Nyheter

Kina inleder en långsiktig satsning på kol

Published

on

Kina har kontinuerligt byggt ut sin produktion av kol och kraftverk som använder bränslet. Under 2020 kunde man dock se en viss omsvängning i kommunistpartiets propaganda, det såg ut som att utbyggnaden skulle upphöra. Men sedan uppstod en energikris i Kina hösten 2021 där industrier tvingades stänga ner och stora strömavbrott uppstod i delar av landet. Kommunistpartiet vänder därför nu helt och inleder en långsiktig satsning på kol. En storskalig utbyggnad av kolproduktion inleds så att landet ska bli mindre beroende av import, samtidigt som nya kolkraftverk ska byggas.

Kinas storskaliga satsning på att importera naturgas fortsätter dock som tidigare. Landet ska även bygga ut kärnkraft, solceller och vindkraft.

Kina har en fördel med sitt styrelseskick, om staten bestämmer att användandet av ett energislag ska upphöra innan ett annat finns på plats så får delar av landets befolkning finna sig i att leva utan värme på vintern. Men det finns gränser för hur långt staten kan driva landet på det sättet, partiet och framför allt dess ordförande vill inte se ett utbrett missnöje. Att stora delar av landets industrier måste stänga ner på grund av elbrist skadar även ekonomin.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version