Nyheter

Eurobattery Minerals i nytt svenskt forskningsprojekt om storskalig utvinning av sällsynta jordartsmetaller

Publicerat

den

Gruvbolaget Eurobattery Minerals tillkännagav idag ett nytt forskningssamarbete med Uppsala universitet om brytning av sällsynta jordartsmetaller i bolagets svenska projekt Fetsjön. Samarbetet syftar till att undersöka möjligheten till storskalig utvinning av sällsynta jordartsmetaller med hjälp av etablerade metoder. Sällsynta jordartsmetaller är kritiska komponenter i elfordon och i annan elektronisk utrustning och råvaror som klassificeras som ”kritiska” av Europeiska unionen.

”Vi är glada över att inleda en ny fas i vårt batterimineralprojekt i Fetsjön med ett förnyat samarbete med Uppsala universitet. Att få bort Europas beroende av sällsynta jordartsmetaller har hög prioritet bland europeiska industriföretag och bland politiker. I det här sammanhanget är det Eurobattery Minerals ambition att tillgodose detta behov med ansvarsfullt utvunna batterimineraler,” säger Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals.

Tillsammans med Uppsala universitet kommer Eurobattery Minerals att delta och delfinansiera ett nytt forskningsinitiativ med fokus på storskalig utvinning av sällsynta jordartsmetaller från mineralen monazit. Till skillnad från andra mineral där sällsynta jordartsmetaller förekommer innehåller monazit inte uran, vilket gör det möjligt att utvinna metallerna utan risk för oönskade bieffekter.

Enligt prover från tidigare omfattande borrkampanjer som genomfördes 2006–2007 i 52 borrhål har monaziten i Fetsjön visat sig bestå av så höga förekomster av sällsynta jordartsmetaller som 30 %. Förutom Fetsjön har Eurobattery Minerals också ett undersökningstillstånd för det mycket större Rönnberget. Rönnberget ligger nära Fetsjön och har en liknande geologi. Provborrningar och analyser som genomfördes 2016 tyder på att monazit finns på flera platser i Rönnberget.

Forskningsprojektet inleds omedelbart och kommer att ledas av Jaroslaw Majka, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Populära

Exit mobile version