är långt över genomsnittet för de senaste fem åren, som ligger på 5%.

Brasiliens skörd ligger åtskilliga månader framåt i tiden och när det nu är torrare än normalt i sojadistrikten, framförallt i region Centro-Oeste, kan vädret där få en stor effekt. Det är viktigt att det regnar i september och framförallt i oktober för att det ska bli en god skörd. Världen behöver en rekordskörd från Brasilien efter årets missväxt i USA.

Raps

Ett brott uppåt rycker allt närmare, när trycket ökar i marknaden. Att det finns övertygade säljare på 520- nivån är dock helt klart och det kan också komma ett brott nedåt. Nästa stöd finns då på 490 euro. Man kan fortsätta ligga lång (osäkrad) och behålla en stop-loss-order på en nivå under 55-dagars glidande medelvärde. Det är det medelvärde som är inritat i nedanstående diagram.

Gris

Grispriset befinner sig i en tydlig bear market. Men tycks ha kommit till en konsolideringsfas. 70 cent per pund ser ut att vara golvet på konsolideringsområdet.

Mjölk

Priset på mjölkpulver i Nordeuropa ligger på samma prisnivå som förra veckan. Det är den första veckan sedan juli när priset inte har stigit. Priset på smör har däremot gått upp från 3150 euro per ton till 3300 euro per ton.

Nedan ser vi priset på smör, också oktoberkontraktet såsom handlat på EUREX. Priset är angivet i euro per ton.

På den amerikanska börsen CME i Chicago har priset faktiskt gått ner något för decemberleverans, som vi ser i diagrammet nedan. Priset har ändå gått upp med nästan 30% sedan bottenoteringen i maj månad.

Vad säger då marknaden just nu om priserna för leverans av mjölk i USA i framtiden? Nedan ser vi terminspriserna som kurva som de ser ut idag och hur de såg ut för 7 dagar sedan.

Vi rapporterade även i inledningen av brevet att EUREX noterar terminskontrakt på vasslepulver nu i september. Det händer onekligen mycket på mjölkmarknaden just nu.

Socker

Priset på socker, som handlades ett tag kring 20 cent, började i måndags falla igen. Det ser ut som om bottennoteringen på 18.86 cent som noterades den 4 juni ska testas igen.

EURSEK

EURSEK fortsatte som vi trodde förra veckan upp mot 8.50. Prisuppgången har fått mer och mer kraft. Kanske kommer den här uppgången att gå ända till 8.55 kr per euro.

USDSEK

Dollarn har svarat på supportområdet och hoppat upp från det. Stödet ligger vid 6.60 kr. Priset kan i första hand gå upp till 6.80. Kraften i uppgången tyder på att det kan komma en lite kraftigare uppgångsfas.

[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version