Nyheter

Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas

Publicerat

den

Oman har denna vecka undertecknat sex avtal till ett sammanlagt värde av 20 miljarder dollar med internationella utvecklare för att bygga anläggningar för produktion av grön vätgas i landet. Vad vi förstår är det slutet på första anbudsrundan i landets auktioner för grön vätgas som inleddes i november förra året. Landet har väldigt bra förutsättningar för solenergi och vindkraft vid kusten.

I de sex avtalen med bindande kommersiella villkor kommer 20 miljarder dollar att investeras under sju år i projekt som syftar till att leverera en elektrolyskapacitet på totalt 15 GW.

Enligt regeringen kommer avtalen att löpa under 47 år, varav sju år för utveckling och konstruktion och 40 år för drift.

Oljejätten BP kommer att investera i två projekt i Dhofar och Duqm, som tillsammans kommer att ha en kapacitet på 3,3 GW och producera 150 000 ton vätgas, medan Intercontinental Energy också undertecknade ett avtal för sitt Oman Green Energy Hub, som hoppas kunna expandera till 14 GW i elektrolyskapacitet.

Ett avtal undertecknades också med utvecklarna av Salalahs 400 MW-projekt för grön vätgas och ammoniak i Salalah, det omanska oljebolaget OQ, industrigasföretaget Linde och Dubai Transport Company.

Ytterligare två avtal undertecknades med Hyport Duqm – ett partnerskap mellan OQ, tyska Uniper och belgiska DEME, vars syfte är att bygga en anläggning för grön ammoniak i Duqm som drivs av 2 GW förnybar energi – och en organisation som heter Hydrogen and Green Chemicals Company, som enligt Omans regering har en plan för att producera 38 000 ton grön vätgas per år, som drivs av 1 GW elektricitet.

Oman har som mål att vid 2030 producera en miljon ton grön vätgas och vätgasderivat.

Populära

Exit mobile version