Nyheter
Kan oljepriset fortsätta stiga?
Oljepriserna har stigit nästan oavbrutet sedan slutet av april, men kursuppgången kan komma att ta slut. Priset på WTI, den olja som används som riktmärke i USA, har stigit med mer än 70 dollar från sin botten den 20 april 2020. Vid detta datum stängde oljepriset på -37 dollar per fat. Botten djupt in i negativt territorium var troligen ett unikt, enstaka fenomen. Ändå har återhämtningen tillbaka till över 40 USD per fat varit imponerande.
Observera att Kinas efterfrågan på olja har stigit tillbaka till i närheten av nivåerna innan coronapandemin från Kina lamslog världens ekonomier, viket har bidragit till förbättringen av marknadssentimentet. Kinas snabba återhämtning gör att oljehandlarna hoppas på lika snabba återhämtningar i andra delar av världen.
Samtidigt har den snabba avstängningen av produktionen i Nordamerika i kombination med OPEC+ produktionsnedskärningar inneburit att utbudssidan av ekvationen gör sin del. Mer än 2,2 miljoner fat per dag av den amerikanska oljeproduktionen har stängts av, enligt kommentarer från den amerikanska energisekreteraren, en snabbare nedskärning än väntat. Det finns en mängd prognoser för investeringsbanker som har förutspått ett försörjningsunderskott under andra halvåret 2020.
Allt för optimistiska prognoser
Men optimismen kring oljemarknaden, som den är, går för långt. För en dryg vecka sedan sade den kinesiska regeringen att Kina inte skulle kunna möta sitt BNP-tillväxtmål för 2020, vilket belyser de allvarliga utmaningar som världens näst största ekonomi står inför. Peking pekade på ”stor osäkerhet” på grund av coronaviruset. Regeringen avböjde också att genomföra massiv statlig stimulans på samma sätt som den gjorde i kölvattnet av den globala finanskrisen för ett decennium sedan.
Stigande spänning mellan USA och Kina väger också på de globala marknaderna. Av politiska skäl beskyller ledningen i båda länderna den andra för coronaviruset. Spänningarna skulle kunna leda till ytterligare konflikter, kanske upphäva ”fas 1”-handelsavtalet eller provocera fram någon annan handelshämnd.