Analys

Brent Blend har brutit sin fallande trend. Köpläge?

Publicerat

den

I den senaste analysen av Brent Blend för två veckor sedan var priset 109,56 USD/fat och vi kunde se att oljan långsamt sökte sig nedåt i en nedåtgående trend. Den fallande trendlinjen, och tillika taket i trendkanalen, hade värdet 114 USD och först om denna skulle brytas kunde vi se trenden som neutral igen. Skulle dessutom 120-122 USD/fat passeras, var den ny långsiktig köpsignal på plats, men först då.

Idag är priset på Brent Blend på nästan samma nivå, men ändå har vi fått en intressant signal från oljan. Den 7 november lyckades nämligen oljan bryta den fallande trendlinje som varit gällande sedan toppen på 127 USD/fat den 11 april i år. Dagen efter, den 8 november, noterades oljan i 116,48 USD/fat som högst, innan den vände ned igen. Frågan som infinner sig är då givetvis, är det dags för långsiktiga uppgångar igen?

För att få ett pålitligt svar på den frågan, tar vi ett steg tillbaka och utgår ifrån lågpunkten den 9 augusti i år på 98,74 USD/fat. Denna botten har fått sällskap av en ny, högre lågpunkt på 99,11 USD/fat den 4 oktober. Det är bra och gör området 97-99 USD/fat starkt och viktigt. Inte minst eftersom även den stigande trendlinjen från år 2009 som vi tittade närmare på i analysen för två veckor sedan, möter upp i detta område.

Långsiktigt har nu alltså trenden ändrats från ”fallande” till ”konsoliderande” och det gör att risken för en nedgång mot 90-94 USD/fat under vintern har minskat. Men är det läge att redan nu kasta sig på tåget för att hänga med i en ny långsiktig uppgång? Nej.

Våra kortsiktiga indikatorer skvallrar nämligen om att det inte finns tillräckligt med kraft att fortsätta uppgången redan nu. Så trots att Brent Blend, precis som många andra råvaror de senaste två veckorna, givit signaler om uppgångar under vintern, kan vi räkna med att det behövs ytterligare några veckors kraftsamlande innan det är dags för en stabilare uppgång.

Vi siktar på att konsolideringen i det breda området 97-117 USD/fat kommer att fortsätta ett tag till, men nu med skillnaden att vi ser nedgångar som möjliga köplägen inför en kommande uppgång. Lite extra intressant är området 105-106 USD/fat, men så länge Brent Blend håller sig över det viktiga stödet 97-99 USD/fat ser vi alla nedgångar som köplägen.

Skulle 97 USD/fat mot förmodan brytas, försvinner dock omgående allt positivt och risken för nya, snabba nedgångar ökar. Därför lägger vi vår alltid så viktiga Stopploss på denna nivå.

Du kan handla BRENT BLEND med följande minifutures:

Uppgång: MINILONG OLJA R2 med en hävstång kring 5,66
Nedgång: MINISHRT OLJA Z med en hävstång kring 5,15

Läs mer om minifutures på RBS hemsida

[box]Denna analys publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Axier Equities.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Den tekniska analysen har producerats av Axier Equities. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Axier Equities tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Axier Equities

Axier Equities erbjuder såväl institutionella placerare som privatpersoner den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv handel på de finansiella marknaderna. Axier Equities erbjuder ingen handel, vare sig för egen räkning eller för kunder utan arbetar endast med finansiell marknadsföring och informationshantering. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som till exempel det fullständiga morgonbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. Varje vecka tillkommer minst 30 analyser i Axier Equities analysarkiv. För ytterligare information se Axier Equities hemsida.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version