Nyheter

Corona får kakaomarknaden att kollapsa

Publicerat

den

Covid-19-krisen har tagit en stor bit av chokladmarknaden och orsakat en kollaps i efterfrågan som har fått kakaopriset att falla kraftigt. Det låga priset på kakao har i sin tur skapat svåra förhållanden för kakaoodlarna. Kakaopriset har fallit med nästan en fjärdedel sedan toppen i februari och handlades så sent som i juli 2020 till 2 150 USD per ton, det lägsta priset på kakao på femton månader.

Även om priserna har återhämtat sig något de senaste dagarna, har flera hedgefonder fortsatt att öka sina korta positioner i råvaran, och de har nu den största nettoposition i år. ”Det är uppenbart att fonder inte tror att det är botten”, sa Andrew Rawlings, analytiker på Rabobank.

Förändringar i leveransmönster är normalt orsaken till fluktuationer i kakaopriserna. Coronaviruset har emellertid skiftat uppmärksamheten till efterfrågan, eftersom de globala nedstängningarna stör försäljningen av choklad på flygplatser, hotell, restauranger och specialbutiker.

Som ett resultat sjönk den globala mängd kakao som bearbetats av industrin med 8,2 procent under andra kvartalet 2020, enligt uppgifter från olika branschorganisationer.

Största nedgången sedan 2014

Den minskade efterfrågan under det andra kvartalet 2020 var den största nedgången sedan 2014. Världens största chokladföretag rapporterade fall i försäljningen under andra kvartalet. Den schweiziska chokladmakaren Lindt förutspår att försäljning kommer att minska 5-7 procent för helåret.

Den ekonomiska nedgången är ett hot mot utsikterna, säger analytiker, liksom risken för en ny våg Covid-infektioner som leder till ytterligare begränsningar för rörelse och resor. Rawlings sa att efterfrågan på kakao sannolikt inte börjar växa igen innan nästa skördeår. Denna osäkerhet gör fyndjägare försiktiga, säger råvaruhandlare.

Många kvarnar har ökat sina lager under krisen vilket väckt oro för att ovanligt stora varulager kommer att fortsätta att tynga kakaopriserna. ”Konsensus bland handlare är att branschen har lager för tio månader framåt”, sa Eric Sivry på råvarumäklaren Marex Spectron. Producenter spelar under tiden ett väntespel.

Elfenbenskusten och Ghana, de två största producentländerna, säljer normalt sin kommande gröda före skörden som börjar i oktober, men håller ut för bättre priser, enligt folk på marknaden. Elfenbenskustens gränser har stängts i fyra månader på grund av pandemin, som håller utländska jordbruksarbetare ute – och lämnar mycket av beskärnings- och ogräsarbetet ogjort.

Fallande efterfrågan på kakao

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version