Nyheter

Ädelmetaller handlas nu som basmetaller

Publicerat

den

I takt med att den amerikanska dollarn har stärkts, något den började göra redan i september 2011, har tillgångar som ses som ”bet” mot dollarn börjat handlas på samma sätt som ”risktillgångar”. Detta gäller i synnerhet ädelmetaller som guld och silver, som i en allt högre utsträckning handlas enligt samma mönster som basmetallerna precis som under 2009 då guldet korrelerade starkt med aktiemarknaden.

Den fundamentala skillnaden är att basmetaller är relativt enkla att kvantifiera när det gäller utbud och efterfrågan då världen behöver en viss mängd basmetaller för att bibehålla tillväxten. Växande ekonomier som Indien och Kina behöver basmetallerna för att fortsätta sin industrialisering. Dessa länder behöver till exempel koppar till elektriska ledningar och zink som en del i processen att skapa galvaniserat stål.

Guld betraktas av många som en valuta eftersom det faktiskt finns väldigt få användningsområden för guld vilket gör att det är svårt att kvantifiera balansen mellan utbud och efterfrågan på guld vilket i sin tur lätt kan leda till en oro i prissättningen på guld. Det betyder att samtlig makroekonomisk information som publiceras kommer att ha någon form av effekt på priset på guld.

Nedanstående grafer jämför kursutvecklingen på guld och silver på NYMEX med kopparpriset på COMEX.

Ädelmetaller har underpresterat visavi koppar under ovanstående period, men de övergripande trenderna är likartade. Guld betraktas vanligtvis som en ”safe haven” som investerarna flockas kring när världen är i kris, medan koppar i betydligt större utsträckning anses vara en risktillgång som fungerar som ett derivat på förväntningarna på den globala tillväxten. Diagrammet nedan visar på en stark korrelation mellan handeln i dessa vilket framgår av nedanstående regressionsanalys.

Korrelationen koppar/guld – Källa: Bloomberg

Sedan ett år har korrelationen mellan koppar och guld varit så pass stark som 0,56 vilket är ovanligt högt för ädelmetaller. Vi har emellertid sett betydligt starkare värden under 2011 års sista månader då vi sett hur den veckovisa kursutvecklingen dessa råvaror emellan visade en korrelation på 0,90. De rörde sig således näst intill identiskt. En stor del av denna korrelation är relaterad till de risker för nedgång i de asiatiska ekonomierna som investerarna bedömer kan komma att ha en negativ effekt på efterfrågan av såväl ädelmetaller som basmetaller.

På lång sikt kan denna relation emellertid komma att få positiva effekter för guldpriset eftersom det ökar sannolikheten för att FED använder sitt sista vapen, QE 3.

Handla guld

SEB erbjuder handel i Bull & Bear-certifikat på guld som ger en hävstång på 4. Certifikaten handlas på börsen och utgör därför ett enkelt sätt att ta del av utvecklingen för denna råvara, oavsett vilken marknadstro placeraren har.

  • BULL GULD X4 S
  • BEAR GULD X4 S

Läs även vår artikel Gånger 4 på dina råvaruinvesteringar om SEBs Bull & Bear-certifikat.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version